«Δεν είναι ώρα για άρση των κυρώσεων στη Ρωσία» – Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της «συμμαχίας των προθύμων»

«Δεν είναι ώρα για άρση των κυρώσεων στη Ρωσία» - Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της «συμμαχίας των προθύμων»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της «συμμαχίας των προθύμων» για την Ουκρανία που φιλοξενήθηκε στο Παρίσι.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δίνει συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι χαιρετίζει τον ρόλο του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διεξαγωγή των ειρηνευτικών συνομιλιών, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε «συνεχή επαφή», ενώ χαιρέτισε και το θάρρος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Μακρόν στη συνέχεια μίλησε για τον στόχο της «συμμαχίας των προθύμων» που είναι «βασικά, για να κερδίσουμε την ειρήνη και για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να θέσουμε την Ουκρανία στην καλύτερη δυνατή θέση για να διαπραγματευτεί και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη που θα διαπραγματευτεί θα είναι σταθερή και διαρκής».

Ο Γάλλος πρόεδρος εγκάλεσε ευθέως τη Ρωσία για τη μη υπογραφή της προτεινόμενης εκεχειρίας και την προώθηση νέων όρων. Ο Μακρόν επέκρινε επίσης «ιστορίες και αναλήθειες» που προέρχονται από τη Μόσχα.

Τα πρώτα σχόλια των Στάρμερ και Ζελένσκι – «Δεν είναι ώρα για άρση των κυρώσεων στη Ρωσία»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι βγήκαν μαζί μετά από το τέλος της συνόδου και έκαναν γρήγορες δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Και οι δύο τόνισαν ότι δεν είναι η στιγμή για να αρθούν οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για τις χώρες να μιλούν με «κοινή φωνή» και να «πιέζουν τη Ρωσία» περισσότερο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι «όλοι κατάλαβαν και κατανοούν ότι η Ρωσία, σήμερα, δεν θέλει κανενός είδους ειρήνη», ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω εργασίες σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία «τις επόμενες εβδομάδες και ημέρες».

Ο Στάρμερ χαρακτήρισε «πολύ παραγωγική» τη συνάντηση.

«Υπήρξε απόλυτη σαφήνεια ότι η Ρωσία προσπαθεί να καθυστερήσει (σ.σ. την ειρηνευτική συμφωνία), παίζει παιχνίδια, και πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς σχετικά με αυτό», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Για το ενδεχόμενο της άρσης των κυρώσεων, ο Στάρμερ είπε: «Ακριβώς το αντίθετο, αυτό που συζητήσαμε είναι πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις κυρώσεις για να υποστηρίξουμε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ, να φέρουμε τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσω της περαιτέρω πίεσης από αυτή την ομάδα χωρών», δήλωσε.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες που είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά το τέλος της συνάντησης στο Παρίσι τόνισε ότι: «Κοινός τόπος των σημερινών συζητήσεων είναι ότι πρέπει να καταλήξουμε σε μία κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν».

«Όπως είναι γνωστό η Ουκρανία επί της αρχής έχει αποδεχθεί μία τέτοια πρόταση για μία κατάπαυση του πυρός 30 ημερών την οποία όμως δυστυχώς ακόμα η Ρωσία δεν έχει αποδεχθεί. Κατά συνέπεια όλες οι πιέσεις αυτή τη στιγμή πρέπει να ασκηθούν προς τη Ρωσία ώστε να μη συνεχιστούν αυτές οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά τις Ουκρανίας, ιδίως κατά κρίσιμων υποδομών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτή την αρχική κατάπαυση του πυρός και να έχουμε παραπάνω χρόνο στη συνέχεια για να μπορέσει η Ουκρανία να διαπραγματευτεί μία δίκαιη και διατηρήσιμη ειρήνη», συνέχισε.

«Συζητήθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων ασφάλειες τις οποίες ενδεχομένως άλλες χώρες μπορούν να παρέχουν προς την Ουκρανία.

Κοινός τόπος και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η ισχυρότερη εγγύηση ασφαλείας της Ουκρανίας είναι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της ίδιας της Ουκρανίας και πιστεύω ότι σε αυτή την κατεύθυνση συμφώνησαν όλες οι δυνάμεις οι οποίες συμμετείχαν στη σημερινή διάσκεψη.

Η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες οι οποίες είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία στα πλαίσια μιας συμμαχίας προθύμων και θεωρεί επίσης ότι όλη αυτή η συζήτηση ενδεχομένως να είναι και ολίγον διασπαστική και να μην μας επιτρέπει να εστιαστούμε στο κύριο, το οποίο δεν είναι άλλο από το πώς θα πετύχουμε αυτή τη στιγμή να τελειώσει ο πόλεμος μια ώρα αρχύτερα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μία αρχική κατάπαυση του πυρός», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε δηλώσει ότι: «Δεν υπάρχουν σκέψεις για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις».

Σολτς: Η άρση των ρωσικών κυρώσεων θα ήταν ένα σοβαρό λάθος

Ο απερχόμενος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι υπάρχει συνεχής υποστήριξη προς την Ουκρανία, ενώ κάλεσε τη Ρωσία να αποδεχθεί την προσφορά εκεχειρίας που βρίσκεται στο τραπέζι.

Ο Σολτς επέκρινε τη Μόσχα ότι «προσθέτει πάντα» όρους σε ό,τι συζητείται, γεγονός που τον κάνει να συμπεράνει ότι η Ρωσία «δεν ενδιαφέρεται σήμερα για πραγματική ειρήνη».

Ο Γερμανός καγκελάριος προειδοποίησε επίσης ότι η άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας «θα ήταν σοβαρό λάθος», καθώς ζήτησε να διατηρηθούν και να αυστηροποιηθούν.

«Δεν έχει νόημα να τερματιστούν οι κυρώσεις πριν επιτευχθεί πραγματικά η ειρήνη», είπε, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από αυτό».

Η Κροατία δεν θα αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία

Η πρώτη χρονικά δήλωση μετά τη συνάντηση στο Παρίσι ήρθε από τον πρόεδρο της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς που τόνισε ότι η χώρα του δεν θα συμμετέχει σε ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία.

Τα σχόλιά του έγιναν την ώρα που ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς συμμετείχε στη σύνοδο.

«Κροάτης στρατιώτης δεν θα πάει στην Ουκρανία με καμία συμφωνία, αυτό αποκλείεται εντελώς», έγραψε στο Facebook ο Μιλάνοβιτς, ο οποίος επανεξελέγη εύκολα για δεύτερη θητεία τον Ιανουάριο.

«Ο κροατικός στρατός δεν θα πάει σε μια αποστολή και ένας από τους λόγους είναι ότι αυτή η αποστολή δεν θα γίνει ποτέ, με ή χωρίς την Κροατία, επειδή δεν έχουν εκπληρωθεί οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για αυτή την αποστολή – μια ειρηνευτική συμφωνία και η συγκατάθεση του άλλου μέρους, που δυστυχώς είναι η Ρωσία», πρόσθεσε.

Τουσκ: Η Ευρώπη είναι ενωμένη στην καταδίκη της Ρωσίας και στην υποστήριξη της Ουκρανίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι συζητήσεις πήγαν πέρα από την Ουκρανία, στην ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η συνάντηση έδειξε «πολύ θετικές αλλαγές» στην Ευρώπη σχετικά με τα τελευταία χρόνια, με τις χώρες να είναι ενωμένες στην καταδίκη της ρωσικής επιθετικότητας και την υποστήριξη της Ουκρανίας για όσο καιρό χρειαστεί.

(Το κείμενο ανανεώνεται)

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ