Τιτραμίδα μου χρυσή
Όπου πάω ιγώ κι ‘συ
Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου παρουσιάζει ένα ξεχασμένο λαϊκό δρώμενο, με εκπαιδευτικό περιεχόμενο: το ξεπροβόδισμα της Πασχαλιάς στο Σπήλαιο Γρεβενών της Δυτικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνει ερευνητική εργασία, διδασκαλία χορών, τραγουδιών και παιχνιδιών του εθίμου. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Απριλίου 2025, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κτήριο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο, Γ. Καρτάλη – Κοραή) και θα διαρκέσει από τις 17.00 έως τις 21.00.
Η «Τιτραμίδα», το ξεπροβόδισμα της Πασχαλιάς είναι ένα παλιό έθιμο που καταγράφηκε στο Σπήλαιο των Γρεβενών και στο οποίο πρωταγωνιστούσαν αποκλειστικά γυναίκες, οι οποίες το αναβίωσαν το 2003 και 2007 με την προτροπή της ερευνήτριας Νίκης Νιώρα και της ομάδας καταγραφής. Χρονικά τοποθετείται στην Κυριακή του Θωμά, όπου οι Σπηλιώτισσες ξεπροβόδιζαν την Πασχαλιά με χορό, τραγούδι και παιχνίδια: «τότι λέγαμι να μη νυχτώσ’ καμιά φουρά να μη σχολάσ’ αυτή η μέρα, τόσο μας άρεσι…» Η «Τιτραμίδα» και το «τσακ τσακ την πόρτα» είναι πασχαλιάτικα τραγούδια του εθίμου που έλεγαν οι γυναίκες, κατά τη μετακίνησή τους απ’ το ένα σημείο στο άλλο του κεντρικού δρόμου του χωριού. Άρχιζαν κάποιες με δυνατή φωνή να ακουστούν σ’ όλους τους μαχαλάδες και να δημοσιοποιηθεί η πρόθεση για τη συμμετοχή των γυναικών στην τέλεση του εθίμου.

Πασχαλιάτικα λοιπόν τραγούδια, χοροί, παιχνίδια στην παρουσίαση του βιβλίου της Νίκης Νιώρα, διδακτόρισσα Λαογραφίας-Ανθρωπολογίας του Χορού από τη ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ, Ph.D., Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Καθηγήτρια– Σύμβουλος ΕΑΠ και με τη συμμετοχή του Νικολάου Βαβρίτσα, πρώην επίκουρου Καθηγητή Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ., ο οποίος κατάγεται από το Σπήλαιο Γρεβενών για την βιωματική προσέγγιση του εθίμου.
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση και ανάλυση του ξεχασμένου αυτού εθίμου που αποχαιρετούσε την Πασχαλιά, χρωματίζοντας το λόγο και τις πράξεις των ανθρώπων για να δώσει ελπίδα και ζωογόνο δύναμη να την περιμένει και του χρόνου.
Η παρουσίαση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, χορευτές, δασκάλους και ερευνητές των ελληνικών χορών και όλους, όσοι αγαπούν τις δράσεις του λαϊκού μας πολιτισμού.
Στο τέλος του παρουσίασης θα δίνεται βεβαίωση συμμετοχής. Για δηλώσεις συμμετοχής- πληροφορίες στο γραφείο του ΛΕΒ, καθημερινά από 11.00 έως 14.00 (Κοραή 79) στα τηλέφωνα: 2421033938, 2421305753.
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr