Tον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε χθες στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ με κύριο θέμα στις συνομιλίες τους τις προοπτικές τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία. Στη συνέντευξη Τύπου και οι δύο συμφώνησαν ότι έγινε ένα βήμα μπροστά, έκαναν λόγο για «πολύ χρήσιμες συζητήσεις» και συμφώνησαν πως η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα, καθώς συζήτησαν την αποστολή ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία, ως ειρηνευτική δύναμη, μακριά όμως από το μέτωπο. Ο αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις για το εάν οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις εγγυήσεις ασφαλείας με κάποιο τρόπο, ανέφερε ότι είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της η συμφωνία για το μοίρασμα των σπάνιων γαιών της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι ενδέχεται να συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να επισφραγιστεί η συμφωνία. «Μπορεί να έρθει αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη εβδομάδα για να υπογράψει τη συμφωνία, κάτι που θα ήταν ωραίο», είπε ο Τραμπ, ενώ ανέφερε ότι θα συναντήσει κάποια στιγμή και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Εν τω μεταξύ, χθες, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο επιβεβαιώνει την υποστήριξή της στην Ουκρανία, όπου φάνηκε η πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 93 ψήφους υπέρ, έναντι 18 κατά – στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ και η Ρωσία – και 65 αποχές.
Η Ουάσιγκτον ήθελε να μην υπάρχει αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και κατέθεσε δικό της ψήφισμα, στο οποίο όμως έγιναν πολλές τροποποιήσεις από ευρωπαϊκές χώρες και αναφορά σε «δίκαιη ειρήνη», με αποτέλεσμα η αμερικανική αντιπροσωπεία στο τέλος να απέχει από την ψηφοφορία του δικού της ψηφίσματος.
Στην Ουάσιγκτον, ο Μακρόν, που έγινε ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος επισκέπτεται τον Τραμπ από τότε που επανήλθε στον Λευκό Οίκο, πριν από έναν μήνα, σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των ειρηνευτικών δυνάμεων, σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, με τον αμερικανό πρόεδρο να τονίζει ότι υποστηρίζει την ιδέα αυτή και έχει ήδη θέσει την ιδέα στον πρόεδρο Πούτιν και εκείνος θα το δεχτεί.
«Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν πρόθυμες να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ως εγγύηση ασφαλείας, αφού υπογραφεί η ειρηνευτική συμφωνία. Ωστόσο, οι στρατιώτες αυτοί δεν θα σταλούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου», τόνισε ο Μακρόν αναφέροντας ότι η ειρηνευτική συμφωνία θα έρθει στο δεύτερο στάδιο, «έπειτα από την εκεχειρία».
Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «αυτή η ειρήνη δεν πρέπει να σημαίνει παράδοση της Ουκρανίας. Δεν πρέπει να σημαίνει κατάπαυση του πυρός χωρίς εγγυήσεις. Αυτή η ειρήνη πρέπει να επιτρέψει την ουκρανική κυριαρχία και να επιτρέψει στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τα ζητήματα που την επηρεάζουν. Πρέπει να επωμιστούμε τις ευθύνες μας ώστε να εξασφαλίσουμε ασφάλεια και σταθερότητα για την Ουκρανία και για ολόκληρη την περιοχή», τόνισε. «Για εμάς τους Ευρωπαίους αυτό αποτελεί υπαρξιακό ζήτημα».
Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ πρόκειται να επισκεφθεί τον Τραμπ αργότερα μέσα στην εβδομάδα, εν μέσω συναγερμού στην Ευρώπη για τη σκληρή στάση του αμερικανού προέδρου έναντι της Ουκρανίας και τις προτροπές στη Μόσχα για τη σύγκρουση που διαρκεί τρία χρόνια. Μακρόν και Στάρμερ αναμένεται να προσπαθήσουν να πείσουν τον Τραμπ να μη βιαστεί με οποιοδήποτε κόστος για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον πρόεδρο Πούτιν, να εμπλακεί και η Ευρώπη στις διαπραγματεύσεις και να συζητήσουν στρατιωτικές εγγυήσεις προς την Ουκρανία.
Ο Μακρόν προσπαθεί να αξιοποιήσει τη σχέση με τον Τραμπ που χτίστηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων προεδρικών τους θητειών. Είπε ότι μια κακή συμφωνία θα ισοδυναμούσε με συνθηκολόγηση της Ουκρανίας και θα σήμαινε επίδειξη αδυναμίας στους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και του Ιράν. «Η ειρήνη δεν σημαίνει παράδοση της Ουκρανίας», τόνισε.
Πηγή: tanea.gr