Του Δημήτρη Γκάτσιου
Τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που δημιουργεί ο…τυφώνας του δεύτερου τετραετούς κύκλου του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο θέτει στο μικροσκόπιό της η ελληνική πρωτεύουσα. Σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η Αθήνα δηλώνει δικαιωμένη από τη στρατηγική που έχει ακολουθήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει ως πρόταγμα την ασφάλεια και την αμυντική θωράκιση των κρατών-μελών, η κυβέρνηση…διευρύνει τον βηματισμό στο διπλωματικό της μαραθώνιο, με σημείο αναφοράς τις καταιγιστικές εξελίξεις στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης.
Στις έντεκα το πρωί λαμβάνει χώρα τηλεδιάσκεψη ηγετών, την οποία διοργανώνει το Κίεβο, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μία τηλεδιάσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχει ο κ. Μητσοτάκης, στον απόηχο της νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μέσα στο Σαββατοκύριακο με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθούν επί τάπητος οι εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνευσης, τα νέα ευρωπαϊκά πακέτα υποστήριξης, αλλά και οι κυρώσεις στη Μόσχα, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι:
– Εναπόκειται στο Κίεβο να αποφασίσει για το αποδεκτό για αυτό ειρηνευτικό πλαίσιο.
– Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία.
“Τίποτα για την Ουκρανία χωρίς Ουκρανία, τίποτα για την Ευρώπη χωρίς Ευρώπη”, ανέφερε, σε ανάρτησή του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας πως στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζητήθηκαν τα κοινά ευρωπαϊκά έργα, η ενίσχυση της συνεργασίας Αθήνας-Κιέβου και οι εγγυήσεις ασφαλείας. Σε χρόνο παράλληλο, οι Βρυξέλλες…τρέχουν προκειμένου να διαμορφώσουν τον δικό τους κοινό βηματισμό, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, να συγκαλεί νέα έκτακτη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 6 Μαρτίου, με θέμα την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα. “Ζούμε μία καθοριστική στιγμή για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Στις διαβουλεύσεις μου με τους Ευρωπαίους ηγέτες, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κοινή δέσμευση για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης: ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Άμυνας και αποφασιστική συμβολή στην ειρήνη στην ήπειρό μας και στη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ουκρανίας. Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και με όλα τα κράτη-μέλη, για να είναι έτοιμα να λάβουν αποφάσεις στις 6 Μαρτίου”, τόνισε ο Αντόνιο Κόστα, σε ανάρτησή του σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Τα σήματα της Αθήνας
Με πρόταγμα το διεθνές δίκαιο και υπό το πρίσμα των προτάσεων που έχει καταθέσει για την ασφάλεια και την κοινή άμυνα των “27”, η ελληνική πρωτεύουσα στοχεύει στη συνεχή ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου, επισημαίνοντας ότι το βλέμμα των Βρυξελλών δεν πρέπει να είναι στραμμένο μόνο στις εξελίξεις στο Ουκρανικό, αλλά και στην ατζέντα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
“Η Ελλάδα είναι μία χώρα, η οποία στηρίζεται σε αρχές και οι αρχές αυτές είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Εάν θέλουμε η διεθνής κοινότητα να στέκεται αρωγός απέναντι στα δικά μας αιτήματα, που είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν μπορούμε παρά να δίνουμε πρώτοι εμείς το παράδειγμα. Και δεν μπορούμε να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Για μένα που είμαι ένας πιστός θιασώτης των αρχών στο διεθνές δίκαιο, δεν θα μπορούσε να υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο ο σεβασμός του αμυνόμενου, η στήριξη του αμυνόμενου επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, έτσι ώστε να μπορώ να έχω έννομο συμφέρον να το επικαλεστώ σε περίπτωση που υπάρχει αντίστοιχη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, ανέφερε, στη συνέντευξή του στην “Καθημερινή, ο κ. Γεραπετρίτης. “Η ειρήνη και η επιβολή του διεθνούς δικαίου είναι συνθήκη ευημερίας, όχι μόνο μεταξύ των κρατών, αλλά και για την οικουμένη ολόκληρη. Άρα, εάν μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη διεθνή νομιμότητα χωρίς να έχουμε από την άλλη πλευρά καταδυναστεύσει λαούς, οι οποίοι έχουν υποστεί αυτή τη βάσανο, νομίζω ότι θα έχουμε αποκαταστήσει μία τάξη πραγμάτων”, σημείωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, που οδεύει προς την πρώτη του συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάρκο Ρούμπιο, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, η Αθήνα θα συνεχίσει να αποτελεί κρίσιμο σύμμαχο της Ουάσινγκτον. Κι αυτό γιατί, πέρα από την πρόσφατα επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, την παραγγελία των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35, αλλά και τον ρόλο-κλειδί της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα:
-Αναγνωρίζεται από εταίρους και συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.
-Δαπανά άνω του 3% του ΑΕΠ της στον αμυντικό τομέα.
-Είναι μία χώρα που διαθέτει πολιτική σταθερότητα και δημοσιονομική ασφάλεια, σε μία περίοδο έντονης ρευστότητας σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
“Πρέπει να συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δε μπορούμε αυτή την στιγμή να ισχυριστούμε ότι μέσα σε ένα-δύο χρόνια η Ευρώπη μπορεί να υποκαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μία αμυντική δύναμη, η οποία μπορεί να προβάλλει τέτοια αποτρεπτική ισχύ, ώστε να υποκαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ρόλο που παίζουν μέσα στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σε αυτά στα οποία μπορούμε να προσβλέπουμε. Και βέβαια, όσον αφορά την πατρίδα μας, να διαφυλάξουμε αυτή την ισχυρή σχέση, την οποία έχουμε οικοδομήσει μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών σε μια λογική η οποία μπορεί μεν να φαίνεται πιο διαχειριστική, θα έλεγα, αλλά θέτοντας ξεκάθαρα στο τραπέζι αυτά τα οποία η Ελλάδα μπορεί και προσφέρει αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ένας σύμμαχος σε μια δύσκολη και περίπλοκη περιοχή του πλανήτη μας”, έσπευσε να τονίσει, πριν λίγα εικοσιτετράωρα, ο κ. Μητσοτάκης.
Πηγή: capital.gr