Υβριδική Εργασία: Το κλειδί για μειωμένο άγχος και βέλτιστη απόδοση

Υβριδική Εργασία: Το κλειδί για μειωμένο άγχος και βέλτιστη απόδοση

Πρόσφατη μελέτη της International Workplace Group αναδεικνύει την υπεροχή της υβριδικής εργασίας σε τομείς όπως η παραγωγικότητα, η μείωση του άγχους και η βελτίωση της διάθεσης των εργαζομένων 

Παρότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο μακροζωίας και καλής υγείας, φαίνεται πως δεν αποτελεί το πρότυπο που ακολουθούν οι Έλληνες για τη διατροφή τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nutrition Journal, το 86,8% των συμμετεχόντων δεν πληρούσε τη σύσταση για κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Παρόλο που η Ελλάδα διαθέτει αφθονία φρέσκων τροφίμων, όπως ελαιόλαδο, όσπρια και λαχανικά, μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού καταναλώνει πιο συχνά τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 81,4% των ερωτηθέντων κατανάλωνε κρέας σε τακτική βάση, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό έδειχνε σταθερή προτίμηση σε φυτικά τρόφιμα.

Η βιώσιμη διατροφή δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά μια επιτακτική ανάγκη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών τροφών και η στήριξη τοπικών παραγωγών μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της υγείας του πλανήτη και των ανθρώπων. Εάν υιοθετηθούν σταδιακά πιο βιώσιμες διατροφικές επιλογές, η ελληνική κοινωνία μπορεί να επιστρέψει στις ρίζες της μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι όχι μόνο υγιεινή, αλλά και φιλική προς το περιβάλλον.

Η μελέτη

Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να αξιολογηθεί το κατά πόσο οι Έλληνες επιλέγουν μια πιο βιώσιμη διατροφή και πόσο πιστεύουν ότι αυτή η κίνηση προστατεύει το περιβάλλον. Για να συλλέξουν τα δεδομένα τους, χρησιμοποίησαν το ερωτηματολόγιο Sustainable HEalthy Diet (SHED), το οποίο απάντησαν 607 Ελλήνων ενηλίκων, οι οποίοι επιλέχθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή έτειναν να καταναλώνουν προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη, να αποφεύγουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και να περιορίζουν την πρόσληψη γλυκών και αναψυκτικών. Παρόλα αυτά, το 94,6% των συμμετεχόντων διατηρούσε την κατανάλωση κρέατος ως κύρια διατροφική συνήθεια, παρότι υπήρχε προτίμηση στα όσπρια έναντι των προϊόντων κρέατος.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης ήταν η διαφοροποίηση στις αγοραστικές συνήθειες ανδρών και γυναικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά αγοράζονταν κυρίως από σούπερ μάρκετ, με τους άνδρες να προτιμούν τις ηλεκτρονικές αγορές, ενώ οι γυναίκες έτειναν να επιλέγουν τοπικά παντοπωλεία. Επιπλέον, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να καταναλώνουν βιολογικά προϊόντα, να περιορίζουν την πρόσληψη κρέατος και να επιλέγουν τρόφιμα από βιώσιμες πηγές.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι μόνο το 32,8% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι ανακυκλώνει οργανικά απορρίμματα ή συμμετέχει σε προγράμματα κομποστοποίησης. Ωστόσο, το 54,9% δήλωσε ότι προτιμά το νερό βρύσης έναντι εμφιαλωμένου, γεγονός που μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Συμπερασματικά, οι Έλληνες ακολουθούν ορισμένες αρχές της βιώσιμης διατροφής, όπως η προτίμηση σε βιολογικά και τοπικά προϊόντα, αλλά εξακολουθούν να καταναλώνουν αρκετό κρέας και να μην ενσωματώνουν επαρκώς φυτικές τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη βιώσιμη διατροφή, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα και βελτιώσεις στις υποδομές.

Μια νέα μελέτη της International Workplace Group– μεγαλύτερος πάροχος ευέλικτων χώρων εργασίας στον κόσμο- αποκαλύπτει ότι το 36% των εργαζομένων που εργάζονται με το υβριδικό μοντέλο εργασίας, λαμβάνουν λιγότερες αναρρωτικές άδειες. Το 70% αντιμετωπίζει λιγότερες παθήσεις που σχετίζονται με το άγχος όπως έντονους πονοκεφάλους, πεπτικά προβλήματα και πόνους που αφορούν την ένταση. Το 74% δηλώνει ότι οι ευέλικτες και υβριδικές μορφές εργασίας τους επιτρέπουν να υποβάλλονται σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων τακτικών ελέγχων και διαγνωστικών εξετάσεων. Το 80% αναφέρει καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής καθώς και μειωμένη αίσθηση άγχους.

Αυτά τα ευρήματα δημοσιεύονται σε μια εποχή όπου οι αναφορές για χρόνιες παθήσεις έχουν προκαλέσει απώλειες ύψους 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια παραγωγικότητα. Ωστόσο, 3 στους 4 CEOs δηλώνουν ότι η υβριδική εργασία έχει οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγικότητα στον χώρο εργασίας.

Η Dr. Sara Kayat, τηλεοπτική γιατρός, δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο από αυτή την έρευνα ότι τα υβριδικά μοντέλα εργασίας προσφέρουν στους εργαζομένους όχι μόνο μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά και απτά οφέλη για την υγεία. Μειώνοντας τη σωματική και ψυχική καταπόνηση των καθημερινών, πολύωρων μετακινήσεων, οι εργαζόμενοι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις υπάρχουσες παθήσεις τους, να έχουν πρόσβαση σε προληπτική ιατρική φροντίδα και να μειώσουν τα επίπεδα άγχους. Αυτό δεν βελτιώνει μόνο τη συνολική ευεξία, αλλά βοηθά και τις επιχειρήσεις, περιορίζοντας το κόστος που σχετίζεται με τις απουσίες και την επαγγελματική εξουθένωση». Η ειδικός μοιράζεται πολύτιμες συμβουλές με τους εργαζόμενους που εργάζονται υβριδικά και επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία τους μακροπρόθεσμα:

Συμβουλές της Dr. Sara Kayat

  • προγραμμάτισε «χρόνο για εσένα» και δώσε προτεραιότητα στην προληπτική φροντίδα της υγείας: Επωφελήσου από το ευέλικτο πρόγραμμά σου για να κλείσεις σημαντικά ραντεβού για ιατρικούς ελέγχους και εξετάσεις. Είτε πρόκειται για μια γενική ιατρική εξέταση, είτε για οδοντιατρικό έλεγχο, η δυνατότητα να εντάξεις αυτές τις επισκέψεις στην καθημερινότητά σου σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι να αρρωστήσεις για να φροντίσεις την υγεία σου. Προληπτικές ενέργειες σήμερα μπορούν να συμβάλλουν στην αποφυγή σοβαρών προβλημάτων στο μέλλον.
  • Γίνε μέλος μιας τοπικής αθλητικής ομάδας για διασκέδαση και φυσική δραστηριότητα: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην άσκηση όχι μόνο για τη σωματική υγεία, αλλά και για την κοινωνική αλληλεπίδραση και την αίσθηση του ανήκειν. Η αύξηση του αριθμού των τοπικών ομάδων τρεξίματος και της ζήτησης για περισσότερα ομαδικά προγράμματα άθλησης, επιβεβαιώνει το γεγονός. Η συμμετοχή σε μια τέτοια ομάδα δεν προσφέρει μόνο την αναγκαία εκγύμναση του σώματος, αλλά πολύτιμες κοινωνικές επαφές και πιθανές νέες φιλίες.
  • Φτιάξε γεύματα που βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου: Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της υβριδικής εργασίας είναι ότι μας δίνει περισσότερο χρόνο για να ετοιμάσουμε ισορροπημένα και θρεπτικά γεύματα που ενισχύουν την ενέργεια και τη συγκέντρωσή μας. Τρόφιμα όπως τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης, μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της πνευματικής απόδοσης. Δοκίμασε μια σαλάτα με σπανάκι και κινόα ή ένα smoothie με μούρα και βούτυρο αμυγδάλου για ένα γρήγορο και θρεπτικό γεύμα, είτε εργάζεσαι από το σπίτι, το γραφείο ή εν κινήσει.

Συμπερασματικά, ένα πιο υγιές και ευτυχισμένο εργατικό δυναμικό οδηγεί και σε θετικά επιχειρηματικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με την έρευνα: Το 75% των CEOs αναγνωρίζει ότι η υβριδική εργασία έχει οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγικότητα, ενώ το 77% δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι είναι πλέον πιο αφοσιωμένοι στην εργασία τους, χάρη στις ευέλικτες μορφές εργασίας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Η νόσος – απειλή: Aποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως από λοιμώδες νόσημα 

Ανύπαρκτοι γιατροί, fake διαφημίσεις: Πώς οι deepfake τεχνολογίες έχουν γίνει ο νέος κίνδυνος

υγείας 

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: Η μάχη δεν έχει τελειώσει 

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ