Στη Θεσσαλονίκη, στην κατάμεστη αίθουσα “Μανόλης Αναγνωστάκης” του δημαρχείου της πόλης σε εκδήλωση που διοργάνωσε το “Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη” την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 παρουσιάστηκε η Έκθεση της Επιτροπής Σοφών για το Μέλλον της Κοινωνικής Προστασίας και του Κράτους Πρόνοιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την πρόταση της Επιτροπής Σοφών για το μέλλον του κοινωνικού κράτους στην ΕΕ παρουσίασε η πρόεδρος του “Δικτύου”, πρώην Επίτροπος και υπουργός και Πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου (HLG), Άννα Διαμαντοπούλου. Όπως σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου “Ο 21ος αιώνας είναι μια νέα πραγματικότητα που πέρα από την “κανονικότητα των κρίσεων” διαμορφώνεται από νέες τάσεις που αλλάζουν την οικονομία την κοινωνία, την γεωπολιτική ισορροπία. Οι νέες αυτές μεγάλες τάσεις απαιτούν ένα ανθεκτικό κράτος που να αντεπεξέρχεται σε κάθε ξαφνική κρίση και ένα βιώσιμο και αναπτυξιακό κοινωνικό κράτος με οικονομική επάρκεια και υποστηρικτικό στην οικονομία”.
Η πρώην Επίτροπος αναφέρθηκε στις τέσσερις μεγάλες παγκόσμιες τάσεις στο κοινωνικό κράτος: το Δημογραφικό ζήτημα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κλιματική κρίση και την πράσινη μετάβαση και τις νέες μορφές και τα νέα περιβάλλοντα εργασίας.
Η κ. Διαμαντοπούλου αφού ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάστηκε τα δεδομένα η Επιτροπή για την σύνταξη της Έκθεσης έκανε ειδική αναφορά στην χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους στην ΕΕ. “Το ποσό που θα απαιτηθεί για τα επόμενα χρόνια θα είναι σίγουρα ψηλότερο λόγω της γήρανσης του πληθυσμού , των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης και ψηφιοποίησης καθώς και αγνώστων μελλοντικών κρίσεων. Η χρηματοδότηση των συστημάτων πρόνοιας στην ΕΕ έχουν σημαντικές διαφορές και δυνατότητες” είπε. “Η ΕΕ μαθαίνοντας από τις εμπειρίες της τελευταίας δεκαετίας απομακρύνθηκε από τις λογικές της λιτότητας και στοχεύει πλέον σε ένα ενεργό κράτος πρόνοιας υποστηριζόμενο από συγκεκριμένους δημοσιονομικούς πόρους για κοινωνικές επενδύσεις” συμπλήρωσε. Μάλιστα, προσδιόρισε πως το έλλειμμα επενδύσεων σε υγεία, εκπαίδευση και κοινωνική στέγαση για το σύνολο της ΕΕ ήταν 142 δισεκατομμύρια ετησίως, όταν το 2019 τα κράτη της έχασαν το 2019 εκτιμώμενες εισπράξεις 134 δισεκατομμύρια ευρώ σε ΦΠΑ. Η κ. Διαμαντοπούλου εστίασε στις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο διακυβέρνησης σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα των πολιτών με πρώτη την αποκέντρωση, αφού προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από απόσταση.
“Η πρόταση αφορά τις 27 χώρες και αυτή τη στιγμή είναι στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Κοινοβουλίου, ώστε να γίνει τμήμα των χρηματοδοτήσεων για όλες τις χώρες” τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου. “Το κοινωνικό κράτος που ήταν πολύ ισχυρό στην Ευρώπη σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί, όπως έκανε το παρελθόν. Υπάρχει λοιπόν, μία πολύ μεγάλη ανάγκη να καταλάβουμε ότι η Ευρώπη, για να γίνει αντιληπτή από τον κόσμο, οι κυβερνήσεις για να γίνουν πιστευτές από τον κόσμο, πρέπει να κάνουν μεγάλες αλλαγές που αφορούν την καθημερινότητα” είπε.
Η κ. Διαμαντοπούλου παρουσίασε τις κατευθυντήριες οδηγίες για τις μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική προστασία:
-Πρώτα το παιδί,
-Δημιουργία εφαλτηρίου για τη νέα γενιά,
-Διασφάλιση κοινωνικής προστασίας χωρίς αποκλεισμούς και δια βίου μάθησης,
-Υποστήριξη μεγαλύτερης διάρκειας σταδιοδρομίας με καλή υγεία για τη διασφάλιση επαρκών συνταξιοδοτικών εισοδημάτων,
-Διασφάλιση δίκαιης και υψηλής ποιότητας παροχής μακροχρόνιας περίθαλψης,
-Προώθηση στέγασης και υπηρεσιών μεταφορών χωρίς αποκλεισμούς και φιλικές προς το περιβάλλον και,
-Διασφάλιση παροχής υπηρεσιών χωρίς αποκλεισμούς που ενισχύει την ευημερία και τις δυνατότητες – Ψηφιακή οργάνωση ενίσχυση της αποκέντρωσης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών.
“Εμείς θα παλέψουμε πολύ, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή είναι η βάση της Ευρώπης, χωρίς το κοινωνικό κράτος η Ευρώπη δεν θα είναι αυτό που ξέραμε” σημείωσε.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης συνεχάρη το “Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη” που επέλεξε το δημαρχείο Θεσσαλονίκης για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης γιατί όπως είπε από την πρώτη ημέρα της διοίκησής του ο ίδιος και οι συνεργάτες του δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα αλληλεγγύης και κοινωνικής πολιτικής ενισχύοντας τις υπάρχουσες δομές και δημιουργώντας νέες. “Πρέπει να εξετάσουμε και ένα άλλο θέμα, το τι γίνεται με την Ευρώπη, μία Ευρώπη που δοκιμάζεται συνολικά, αλλά και ιδιαίτερα στους κοινωνικούς θεσμούς” σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Αγγελούδης και τόνισε τη σημασία της κοινωνικής προστασίας και του κοινωνικού κράτους που είναι έννοιες άρρηκτα δεμένες, όπως είπε.
“Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι φορείς που σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές Κοινωνικής Προστασίας και εκφράζουν στην πράξη αυτό που ονομάζουμε Κράτος Πρόνοιας, να ακούνε με προσοχή τη φωνή της κοινωνίας και να αντιλαμβάνονται τις καθημερινές αγωνίες των πολιτών” σημείωσε στον χαιρετισμό της η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά, συμπληρώνοντας: “να φροντίζουν να ενημερώνονται διαρκώς, από τις πιο έγκυρες και υπεύθυνες επιστημονικές πηγές, σχετικά με τις κοινωνικές προκλήσεις”. Η κ. Αηδονά αναφέρθηκε στο έργο που γίνεται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα. “Υπηρετούμε την Αλληλεγγύη και την ισόρροπη Ανάπτυξη στην πράξη, μετατρέποντας τους απρόσωπους πόρους σε μετρήσιμο έργο” τόνισε.
Για την ανάγκη αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα των πολιτών, καθώς δεν δίνονται λύσεις κεντρικά, αλλά και ενίσχυσης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης μίλησε ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι συνθήκες που δυσχεραίνουν την ζωή και το μέλλον των πολιτών.
Στο έργο της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΠΚΜ αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της η Αντιπεριφερειάρχης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου τονίζοντας πως η κοινωνική πολιτική έχει το πρόσημο της ανάπτυξης. “Είμαστε εδώ για να δούμε τι συμμαχίες πρέπει να χτίσουμε για το μέλλον και της Κεντρικής Μακεδονίας και της χώρας γενικότερα” εξήγησε.
Στην ανάγκη ύπαρξης πολιτικών που να στηρίζουν την εναρμόνιση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής και την υποστήριξη της οικογένειας λόγω του δημογραφικού προβλήματος αναφέρθηκε η βουλευτής ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Α’ Θεσσαλονίκης, Ράνια Θρασκιά σημειώνοντας πως το κοινωνικό κράτος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ευημερία των πολιτών.
Στον ρόλο των ψηφιακών πολιτικών σε μια εποχή που τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και Adjunct Professor στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Goethe στην Φρανκφούρτη, Δημήτρης Κουκιάδης. Μιλώντας για την Έκθεση ο κ. Κουκιάδης σημείωσε πως είναι μια ολιστική μελέτη που αγγίζει στον πυρήνα τα προβλήματα, τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου, Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, οι αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, Θεοδώρα Λειψιστινού, Δήμητρα Αγκαθίδου, Γιώργος Αρβανίτης και Κούλα Γιαννακίδου, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι δήμου Θεσσαλονίκης Χρήστος Τζελέπης και Στέλιος Τσούλιας ο διευθυντής του γραφείου προέδρου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη Δημήτρης Σαρηγιάννης, το μέλος του Πολιτικού Κέντρου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας, ο γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Α’ Θεσσαλονίκης Ευριβιάδης Ελευθεριάδης, ο ιστορικός γραμματέας ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Μαμέλης, ο πρ. Γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κιλκίς Σάββας Τσολάκης, η αντιδήμαρχος Παύλου Μελά Συλβάνα Καρασαββίδου, η αντιδήμαρχος Καλαμαριάς Ολυμπία Αντωνούδη, ο αντιδήμαρχος Νεάπολης Συκεών Στέλιος Γκατζές, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης Συκεών, Κατερίνα Τσουκαλά, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σπύρος Γωγούσης και Γιώργος Τρελλόπουλος, ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ, Νίκος Τσεμπερλίδης, ο πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη και πρώην υπουργός Χρήστος Πάχτας, ο πρώην δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κώστας Σιμιτζής, ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης Γρηγόρης Χατζησάββας, ο πρώην δήμαρχος Χέρσου Ν. Κιλκίς Χρήστος Ανθρακίδης, ο πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Κουκιάδης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, οι πρώην βουλευτές Κώστας Διαμαντής και Αλέκος Αθανασιάδης, η πρώην ΓΓ Καλυψώ Γούλα, ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ Στέφανος Τριαρίδης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι φορέων, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ.α.
Πηγή: capital.gr