Πόσα κερδίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες από τη νέα μείωση εισφορών

Πρόβλεψη για αύξηση των πραγματικών μισθών - Οι λόγοι

Του Κώστα Κατίκου

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως και 42,8% για την υπερωριακή  και νυχτερινή  απασχόληση, για την εργασία τις Κυριακές καθώς και τις αργίες προβλέπει η νομοθετική διάταξη του υπουργείο Εργασίας που προωθείται στη Βουλή. 

Η μείωση εισφορών θα εφαρμοστεί στις υπερωρίες των εργαζομένων  πλήρους απασχόλησης.

Στο εξής (σ.σ: με την ψήφιση της διάταξης) η προσαύξηση μισθού από υπεερωριακή απασχόληση δεν θα επιβαρύνεται με εισφορές ούτε για τον εργαζόμενο ούτε για τον εργοδότη.
Γ

ια παράδειγμα μισθωτός πλήρους απασχόλησης με μικτές μηνιαίες αποδοχές 1.960 ευρώ ο οποίος ετησίως παίρνει από υπερωρίες άλλα 2.352 ευρώ, πληρώνει εισφορές για την υπερωριακή απασχόληση 314,46 ευρώ. Με τη νέα διάταξη θα καταβάλει 226,41 ευρώ, και θα έχει μείωση στις εισφορές υπερωριακής απασχόλησης κατά 28% ή κατά 88 ευρώ. 

Αντίστοιχα, οι εισφορές για τον εργοδότη από 512,50 ευρώ που είναι σήμερα για την ετήσια υπερωριακή απασχόληση ενός εργαζόμενου, θα μειωθούν στα 369 ευρώ με όφελος κατά 143 ευρώ ανά εργαζόμενο που απασχολεί υπερωριακά. Για τους εργοδότες το κέρδος πολλαπλασιάζεται. Ετσι για 10 εργαζόμενους που απασχολούνται υπερωριακά τις ίδιες ώρες το όφελος για τον εργοδότη, στο παραπάνω παράδειγμα από τη μείωση των υπερωριών θα είναι 1.430 ευρώ ετησίως.

Η μείωση των εισφορών φτάνει στο 42,8% για την εργασία της Κυριακής, η οποία αμείβεται με προσαύξηση ωρομισθίου κατά 75%. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας εργαζόμενος με ωρομίσθιο 15 ευρώ και απασχόληση  Κυριακές έχει συνολική ωρομίσθια αμοιβή 26,25 ευρώ και καταβάλλει σήμερα εισφορά 3,5 ευρώ ανά ώρα, ενώ με τη μείωση των εισφορών θα πληρώνει 2 ευρώ την ώρα. Η μείωση είναι 42,8%. Αν ο εργαζόμενος απασχοληθεί 15 Κυριακές το χρόνο για 5 ώρες κάθε Κυριακή, θα έχει συνολική αμοιβή από την εργασία Κυριακής 1.968,75 ευρώ. Με το ισχύον σύστημα θα καταβάλλει εισφορές 263,22 ευρώ, ενώ με τη μείωση των εισφορών θα πληρώνει 150 ευρ.ω.

Οι δε εισφορές για τον εργοδότη από 429 ευρώ που είναι τώρα θα πέσουν στα 245 ευρώ, δηλαδή θα μειωθούν κατά 42,8%.

Προϋπόθεση για τη μείωση των ασφαλιστικών κρατήσεων στις υπερωρίες είναι να δηλώνονται στην ψηφιακή κάρτα εργασίας η οποία από την 1η Μαρτίου επεκτείνεται υποχρεωτικά σε 50.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουρισμό και εστίαση με περισσότερους από 500.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τη διάταξη που προωθείται, οι εργαζόμενοι θα αμείβονται κανονικά όπως και τώρα για 8ωρο συν τις υπερωρίες αλλά θα πληρώνουν εισφορές μόνον για την ωρομίσθια απασχόληση και όχι για την υπερωριακή. Στην πράξη θα τους μένουν περισσότερα στην τσέπη γιατί θα δίνουν λιγότερες κρατήσεις.

Οι εργοδότες θα καταβάλουν και αυτοί εισφορές μόνον επί του ωρομισθίου και όχι στην προσαύξηση για υπερωριακή απασχόληση, ή εργασία Κυριακής, κ.λπ 

Το πλήρες κείμενο της διάταξης που παρουσιάζει το Capital.gr  αναφέρει τα εξής: 

Άρθρο

“Υπολογισμός εισφορών μισθωτών πλήρους απασχόλησης και εργοδοτών στις περιπτώσεις των άρθρων 143, 184 και 209 του π.δ.80/2002 (Α΄ 222).

Στην περίπτωση προσαύξησης των αποδοχών των εργαζόμενων πλήρους απασχόλησης κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 143, 184 και 209  του π.δ. 80/2022 “Κώδικας Ατομικού Εργατικού δικαίου” (Α΄ 222), το συνολικό ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς  ασφαλισμένου μισθωτού και εργοδότη υπολογίζεται επί του ποσού των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζομένων, χωρίς να προσμετράται  η προσαύξηση αυτή, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης”.

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τη διάταξη αναφέρεται ότι:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

“Με την παρούσα διάταξη καθιερώνεται ένας ενιαίος και κοινός τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, με σκοπό τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της μισθωτής απασχόλησης στις περιπτώσεις προσαύξησης των αποδοχών των εργαζόμενων στις περιπτώσεις των άρθρων  143, 184 και 209  του π.δ.  80/2022 “Κώδικας Ατομικού Εργατικού δικαίου” (Α΄ 222).Παράλληλα με τη ρύθμιση αυτή, η οποία προστίθεται σε μια σειρά παρεμβάσεων της Πολιτείας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και, κατ’ επέκταση της οικονομίας, και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων,διασφαλίζεται η ακεραιότητα της αγοράς εργασίας και των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού”.

Η υπερεργασία (δηλαδή η μία παραπάνω ώρα απασχόλησης) αμείβεται με προσαύξηση 20%, η υπερωρία (δηλαδή από την 9η έως και την 12η ώρα) αμείβεται με προσαύξηση 40%, για την υπερωρία 4ης και 5ης ώρας (με άδεια υπουργείου Εργασίας) η προσαύξηση είναι 60%, η νυκτερινή απασχόληση αμείβεται με 25% προσαύξηση και η απασχόληση σε Κυριακές και αργίες αμείβεται με 75% προσαύξηση. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ