Την ώρα που η κυβέρνηση κομπάζει για την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της στο επίπεδο των αποδοχών των εργαζομένων και της αντιμετώπισης της ακρίβειας, η ίδια η πραγματικότητα τη διαψεύδει περίτρανα.
Αδιάψευστος μάρτυρας ο καθημερινός γολγοθάς των νοικοκυριών για να τα βγάλουν πέρα, όπως αποτυπώνεται στην πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΕ, αλλά και οι ανατιμήσεις που καταγράφονται από τα ίδια τα σούπερ μάρκετ.
Αποκαλυπτικά για το κόστος διαβίωσης των εργαζομένων, το εισόδημα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της ακρίβειας την υπερεργασία και τις υπερωρίες είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα που διενήργησε η Alco για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.
6 στους 10 δεν τα βγάζουν πέρα με την ακρίβεια
Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την αύξηση των μισθών, το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί μόνο για το 40%.
Και με τον όρο εισόδημα εννοείται όχι μόνο ο μισθός, αλλά και εναλλακτικές πηγές εσόδων. Οι τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους που ανταπεξέρχονται στα μηνιαία έσοδα, μπορεί να έχουν και εναλλακτικές πηγές εισοδήματος πέραν του μισθού: από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις-επιδόματα, να βάζουν χέρι στη σύνταξη του παππού και της γιαγιάς ή να εισπράττουν κάποιο ενοίκιο, ενώ υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός μικροϊδιοκτητών, που βελτιώνει το μηνιαίο εισόδημά του μέσω της ενοικίασης κάποιου ακινήτου. Εν ολίγοις, εάν δεν συνυπολογιστεί αυτό το κάτι παραπάνω, τότε το ποσοστό εκείνων που αδυνατούν να βγάλουν τον μήνα να είναι ακόμη και 60%.
Δεν υπάρχουν ούτε αποταμιεύσεις
Για να τα βγάλουν πέρα, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να βάλουν χέρι στις αποταμιεύσεις τους ακόμα και για τα έξοδα του σούπερ μάρκετ.
Για την ακρίβεια, 7 στους 10 εργαζομένους (71% των ερωτηθέντων) δηλώνει ότι είτε χρησιμοποιεί μέρος των αποταμιεύσεων του (34%), είτε ότι δεν διαθέτει καθόλου αποταμιεύσεις (37%), προκειμένου να αντιμετωπίσει τα έξοδα του μήνα.
Σχεδόν 6 στους 10 εργαζόμενους (58%) που ενοικιάζουν κατοικία, ξοδεύουν πάνω από το 40% του μηνιαίου εισοδήματός του σε δαπάνες ενοικίου, και θέρμανσης. Την ίδια ώρα σχεδόν 1 στους 2 εργαζομένους με ιδιόκτητη κατοικία ξοδεύει πάνω από το 20% του μηνιαίου εισοδήματός του για αποπληρωμή στεγαστικών δανείων και θέρμανση.
Σχεδόν 9 στους 10 κόβουν και από τα τρόφιμα
Το εύρημα της έρευνας ότι 9 στους 10 μισθωτούς έχουν περιορίσει μέχρι και την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής λόγω της ακρίβειας είναι κόλαφος για τους κυβερνητικούς κομπασμούς. Πάνω από τους μισούς (ποσοσό 53%) έχουν μειώσει αρκετά ως πολύ την κατανάλωση βασικών τροφίμων, το 35% την έχει μειώσει λίγο, και μόλις ένα για 12% έχει μείνει ανέγγιχτο το κομμάτι της διατροφής.
Ανελέητη ακρίβεια
Όσο και αν επιχειρείται να εξωραϊστεί η εικόνα και να προταχθεί μέσα από τη σύγκριση των αυξήσεων Ελλάδας – ΕΕ το συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα είναι πλέον ο χαμηλότερος στην Ευρώπη, η αλήθεια βρίσκεται στη δεύτερη ανάγνωση.
Ακόμα και το ινστιτούτο των σούπερ μάρκετ, το ΙΕΛΚΑ, παραδέχεται ότι μέσα σε τρία χρόνια (2021-2024) τα τρόφιμα ακρίβυναν κατά 28,5% .
Την ίδια στιγμή, το ατομικό διαθέσιμο εισόδημα από το 2021 μέχρι το 2023 που υπάρχουν επίσημα διαθέσιμα στοιχεία, αυξήθηκε λιγότερο από 15%.
Συνεπώς, οι όποιες αυξήσεις στους μισθούς πήγαν… περίπατο λόγω των ανατιμήσεων στα τρόφιμα.
Επίσης, οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα αυξήθηκαν την τελευταία 15ετία κατά 38,97% αυξήθηκαν. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 56,17%, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε κατά 44% μεγαλύτερη αύξηση τιμών από την Ελλάδα, αναφέρεται στην τελευταία έρευνα του ΙΕΛΚΑ, η οποία χρησιμοποίησε στοιχεία της Eurostat.
Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της αύξησης καταγράφηκε από το 2021 και μετά. Στην Ελλάδα αυξήθηκαν οι τιμές αυξήθηκαν κατά 28,50% με μέση ετήσια αύξηση 9,50%,
Επίσης, από το 2010 έως το 2021, όταν δηλαδή οι μισθοί καταβαραθρώθηκαν και η ανεργία χτύπησε «κόκκινο», οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν 8,14% με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 0,67%. Προφανώς και στους εργαζόμενους δεν προσφέρει κανενός είδους… παρηγοριά το στοιχεία ότι στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 21,11% και 1,75% αντίστοιχα.
Τον χορό τον ανατιμήσεων έσυρε με διαφορά η κατηγορία λίπη/έλαια που αυξήθηκε κατά την περίοδο 2010 – 2014 κατά 111,6%. Δυσθεώρητη ήταν η αύξηση και στα φρούτα και λαχανικά με ποσοστά 33,9% και 52,8% αντίστοιχα.
Κατά 35,6% ανατιμήθηκε το κρέας, κατά 39,5% το γάλα, το τυρί και τα αβγά, εμώ στο 24% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός σε ψωμί και δημητριακά.
Πηγή: ot.gr