Του Τάσου Δασόπουλου
Υπερπλεόνασμα που προσεγγίζει το 3% του ΑΕΠ το 2024 και προοπτική για υπεραπόδοση της οικονομίας και το 2025 λόγω των πρόσθετων εσόδων από φοροδιαφυγή, αλλά και πάγια προβλήματα, όπως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και η αναμόρφωση της αγοράς εργασίας, αναμένεται να διαπιστώσουν οι θεσμοί στο κλείσιμο άλλης μιας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Εν μέσω της αξιολόγησης της πορείας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των μεταρρυθμίσεων -η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα- και της ειδικής αξιολόγησης για τις τράπεζες που θα εξελιχθεί σήμερα και αύριο, με τις ηγεσίες του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), ολοκληρώνεται και ο βασικός κορμός της αξιολόγησης για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας.
Με βάση τις παρατηρήσεις των τεχνικών κλιμακίων, τα οποία συνέλεξαν τα απαραίτητα στοιχεία της προηγούμενες ημέρες, η Ελλάδα δεν ήταν μόνο απολύτως συμβατή με τους στόχους του 4ετούς δημοσιονομικού και μεταρρυθμιστικού πλαισίου που συμφωνήθηκε πέρσι το φθινόπωρο, αλλά παρουσίασε και υπεραπόδοση. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα προσέγγισε το 3% του ΑΕΠ (από 2,5% που ήταν η επίσημη πρόβλεψη) αν και ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία του 2024 για τη Γενική Κυβέρνηση.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα, ελαχιστοποιήθηκε στο 0,1% του ΑΕΠ, από 0,7% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Επίσης, το χρέος μειώθηκε κατά συνολικά 9,9% του ΑΕΠ στο 154% του ΑΕΠ από 163,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023.
Τα στελέχη της επιτροπής επικύρωσαν και την υπέρβαση των εσόδων λόγω, κυρίως, πρόσθετων φόρων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Για φέτος, οι εκτιμήσεις των ελληνικών αρχών είναι ότι τα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ. Σε αυτή την βάση η ελληνική πλευρά έκανε μια πρώτη συζήτηση για τα σενάρια για τη μείωση φόρων, που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν στην φετινή ΔΕΘ, με προοπτική εφαρμογής τους από το 2026.
Τα πάγια προβλήματα
Ωστόσο, κατά την συνάντηση με την ηγεσία των θεσμών αναμένεται να συζητηθούν και τα πάγια προβλήματα της οικονομίας, τα οποία επισημαίνονται κατ επανάληψη στις τελευταίες τρεις εκθέσεις για τις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες γίνονται με βάση το ευρωπαϊκό εξάμηνο.
Η πρώτη ανησυχία που εντοπίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας ώστε η ανεργία στην Ελλάδα, η οποία παρά την μείωση της παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη μετά της Ισπανίας, να υποχωρήσει από το 9,5% που αναμένεται να φτάσει φέτος στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο δηλαδή κοντά στο 6%. Το ζητούμενο για τις Βρυξέλλες, είναι μέτρα που θα διευκολύνουν την αύξηση της συμμετοχής γυναικών στην αγορά εργασίας, η οποία είναι η χαμηλότερη από όλες τις χώρες της Ε.Ε. αφού δεν ξεπερνά το 60%.
Το δεύτερο σοβαρό θέμα είναι η μείωση, το ταχύτερο δυνατό, του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο έφτασε το 6,5% του ΑΕΠ το 2024. Εκτός από δείγμα χαμηλής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών επηρεάζει αρνητικά και το ΑΕΠ, αφού στο μεγαλύτερο μέρος του οφείλεται στο υψηλό εμπορικό έλλειμμα της χώρας, το οποίο έχει ως αντιστάθμισμα την σταθερά καλή πορεία του τουρισμού. Η λύση σε αυτό είναι η ολοκλήρωση βασικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα αυξήσουν τις επενδύσεις και θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Πηγή: capital.gr