Στο 3,1% διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat. Ωστόσο, σε μηνιαία βάση υποχώρησε κατά 0,7%, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat. Συγκριτικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (2,5%) και της Ε.Ε. (2,8%).
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 2,5% τον Ιανουάριο του 2025, από 2,4% τον Δεκέμβριο του 2024. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 2,8%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της ΕΕ ανήλθε σε 2,8% τον Ιανουάριο, από 2,7% τον Δεκέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 3,1%.
Πληθωρισμός: Τι «βλέπει» η ΤτΕ για την πορεία του – Ο στόχος του 2% και το ιδιαίτερο 2027
Όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 2,5% τον Ιανουάριο του 2025, από 2,4% τον Δεκέμβριο του 2024. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 2,8%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της ΕΕ ανήλθε σε 2,8% τον Ιανουάριο, από 2,7% τον Δεκέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 3,1%.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη
Αναφορικά με την ευρωζώνη, ο χαμηλότερος πληθωρισμός σημειώθηκε τον Ιανουάριο στην Ιρλανδία, την Ιταλία και τη Φινλανδία (1,7% σε κάθε μία), ενώ ο υψηλότερος στην Κροατία (5%), το Βέλγιο (4,4%) και τη Σλοβακία (3,8%).
Υψηλότερη συμβολή στον τελικό δείκτη στην Ευρωζώνη είχε ο πληθωρισμός των υπηρεσιών (1,77%), ενώ ακολουθεί ο τομέας των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (0,45%).
Ακολούθως, βρίσκεται ο πληθωρισμός ενέργειας, που τελικά ανήλθε στο 0,18%, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έδειχναν εκτίναξη. Τέλος, ο πληθωρισμός των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών ανήλθε στο 0,12% τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης δηλαδή που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, και τον οποίο παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, ανήλθε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα στο 2,7%.
Τι αναφέρει η ΤτΕ
Οι σταθερά υψηλές αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών διατηρούν τον δομικό πληθωρισμό στην Ελλάδα πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος (Inflation Monitor).
Οι τιμές των νωπών τροφίμων στην Ελλάδα αυξήθηκαν 0,8% (ήταν σταθερές τον Δεκέμβριο), ενώ στα επεξεργασμένη τρόφιμα, καπνό και αλκοόλ οι τιμές μειώθηκαν ελαφρά κατά 0,3% (όπως και τον Δεκέμβριο). Στην αύξηση του πληθωρισμού συνέβαλε και η αύξηση των τιμών ενέργειας κατά 2,6% (από αύξηση 0,7% τον Δεκέμβριο).
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 4,4% τους τελευταίους μήνες έναντι 2,7% στην Ευρωζώνη.
Πηγή: ot.gr