Ο επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των ΗΠΑ Τζιμ Τζόρνταν ζήτησε την Κυριακή από την επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής Αρχής της ΕΕ Τερέζα Ριμπέρα να διευκρινίσει πώς επιβάλλονται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τις Big Tech, λέγοντας ότι φαίνεται να στοχεύουν ειδικά αμερικανικές εταιρείες.
Το αίτημα ήρθε δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα υπόμνημα προειδοποιώντας ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει εξονυχιστικά τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες «που υπαγορεύουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης των αμερικανικών εταιρειών με τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) καθορίζει μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να κάνουν οι Alphabet, Amazon, Apple, Booking.com, ByteDance, Meta Platforms, Microsoft με στόχο τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού και την παροχή περισσότερων επιλογών στους καταναλωτές.
«Γράφουμε για να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας ότι ο DMA μπορεί να στοχεύσει αμερικανικές εταιρείες», αναφέρει ο Τζόρνταν σε επιστολή που εστάλη στη Ριμπέρα την Κυριακή και έφερε στη δημοσιότητα το Reuters, λέγοντας ότι οι κανόνες υποβάλουν τις εταιρείες σε επαχθείς κανονισμούς και δίνουν πλεονέκτημα στις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Στην αμερικανική επιστολή γίνεται αναφορά και στις απαιτήσεις της DMA, λέγοντας ότι ορισμένες από αυτές θα μπορούσαν να ωφελήσουν την Κίνα
Ο Σκοτ Φιτζέραλντ, πρόεδρος της υποεπιτροπής για την κρατική διοίκηση, τη ρυθμιστική μεταρρύθμιση και την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, συνυπέγραψε την επιστολή.
Η επιστολή επέκρινε επίσης τα πρόστιμα έως και 10% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων που προβλέπονται για παραβιάσεις του DMA.
«Αυτά τα αυστηρά πρόστιμα φαίνεται να έχουν δύο στόχους: να υποχρεώσουν τις επιχειρήσεις να ακολουθήσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα παγκοσμίως και την επιβολή ευρωπαϊκού φόρου για τις αμερικανικές εταιρείες», δήλωσαν οι Τζόρνταν και Φιτζέραλντ.
Επίσης, στην επιστολή γίνεται αναφορά και στις απαιτήσεις της DMA, λέγοντας ότι ορισμένες από αυτές θα μπορούσαν να ωφελήσουν την Κίνα. «Αυτές, μαζί με άλλες διατάξεις του DMA, καταπνίγουν την καινοτομία, αποθαρρύνουν την έρευνα και την ανάπτυξη και παραδίδουν τεράστιες ποσότητες πολύτιμων ιδιόκτητων δεδομένων σε εταιρείες και αντίπαλα έθνη», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή.
Οι δυο τους προέτρεψαν την Ριμπέρα να ενημερώσει την επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων έως τις 10 Μαρτίου.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου η Ριμπέρα είναι ο δεύτερος ισχυρότερος αξιωματούχος μετά την πρόεδρό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αρνήθηκε ότι έχει βάλει στόχο τις αμερικανικές εταιρείες. Η Ριμπέρα σε συνέντευξή της στο Reuters την περασμένη Δευτέρα είπε ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ δεν πρέπει να πιεστεί να κάνει αλλαγές στους νόμους που έχουν ήδη εγκριθεί από τους νομοθέτες.
Πηγή: ot.gr