Διπλή απάντηση στην Άγκυρα

Διπλή απάντηση στην Άγκυρα

Εντονη είναι η διπλωματική κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι εξελίξεις στο πλαίσιο των σχέσεων (και των διαγκωνισμών) στο τρίγωνο Ελλάδας – Τουρκίας – Ισραήλ, υπό το πρίσμα της νέας ατζέντας του Ντόναλντ Τραμπ, διαμορφώνουν και νέες ισορροπίες.

Στην κίνηση της Τουρκίας για αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέσω της συνάντησης του Χακάν Φιντάν με τον Μάρκο Ρούμπιο και με βασική επιδίωξη την επιστροφή της Αγκυρας στο πρόγραμμα των F-35, η ελληνική απάντηση ήταν άμεση, καθώς η Αθήνα επιχειρεί να βάλει πιο ενεργά στο παιχνίδι το Ισραήλ.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ μπορεί να διαμορφώσει νέους όρους, ιδίως στο ενεργειακό πόκερ της Ανατολικής Μεσογείου.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Σε αυτό το πόκερ έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία η παρέμβαση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Chevron, που εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνα σε ακόμη δύο ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα, αυτή τη φορά νότια της Κρήτης, τα οποία τέμνουν μάλιστα και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χθες πως αναγνωρίζεται έμπρακτα από την αμερικανική πολυεθνική η ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή, επισημαίνοντας παράλληλα πως και η Λιβύη που πρόσφατα δημοπράτησε θαλάσσια οικόπεδα στη δική της ΑΟΖ, ακολούθησε τη μέση γραμμή σεβόμενη τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, φωτογραφίζοντας το μόνο γειτονικό κράτος που δεν παίζει «καθαρά», δηλαδή την Τουρκία.

Η κρίσιμη συνάντηση

Νέα μηνύματα στήριξης του ελληνικού σχεδιασμού αναμένει η Αθήνα την Κυριακή, μέσα από την κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Από την Ιερουσαλήμ η Αθήνα περιμένει να ανάψει πράσινο φως προκειμένου να συνεχιστούν οι έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (οι οποίες σχεδιάζεται να μεταφερθούν πλέον σε διεθνή ύδατα ανατολικά της Κάσου) χωρίς τουρκικές παρενοχλήσεις και, αφετέρου, το «μπλοκάρισμα» των τουρκικών αιτημάτων προς τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας.

Με το ελληνοτουρκικό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να παραμένει μετέωρο κι ενώ η τουρκική διπλωματία αναζητεί πρόσκληση για τον τούρκο πρόεδρο από τον Λευκό Οίκο, έπειτα και από το προχθεσινό ραντεβού Ρούμπιο – Φιντάν (αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελίδες 18, 39), για την Ελλάδα η επένδυση στη στρατηγική σχέση της με το Ισραήλ, το οποίο έχει ενισχύσει τους διαύλους επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο, είναι ουσιαστικά μονόδρομος.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

«Ψήφος εμπιστοσύνης»

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη Chevron για την έναρξη ερευνών υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης υπήρξε άμεση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι νέες περιοχές ενδιαφέροντος διαθέτουν ήδη εγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Chevron θεωρείται «ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα και την κυβέρνηση», όπως σχολίασε και ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Παπασταύρου. Η Chevron, η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως αμερικανική εταιρεία ενέργειας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για έρευνα στα θαλάσσια οικόπεδα Νότια Κρήτη Ι και Νότια Κρήτη ΙΙ, που έχουν οριοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού το 2014.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει άμεσα στην έκδοση σχετικής απόφασης αποδοχής του ενδιαφέροντος, καθώς και αποφάσεων που θα προσδιορίζουν τις ακριβείς συντεταγμένες της περιοχής, τον τύπο της σύμβασης και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχου ενδιαφέροντος που εκδήλωσε πρόσφατα η αμερικανική εταιρεία για τη θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου και έχει ήδη γίνει αποδεκτό. Η εξέλιξη αυτή μάλιστα εκτιμάται ότι αλλάζει τα δεδομένα, καθώς πλέον η Ελλάδα θα βγει στις διεθνείς αγορές με τέσσερις νέες περιοχές προς παραχώρηση. Πρόκειται για τις περιοχές «Μπλοκ Α2», «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2», συνολικής έκτασης 47 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που διπλασιάζουν την έκταση των ενεργών θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα, γεγονός που ενισχύει και πολλαπλασιάζει και τις πιθανότητες εντοπισμού εμπορικά αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ