Τι γίνεται με το 80% που είπε «Όχι» στην Εναλλακτική για τη Γερμανία;

Τι γίνεται με το 80% που είπε «Όχι» στην Εναλλακτική για τη Γερμανία;

Τι και αν η Εναλλακτική για τη Γερμανία διπλασίασε τα ποσοστά της, κατακτώντας τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπάρχουν φωνές που όχι μόνο συνιστούν ψυχραιμία, αλλά έμμεσα ρίχνουν το μπαλάκι στους πολίτες που… διαμαρτύρονται.

Στις εκλογές της 23η Φεβρουαρίου, η Εναλλακτική για τη Γερμανία διπλασίασε το ποσοστό της από 10,4% το 2021, αλλά για τον δημοσιογράφο στο EUobserver, Μάθιου Τέμπεστ, αυτό το ποσοστό συνδιαμορφώθηκε από τις ιδανικότερες συγκυρίες του τελευταίου διαστήματος.

Την Παρασκευή, ένας Σύρος πρόσφυγας συνελήφθη επειδή μαχαίρωσε έναν άνδρα στο μνημείο του Ολοκαυτώματος του Βερολίνου. Πριν από 11 ημέρες, ένας Αφγανός πρόσφυγας οδήγησε το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος σκοπώντας μια 37χρονη μητέρα και η δίχρονη κόρη της σκοτώθηκαν και άλλοι 37 τραυματίστηκαν.

«Εάν δεν είστε χαρούμενοι που είστε (σχετικά) φτωχοί στη Γερμανία, είναι κατανοητό, αλλά δεν πρόκειται να είστε καλύτερα πουθενά αλλού, οπότε μην κατηγορείτε στους μετανάστες»

Στις 20 Δεκεμβρίου, ένας άλλος πρόσφυγας σκότωσε με το αυτοκίνητό του έξι άτομα και τραυμάτισε 299 με το αυτοκίνητό του μέσα μια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο. Τον περασμένο Ιούνιο, ένας αστυνομικός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου ενώ προστάτευε μια αντι-ισλαμική συγκέντρωση, από έναν Αφγανό υπήκοο.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ιδανικός χρόνος για να κάνουμε έκκληση για ψήφους σε μια πλατφόρμα λευκών εθνικιστών, κατά του Ισλάμ, κατά των ξένων» λέει ο Τέμπεστ.

Ε, παντού υπάρχουν ρατσιστές

Ο ίδιος στη συνέχεια, υπογραμμίζει πως σε οποιαδήποτε κοινωνία, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, υπάρχει ένας μικρός αλλά σημαντικός σκληρός πυρήνας ρατσιστών πολιτών. «Αυτό είναι δημοκρατία και έχουν ένα κόμμα να ψηφίσουν».

Έτσι για τον Βρετανό δημοσιογράφο αυτό το 20% που ψήφισε την Εναλλακτική για τη Γερμανία δεν είναι αντιπροσωπευτικό της φωνής του γερμανικού λαού. «Είναι καιρός οι κυρίαρχοι πολιτικοί της αριστεράς, του κέντρου και (ειδικά) της κεντροδεξιάς να σταματήσουν να προσποιούνται ότι αυτή η ομάδα είναι κατά κάποιον τρόπο η αυθεντική φωνή των αλλοτριωμένων μαζών».

«Αλλά όπως είδαμε με την άνοδο του Χίτλερ, όταν συνδυάζετε έναν ρατσιστικό αποδιοπομπαίο τράγο μιας εθνικής/θρησκευτικής μειονότητας με μια μαζική κατάρρευση της οικονομικής κατάστασης της πλειοψηφίας, τότε έχετε μια συνταγή για τον φασισμό» σημειώνει και προσθέτει πως είναι δουλειά του Φρίντριχ Μερτς να το αποτρέψει αυτό.

Ο Τέμπεστ γνωρίζει ότι δεν θα εξαλειφθεί εντελώς ο ρατσισμός στη Γερμανία, αλλά για τον ίδιο είναι κάτι παραπάνω από δυνατό να αυξηθούν οι συνθήκες διαβίωσης των συνδυασμένων εργατικών τάξεων και των κατώτερων μεσαίων στρωμάτων, δηλαδή της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Που θα βρείτε καλύτερα

Το αν το καταφέρει αυτό ο Φρίντριχ Μερτς μένει να φανεί, αλλά για τον Τέμπεστ έχει δείξει κάποια σημάδια ειλικρίνειας.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος μάλιστα πετάει το μπαλάκι στους Γερμανούς που διαμαρτύρονται για τις οικονομικές συνθήκες. Σχετικά με το παρελθόν, λέει ότι σήμερα, η ποιότητα ζωής, ακόμη και για τις φτωχότερες περιοχές της πρώην κομμουνιστικής Ανατολής, είναι ένα επίπεδο που οι γονείς τους, πόσο μάλλον οι παππούδες τους, θα μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν.

«Τα κυρίαρχα κόμματα δεν πρέπει να φοβούνται να υποδείξουν αυτόν τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Εάν δεν είστε χαρούμενοι που είστε (σχετικά) φτωχοί στη Γερμανία -κατανοητό- αλλά δεν πρόκειται να είστε καλύτερα πουθενά αλλού, οπότε μην κατηγορείτε στους μετανάστες».

Μην πυροβολείτε τον Σολτς

Υπογραμμίζει ότι οι Πράσινοι δεν τα πήγαν και τόσο άσχημα. «Παρ’ όλη τη συζήτηση για έναν ιστορικά αντιδημοφιλή συνασπισμό, τα κατάφεραν καλύτερα από το αναμενόμενο, μειώνοντας μόνο 3,1% στο ιστορικό υψηλό τους του 2021. Δεν θα το διαβάσετε σε άλλη κάλυψη, αλλά το 11% της Κυριακής ήταν στην πραγματικότητα το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμά τους από ποτέ.

Για το SPD, μάλιστα, ο Μάθιου Τέμπεστ λέει πως μπορεί ο Σολτς να μην ήταν αγαπητός, αλλά με τον καιρό, ο συνασπισμός του μπορεί να θεωρηθεί καλύτερος από αυτό που το επεφύλαξαν οι ψηφοφόροι.

«Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού το 2021, η κυβέρνηση σύντομα κλονίστηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ευρώπη μόλις πέντε μήνες μετά τη θητεία της. Παρά τις εσωτερικές προκλήσεις, ιδιαίτερα από τον FPD Lindner, ο συνασπισμός κατάφερε να προωθήσει σοβαρή νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων φιλόδοξων περιβαλλοντικών πολιτικών, διπλής υπηκοότητας για τη μεγαλύτερη μειονότητα της χώρας (τουρκικοί «gastarbeiters») και, κάπως, τη νομιμοποίηση της κάνναβης».

Εάν όμως ο Βρετανός δημοσιογράφος θεωρεί ότι ο Πούτιν επιτέθηκε στην Ευρώπη το 2022, πιστεύει ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης είναι τόσο σημαντικό και ότι οι απότομες πράσινες πολιτικές μπορούν να αντισταθμήσουν την ενεργειακή ανασφάλεια, την αθρόα είσοδο μεταναστών και τον φόβο ενός πολέμου με τη Ρωσία, τότε απλά δεν φαίνεται να κατάλαβε και τόσο τι συνέβη στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια.

Το ζήτημα δεν είναι τι θεωρεί σημαντικό ο ίδιος για την αντζέντα μιας χώρας, αλλά τι πιστεύει ο λαός που ζει σε εκείνη.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ