Η χώρα κινείται στον αστερισμό της 28ης Φεβρουαρίου.
Η κυβέρνηση είναι θορυβημένη, καθώς οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή στα νέα συλλαλητήρια, τη φέρουν υπερπολλαπλάσια της προηγούμενης που άνοιξε τον Ασκό των εξελίξεων για το πολύνεκρο δυστύχημα αλλά και γιατί προαναγγέλλονται “έκτροπα”.
Της Νίκης Ζορμπά
Αγριεύει το κλίμα
Η αντιπολίτευση , μέρος της αν μη τι άλλο, εξακολουθεί να ψάχνει κοινό βηματισμό χωρίς να τον έχει βρει, αλλά το βέβαιο είναι πως χαιρετίζει και τις νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζονται εντός και εκτός της Επικράτειας.
Ενδιαμέσως, αναμένεται η έκδοση των δυο πορισμάτων για τα αίτια της τραγωδίας, πιθανότατα στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδος, παράλληλα δηλαδή με τις συγκεντρώσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, δεν θα δώσουν λύση ή οριστικές απαντήσεις για την υπόθεση, όπερ σημαίνει ότι δεν πρόκειται να γίνουν ιμάντας καταπράυνσης των πολιτικών παθών.
Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου “ερίζουν” για το πότε θα κατατεθεί η προαναγελθείσα πρόταση Δυσπιστίας στην Κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην αρχική του θέση: Θα την καταθέσουμε μόλις δημοσιοποιηθούν όλα τα Πορίσματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για να κατατεθεί άμεσα η πρόταση Δυσπιστίας.
Το ζήτησε καθαρά χθες , ο Σωκράτης Φάμελλος: “Στο αίτημα δυσπιστίας που έχει θέσει η κοινωνία δεν πρέπει να υπάρχει καμία κομματική περιχαράκωση. Πρέπει να το καταθέσουμε μαζί όλα τα προοδευτικά κόμματα. Και επειδή την Παρασκευή θα κινητοποιείται η ελληνική κοινωνία και θα διεκδικεί τα ίδια με αυτά που λένε και τα προοδευτικά κόμματα, είναι η καλύτερη χρονική στιγμή για να κατατεθεί και να συζητηθεί μία πρόταση μομφής κατά του κυρίου Μητσοτάκη μέσα στην ελληνική Βουλή. Και καλούμε τα προοδευτικά κόμματα να το κάνουμε μαζί”.
Αντιπαράθεση κορυφής
Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι “οριστικός” είναι ο προγραμματισμός για την προανακριτική Επιτροπή στις 4 Μαρτίου και εάν δεν έχει “καταφέρει να συνεννοηθεί η Αντιπολίτευση για πρόταση μομφής“, τότε την επομένη, στις 5 Μαρτίου, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών δηλαδή, ώστε να ενημερώσει ο ίδιος την εθνική Αντιπροσωπεία.
Βάσει των τελευταίων χθεσινοβραδινών πληροφοριών, δεν προβλέπεται να έχει συμφωνήσει η Αντιπολίτευση στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας νωρίτερα και πάντως, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτή χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί τα πορίσματα.
Εμπίπτει και η διαδικασία αυτή, ξεκάθαρα, σε ένα παίγνιο εντυπώσεων.
Από κει και πέρα, το ήδη άγριο κλίμα στην Κοινωνία για τους χειρισμούς της τραγωδίας των Τεμπών, θεριεύει. Από τα “κεντρικά” του Μαξίμου, διαμηνύουν πως είναι ελεύθερος όποιος Πολίτης επιθυμεί να διαδηλώνει χωρίς δημιουργία εκτρόπων, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, αλλά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, βρίσκονται εμφανώς σε άλλη γραμμή: Ο Α. Γεωργιάδης λ.χ δήλωσε ότι όποιος πάει στα συλλαλητήρια πηγαίνει για να στηρίξει την Ζωή Κωνσταντοπούλου και πως έαν “πέσει” ο Κ. Μητσοτάκης, θα ακολουθήσει χάος.
ΠΑΣΟΚ
Από κει και πέρα, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να “ανοίξει” την αντιπολιτευτική του βεντάλια και πέρα από τα Τέμπη, καθώς σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη:
1. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τη συνάντηση του με την ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων , θα “κορυφώσει” θεσμική του πρωτοβουλία για την ενίσχυση της διάκρισης των εξουσιών με 2 κινήσεις: Την εκδήλωση για την ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης με τη συμμετοχή κορυφαίων δικαστικών και δικηγόρων αλλά και την κατάθεση τροπολογίας για να μην καταλαμβάνουν δημόσιες θέσεις οι δικαστικοί για μια τετραετία μετά την αφυπηρέτηση τους.
2. Το ΠΑΣΟΚ θα ξεδιπλώσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα για τη δημόσια διοίκηση στις 6 Μαρτίου, σε μια ειδική εκδήλωση που επιμελείται ο Σταύρος Μπενος αλλά και την ανάδειξη της λύσης του ΠΑΣΟΚ για τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος.
Πηγή: capital.gr