Debate σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τον χρόνο της πρότασης δυσπιστίας…

Κεντροαριστερά σε αντεπίθεση: Το ΠΑΣΟΚ βρίσκει νέα στρατηγική

Της Νίκης Ζορμπά

Ίδιος θεωρητικώς ο διακηρυγμένος στόχος ( να φύγει αυτή η Κυβέρνηση), αντίθετες οι εκτιμήσεις και οι πορείες μεταξύ Αξιωματικής και ελάσσονος αντιπολίτευσης, ήτοι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται σε ακήρυχτο πόλεμο εντυπώσεων για το κοινοβουλευτικώς δέον γενέσθαι κόντρα στην Κυβέρνηση, για τα Τέμπη. 

Ολόκληρη αυτή η εβδομάδα είναι αναπόδραστα “αφιερωμένη” στις κινητοποιήσεις της 28ης Φεβρουαρίου, ημέρα που απ’ άκρου σε άκρο της Επικράτειας ( αλλά και περισσότερες των 200 πόλεων του εξωτερικού), στις κεντρικές πλατείες θα  συρρεύσει πλήθος κόσμου ( αυτή είναι η εκτίμηση) με αίτημα τη Δικαιοσύνη για το πολύνεκρο δυστύχημα. 

Είναι μονοσήμαντος ο λόγος που θα οδηγήσει τους Πολίτες να διαδηλώσουν; Δεν έχουν και αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά τα συλλαλητήρια; Προδήλως και έχουν. Εξ ου  η Κυβέρνηση είναι και σαστισμένη και επιχειρεί πότε να ρίξει τους τόνους , υποβαθμίζοντας το μήνυμα των διαδηλώσεων και πότε να θέσει σκληρό δίλημμα, περί σχεδίου αποσταθεροποίησης τινών από τους συμμετέχοντες. 

Όλα τούτα βρίσκονται υπό εξέλιξη . Έως και την Παρασκευή, οι “γραμμές” άμυνας ή και αντεπίθεσης της Κυβέρνησης θα είναι ρευστές, σε επικοινωνιακό πεδίο τουλάχιστον. Το κυβερνητικό στρίμωγμα, είναι υπαρκτό και δεν χρήζει περισσότερης ανάλυσης. Έως την πραγματοποίηση των συλλαλητηρίων, τουλάχιστον. 

Το “πρόβλημα” ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα όμως και η “προοδευτική αντιπολίτευση”. Πρόβλημα – απότοκο της δημοσκοπικής εικόνας που φέρει την κυβέρνηση λαβωμένη μεν αλλά παραδόξως λαβωμένη και την Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα όμορα κόμματα. 

Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς στάσιμα. Απομειώνονται ταυτόχρονα με αυτά της Κυβέρνησης με μεγαλύτερο μάλιστα ρυθμό. Η τέως Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό , σύμπραξη μεταξύ τους , στο ορατό μέλλον τουλάχιστον- δεν διαφαίνεται ως πιθανό ενδεχόμενο , αντιθέτως ο μεταξύ τους πολιτικός ανταγωνισμός , θολώνει και τις προθέσεις ενός εκάστου και τις τακτικές τους. 

Πιο εμφανής από ποτέ είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ασυνεννοησία ακόμη και για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας:

* Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κατατεθεί εδώ και τώρα, ανήμερα των συλλαλητηρίων κατά προτίμηση και ο πρόεδρός του Σωκρατης Φάμελλος, προσεκτικά μεν αλλά όχι χωρίς αιχμές, ψέγει τον Νίκο Ανδρουλάκη για κωλυσιεργία. 

*Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προσφέρεται για κατάθεση δυσπιστίας εάν δεν υπάρχουν “στο τραπέζι” όλα τα εν αναμονή στοιχεία, δηλαδή τα δυο πορίσματα για τα αίτια του δυστυχήματος που αναμένονται. Το πρώτο, έχει γνωστοποιηθεί ότι θα δημοσιευτεί την Πέμπτη, παραμονή των εκδηλώσεων. 

Η πραγματικότητα επ αυτών, είναι ζοφερή τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι η αλήθεια. Η πρόταση Δυσπιστίας απαιτεί τη συγκέντρωση 50 υπογραφών την οποία δεν διαθέτει ούτε το ΠΑΣΟΚ , ούτε το άθροισμα των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ- ΝΕΑΡ- Πλεύσης ( 26+11+ 6). Η Χαριλάου Τρικούπη είναι ο ρυθμιστής για την κατάθεση της πρότασης μεν αλλά δεν είναι και σε απόλυτη θέση ισχύος. Με τους 32 βουλευτές της, από μόνη της, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. 

Στο debate ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ , ο ισχυρότερος ( καίτοι όχι ισχυρός), ήτοι το ΠΑΣΟΚ δίνει τον τόνο στις εξελίξεις. 

Πληροφορίες, φέρουν την πρόταση Δυσπιστίας να κατατίθεται τελικώς από το ΠΑΣΟΚ ( και τα όμορά του κόμματα) την προσεχή Τρίτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής. 

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει, πως αν τελικώς αυτή η …πολυδιαφημιζόμενη πρόταση δυσπιστίας δεν κατατεθεί, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει την Τετάρτη σε προ ημερησίας συζήτηση – ενημέρωσή του για το τραγικό δυστύχημα. 

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ