Τα καμπανάκια για το ισοζύγιο και οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν

Πονοκέφαλος για το έλλειμμα του ισοζυγίου

Του Τάσου Δασόπουλου 

Ανησυχητική διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά 448 εκατ. ευρώ καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδας για τον Ιανουάριο, γεγονός το οποίο αποτέλεσε τη βασική αιτία για τη μείωση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 1,01 δις ευρώ, από 1,81 δισ. που είχε φτάσει τον ίδιο μήνα του 2024.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, συμβολή στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είχε για τον Ιανουάριο η αντίστοιχη μείωση του πλεονάσματος δευτερογενών εισοδημάτων κατά 272 εκατ. ευρώ, στα 3,27 δισ. ευρώ, από 3,54 δισ. ευρώ που ήταν τον πρώτο μήνα του 2024.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων συρρικνώθηκε έναντι του Ιανουαρίου του 2024, ως αποτέλεσμα της καταγραφής καθαρών πληρωμών έναντι καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης, κυρίως από κοινοτικά κονδύλια αγαθών, διευρύνθηκε κατά 242 εκατ. ευρώ, στα 2,9 δισ. ευρώ, από 2,66 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2025.

Η διεύρυνση του ισοζυγίου είναι αποτέλεσμα της αύξησης των εισαγωγών, η οποία ξεπέρασε αυτή των εξαγωγών. Συγκεκριμένα, σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,8% (2,4% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 4,8% (4,1% σε σταθερές τιμές).

Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση 6,3% (7% σε σταθερές τιμές), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,2% (8,3% σε σταθερές τιμές). Το επόμενο διάστημα οι δασμοί Τράμπ μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή και για την ΕΕ και αναμένεται ότι θα έχουν αρνητικές συνέπειες στις εξαγωγές αγαθών όλων των χωρών της ΕΕ και άρα και της Ελλάδας.

Τούτο, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών, την οποία θα επιβάλλει η ένταση των δημοσίων επενδύσεων, στην πορεία ολοκλήρωσης του Ταμείου Ανάκαμψης, θα έχει ως πιο πιθανό αποτέλεσμα ένα ακόμη υψηλότερο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο τους επόμενους μήνες.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο των καυσίμων μειώθηκε οριακά τον Ιανουάριο στα 586 εκατ. ευρώ, από 601 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2024. Η ανησυχία σε αυτό το πεδίο έγκειται στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει από την αρχή του χρόνου για άνοδο του πληθωρισμού λόγω των αυξημένων τιμών των καυσίμων και ειδικότερα του φυσικού αερίου. Αυτό, θα αποτυπωθεί σταδιακά και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Το ισοζύγιο υπηρεσιών

Ειδικά για τον Ιανουάριο, η ΤτΕ καταγράφει επίσης και μείωση του πλεονάσματος των υπηρεσιών κατά 201 εκατ. ευρώ, στα 252 εκατ. ευρώ, από 453 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2024.

Η μείωση στο πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών ήταν αποτέλεσμα της επιδείνωσης κυρίως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο μεταφορών κατέγραψε οριακή βελτίωση.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, τον Ιανουάριο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 11,4% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 7,5%.

Μικρότερες και οι κοινοτικές εισροές από το ΤΑΑ και το ΕΣΠΑ. Το τελευταίο μπορεί να είναι και συγκυριακό καθώς οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων δεν είναι πάντα γραμμικές.

Πάντως, για φέτος, ο στόχος είναι η Ελλάδα να απορροφήσει κοινοτικά κονδύλια ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ