Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Μερτς

Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Μερτς

 

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Φρίντριχ Μερτς». Η φράση είναι του Λαρς Κλίνγκμπαϊλ προέδρου του κόμματος, και μελλοντικά κοινοβουλευτικού ηγέτη στη συνέντευξη Τύπου στο «Βίλι Μπραντ Χάους», χθες το μεσημέρι για την ιστορική εκλογική ήττα του SPD. Ο ποδοσφαιρικός όρος αποδίδει πλήρως την πολιτική πραγματικότητα που διαμόρφωσαν οι πρόωρες εκλογές της Κυριακής στη Γερμανία. Ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς πήρε, αν όχι μία θριαμβευτική, τουλάχιστον μία καθαρή εντολή να είναι ο επόμενος καγκελάριος της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο νικητής των εκλογών Φρίντριχ Μερτς στη δική του συνέντευξη Τύπου στο «Κόνραντ Αντενάουερ Χάους», ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ότι έχει μιλήσει ήδη «διερευνητικά» με τον Κλίνκμπαϊλ πριν από τις εκλογές. Οι πολιτικοί και αριθμητικοί συσχετισμοί που προέκυψαν από τις εκλογές της Κυριακής για το νέο Μπούντεσταγκ δεν αφήνουν πολλές επιλογές κυβερνητικού εταίρου – πρακτικά, την εξής μία: Τη συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Με τις 208 έδρες της Χριστιανικής Ενωσης CDU/CSU και τους 120 βουλευτές του SPD, o Φρίντριχ Μερτς μπορεί να υπολογίζει σε μία σίγουρη πλειοψηφία 328 βουλευτών στο νέο Μπούντεσταγκ των 630 εδρών. Θα πρέπει να είναι ευτυχής που θα έχει έναν κυβερνητικό εταίρο, και όχι τρεις, όπως είχε ο προκάτοχός του Ολαφ Σολτς, με παραλυτικές συνέπειες για την κυβέρνησή του τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και για τον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Κυβερνητική συνεργασία πρότεινε χθες στον Μερτς η πρόεδρος του ακροδεξιού AfD, Αλις Βάιντελ, θεωρώντας ότι θα ήταν λογική συνέπεια της «αντιγραφής» θέσεων του AfD από τον Μερτς π.χ. στο Μεταναστευτικό. Αλλά ενδεχόμενο συνεργασίας δεν υπήρχε με τα εξτρεμιστικά, νεοναζιστικά στοιχεία που έχει ακόμα στους κόλπους του το AfD. «Μας χωρίζουν κόσμοι» είναι το επιχείρημα του Μερτς, χθες ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με «εκείνους που κάθονται στα γόνατα του Πούτιν».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

Η διαπραγμάτευση μιας κυβερνητικής συμφωνίας Χριστιανικής Ενωσης και Σοσιαλδημοκρατών θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, αφού περάσουν και οι περιφερειακές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στο κρατίδιο του Αμβούργου. Μέχρι τότε φιλοδοξεί να συμφωνήσει με τους μελλοντικούς του εταίρους ένα κυβερνητικό πρόγραμμα σε τρεις θεματικούς άξονες:

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });
  • Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας με «απόλυτη προτεραιότητα» την ταχεία διασφάλιση της διαχειριστικής ικανότητας της Ευρώπης.
  • Μεταναστευτική πολιτική, για την οποία «οι προτάσεις είναι στο τραπέζι» και είναι έτοιμος να τις συζητήσει με το SPD.
  • Οικονομική και βιομηχανική πολιτική με στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας με την παραμονή των μονάδων παραγωγής στη Γερμανία.

Η πόλωση του προεκλογικού αγώνα ήταν επιλογή του Μερτς και δεν κάνει εύκολη τη μετεκλογική συνύπαρξη σε έναν νέο «μεγάλο συνασπισμό». Μόλις το περασμένο Σάββατο ο Μερτς διακήρυττε «το τελος της Αριστεράς, οριστικά», και ο γραμματέας του SPD τον αποκαλούσε «μίνι Τραμπ». Ωστόσο, όλοι έχουν συνείδηση του χαρακτήρα επείγοντος που έχει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στη Γερμανία. «Ο κόσμος δεν περιμένει εμάς», είπε ο Μερτς, που έχει βάλει χρονικό ορίζοντα το Πάσχα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

Στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην αντιμετώπιση του επιθετικότητας του αμερικανού προέδρου Τραμπ κατά της Γερμανίας και της Ευρώπης, όπως και στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας, Χριστιανική Ενωση και SPD δεν θα δυσκολευτούν να βρουν κοινό παρονομαστή.

Δυσκολότερη θα είναι η διαπραγμάτευση ενός κυβερνητικού προγράμματος για την οικονομία, καθώς ο φιλελεύθερος Μερτς θέλει δραστική μείωση φορολογίας, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες είναι υπέρμαχοι του κοινωνικού κράτους.

Οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, που μετά βίας και μόνον μέσω του «ειδικού ταμείου» καλύπτει τη νατοϊκή υποχρέωση 2% του ΑΕΠ, αλλά και οι απαραίτητες επενδύσεις σε νευραλγικούς τομείς θα υποχρεώσουν και τον χριστιανοδημοκράτη Μερτς να παρακάμψει τον δημοσιονομικό κορσέ του «φρένου χρέους», που υπερασπίζονταν στην αντιπολίτευση. Ο «πράσινος» Ρόμπερτ Χάμπεκ πρότεινε τη μεταρρύθμισή του από την απερχόμενη Βουλή πριν συγκροτηθεί σε σώμα η νέα, στην οποία το ακροδεξιό AfD και η Αριστερά, που δεν θέλει εξοπλισμούς, θα συγκεντρώνουν ακυρωτική μειοψηφία για συνταγματική αλλαγή και αποφάσεις που απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία.

Και στο Μεταναστευτικό ο Μερτς θα αναγκαστεί να βάλει νερό στο κρασί του. Το κλείσιμο των συνόρων της Γερμανίας που ζητούσε προεκλογικά δεν πρόκειται να περάσει με τους Σοσιαλδημοκράτες στην κυβέρνηση. Ισως να το συνυπολόγισε όταν πέρασε το ψήφισμά του με το AfD στο Μπούντεσταγκ.

Αλλά η αθέτηση από τον Μερτς δύο βασικών προεκλογικών δεσμεύσεών του, θα είναι νερό στον μύλο του ακροδεξιού AfD από τη θέση του δεύτερου πλέον κόμματος στο Μπούντεσταγκ.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ