Ήταν 24 Φεβρουαρίου 2022 όταν στρατεύματα της Ρωσίας εισέβαλαν στα εδάφη της Ουκρανίας, κλιμακώνοντας μια σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών που είχε ξεκινήσει από το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας.
Σήμερα, ακριβώς τρία χρόνια μετά, παραμένει ασαφές εάν είμαστε πιο κοντά στο τέλος μιας άνισης μάχης ή στην αναζωπύρωσή της.
Ο Ντόναλντ Τραμπ —έχοντας υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα τερματίσει τον πόλεμο— ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και μόνο.
Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της παρακολουθούν μουδιασμένοι και προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα προσέγγιση των ΗΠΑ.
Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια η Ουκρανία μετρά αμέτρητες πληγές, που είτε αφορούν την απώλεια εκτάσεων γης, είτε τον εκτοπισμό χιλιάδων πολιτών της, είτε τον θάνατο και τον τραυμάτισμό τους.
Η Ουκρανία έχει χάσει το 11% των εδαφών της από το 2022
Στην αρχή του πολέμου, η Ουκρανία απέτρεψε τις ρωσικές δυνάμεις από την πρωτεύουσα, το Κίεβο, και αργότερα εξασφάλισε νίκες σε περιοχές του βορειοανατολικού Χαρκόβου και της νότιας Χερσώνας.
Ωστόσο, υπέστη και σημαντικές απώλειες σε ανατολικές περιοχές γύρω από το Ντονέτσκ και το Μπαχμούτ.
Από την εισβολή του 2022, η Ουκρανία έχει χάσει τον έλεγχο περίπου του 11% των εδαφών της, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων του CNN από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.
Εάν ληφθούν υπόψη και τα εδάφη που έχει χάσει από το 2014, τότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 18%.
Το 2014, οι ρωσικές δυνάμεις προσάρτησαν παράνομα την Κριμαία από την Ουκρανία, λίγο μετά τα γεγονότα της Επανάστασης του Μαϊντάν που προκάλεσαν πολιτική αναταραχή στο Κίεβο.
Αργότερα εκείνη τη χρονιά, οι αποσχιστές που υποστηρίζονταν από τη Ρωσία ανέλαβαν τον έλεγχο τμημάτων της περιοχής του Ντονμπάς, κερδίζοντας εδάφη που παραμένουν υπό ρωσικό έλεγχο μέχρι σήμερα.
Όταν η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν περίμενε να καταλάβει όλη την Ουκρανία μέσα σε λίγες μέρες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.
Αντί για αυτό, όμως, ακολούθησαν τρία χρόνια έντονων μαχών, λόγω των αντεπιθέσεων της Ουκρανίας, οι οποίες ενισχύθηκαν από πακέτα βοήθειας που προέρχονταν από τους δυτικούς συμμάχους της.
Γυρνά την πλάτη η Αμερική;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος χρηματοδότης της Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου το 2022, προσφέροντας περίπου 95 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια.
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Τραμπ, έκανε σύντομα ξεκάθαρο πως η βοήθεια αυτή δεν είναι πλέον δεδομένη. Ο ίδιος είχε επικρίνει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς την Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2024.
Πρόσφατα, πρότεινε να υιοθετηθεί μια συναλλακτική προσέγγιση στη βοήθεια, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε σπάνιες γαίες της Ουκρανίας ως αντάλλαγμα, κάτι που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απορρίψει.
«Τους είπα ότι θέλω την ισοδύναμη αξία, περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε σπάνια γαία, και ουσιαστικά συμφώνησαν να το κάνουν, ώστε τουλάχιστον να μην νιώθουμε ηλίθιοι. Αλλιώς, είμαστε ηλίθιοι. Τους είπα, πρέπει να πάρουμε κάτι. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε αυτά τα χρήματα», δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Η Ουκρανία έχει ήδη επηρεαστεί από την πρόσφατη αναστολή δραστηριοτήτων της USAID. Η παύση της χρηματοδότησης έχει οδηγήσει τις ουκρανικές ΜΚΟ και φιλανθρωπικές οργανώσεις να κάνουν περικοπές.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ουκρανία έχει γίνει ο μεγαλύτερος αποδέκτης χρημάτων από την USAID.
Η USAID (United States Agency for International Development) είναι η υπηρεσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνη για την παροχή διεθνούς ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας. Η USAID χρηματοδοτεί προγράμματα που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις, φτώχεια, έλλειψη εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και στην προώθηση της δημοκρατίας, της ειρήνης και της οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί
Εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, είτε προς άλλες περιοχές της Ουκρανίας είτε σε άλλες χώρες, από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής.
Περισσότεροι από 6,3 εκατομμύρια ουκρανοί πρόσφυγες ζουν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1,2 εκατομμυρίων στη Γερμανία, σχεδόν 1 εκατομμυρίου στην Πολωνία και 390.000 στην Τσεχία, σύμφωνα με δεδομένα μέχρι το τέλος του 2024 από τον οργανισμό προσφύγων του ΟΗΕ.
Υπήρχαν 1,2 εκατομμύρια ουκρανοί πρόσφυγες που ζούσαν στη Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του ΟΗΕ, τον Ιούνιο του 2024.
Χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί
Πάνω από 40.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, με πολλά από τα θύματα να προέρχονται από εκρηκτικά όπλα, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Τουλάχιστον τα μισά από τα θύματα (6.203) ήταν ενήλικες άνδρες και 669 ήταν παιδιά.
Πηγή: in.gr