Επί ποδός βρίσκεται η Αθήνα καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις σχετικά με αποστολή τουρκικών ερευνητικών σκαφών στη Λιβύη προκειμένου να υπάρξουν έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Η ανησυχία της Αθήνας έγκειται στο γεγονός πως δεν υπάρχει οριοθετημένη ΑΟΖ με τη Λιβύη και με δεδομένο πως η Αγκυρα επιζητεί αναθεώρηση του status quo κάτω από την Κρήτη, έχοντας στα χέρια της το παράνομο για τη διεθνή κοινότητα, αλλά υφιστάμενο για την ίδια, τουρκολιβυκό μνημόνιο, μπορεί να θελήσει – όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές στην Αθήνα – και μια «απάντηση» στις έρευνες που θέλουν να κάνουν σε ελληνικά τεμάχια νοτιοδυτικά της Κρήτης η Exxonmobil και νότια της Πελοποννήσου η Chevron.
Δεν είναι τυχαίο πως ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ προχθές σε εκπομπή τού TGRT Haber δήλωσε: «Ας ψάξουμε για πόρους στην Τουρκία, ας τους βρούμε και ας τους παράγουμε, αλλά οι πόροι που χρειαζόμαστε είναι έξω, σε διαφορετικές γεωγραφίες, θα μπορούσε να είναι η Σομαλία ή η Λιβύη, αν θέλει ο Θεός, θα δώσουμε σύντομα καλά νέα στο έθνος μας σχετικά με τη Λιβύη.
Επομένως, λέμε ότι θα τους αναζητήσουμε όπου κι αν βρίσκονται».
Την ίδια ημέρα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας επισκέφτηκε το υπουργείο Αμυνας όπου είχε συνομιλίες με τον Γιασάρ Γκιουλέρ.
Γεγονός είναι πως η Λιβύη βλέπει την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο στον ενεργειακό τομέα και επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε πρωτοβουλίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Λιβύη πρόκειται να ξεκινήσει τον πρώτο διεθνή γύρο αδειοδότησης τεμαχίων εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια, με στόχο να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου στα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και την παραγωγή φυσικού αερίου στα 4 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα.
Σε σύνοδο που έγινε στην Τρίπολη για την Ενέργεια στη Λιβύη τον περασμένο Ιανουάριο ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμπέιμπα μίλησε με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας.
Στην ίδια σύνοδο, ο Μοχάμεντ Ουν, υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εχουμε ακόμη πεδία προς εξερεύνηση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Μεσόγειο και τις κεντρικές περιοχές, όπου θα ανακαλυφθούν νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Παράλληλα, ο αρμόδιος για το λιβυκό φυσικό αέριο υπουργός, Χαλίφα Αμπντουλσαντέκ, ανέφερε ότι «ένα σημαντικό μέρος του φυσικού αερίου που κατευθύνεται προς την Ευρώπη περνά από την Τουρκία.
Επίσης, διαθέτει προηγμένη τεχνολογία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα πράγματα και να έχουμε την Τουρκία στρατηγικό εταίρο σε όλους τους ενεργειακούς τομείς».
Η πρόσκληση των λιβύων αξιωματούχων στην Τουρκία έρχεται και προς επίρρωση της συμφωνίας τον Οκτώβριο του 2022 για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Λιβύης και την ηπειρωτική χώρα από την Αγκυρα.
Το «καλό» σενάριο για την Αθήνα είναι η διαφαινόμενη αποστολή τουρκικών ερευνητικών να γίνει σε τεμάχια στον κόλπο της Σύρτης, μακριά από τη μέση γραμμή ανάμεσα στις δύο χώρες και τις δυνητικές τους ΑΟΖ.
Να θυμίσουμε πως η Τουρκία παραμένει σημαντικός υποστηρικτής της Λιβύης και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει η Αθήνα, υπάρχουν στη Λιβύη περίπου 3.000 τούρκοι ένοπλοι εκ των οποίων οι 2.000 είναι στελέχη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, περίπου 850 άτομα είναι μισθοφόροι της τουρκικής εταιρείας SADAT, που παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας, και τουλάχιστον 70 με 100 στελέχη τις ΜΙΤ, ενώ μόνιμα εκτελούν περιπολία στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης δύο τουρκικές φρεγάτες.
Πηγή: tanea.gr