Γιορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Ουίσκι

Γιορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Ουίσκι

Όλα όσα θες να ξέρεις για το ουίσκι και 5 συνταγές κοκτέιλ για να γιορτάσεις τη μέρα του

Το ουίσκι γιορτάζεται από καιρό ως ένα απόσταγμα πλούσιο σε ιστορία, γεύση και τελετουργικό. Τη Διεθνή Ημέρα Ουίσκι, ας ξεκινήσουμε ένα ταξίδι στην προέλευσή του, τις διαφορετικές ποικιλίες, την αξιοσημείωτη ιστορία, το διατροφικό του προφίλ και ας ανακαλύψουμε απολαυστικές συνταγές για πέντε διάσημα κοκτέιλ ουίσκι.

Οι «ρίζες» του

Το ουίσκι, που πιστεύεται ότι προήλθε πριν από περισσότερα από χίλια χρόνια, είναι ένα αποσταγμένο αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από ζυμωμένο πουρέ δημητριακών. Οι ρίζες του ανάγονται στις αρχαίες πρακτικές της απόσταξης αρωμάτων και βαμμάτων από Ιρλανδούς και Σκωτσέζους μοναχούς. Η ίδια η λέξη «ουίσκι» προέρχεται από τον γαελικό όρο «uisge beatha», που σημαίνει «νερό της ζωής».

Τύποι ουίσκι

Scotch Whisky: Παρασκευάζεται κυρίως στη Σκωτία από βυνοποιημένο κριθάρι και παλαιώνει για τουλάχιστον τρία χρόνια. Χωρίζεται σε κατηγορίες όπως single malt, single grain, blended malt, blended grain και blended Scotch whisky.

Ιρλανδικό ουίσκι: Συνήθως πιο απαλό από το σκωτσέζικο λόγω τριπλής απόσταξης, που παρασκευάζεται κυρίως από κριθάρι και παλαιώνει τουλάχιστον τρία χρόνια στην Ιρλανδία.

Bourbon: Παράγεται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρασκευάζεται από τουλάχιστον 51% καλαμπόκι και παλαιώνει σε νέα απανθρακωμένα δρύινα βαρέλια.

Ουίσκι σίκαλης: Δημοφιλές στη Βόρεια Αμερική, παρασκευάζεται από τουλάχιστον 51% κόκκους σίκαλης, γνωστό για το πικάντικο και φρουτώδες προφίλ του.

Ιαπωνικό ουίσκι: Εμπνευσμένο από το σκωτσέζικο ουίσκι, χρησιμοποιεί παρόμοιες τεχνικές παραγωγής και είναι γνωστό για την προσοχή του στη λεπτομέρεια και την ισορροπία.

Καπνιστό ουίσκι: Το καπνιστό ουίσκι, ιδιαίτερα δημοφιλές στο σκωτσέζικο ουίσκι, είναι γνωστό για τη χαρακτηριστική τυρφώδη γεύση του, η οποία προκύπτει από την παραδοσιακή διαδικασία βυνοποίησης, όπου το κριθάρι ξηραίνεται πάνω από φωτιά από τύρφη. Αυτό προσδίδει έναν πλούσιο, γήινο και συχνά θαλάσσιο χαρακτήρα, ελκυστικό σε όσους απολαμβάνουν περίπλοκα και τολμηρά γευστικά προφίλ.

Ιστορικά στιγμιότυπα

Η πρώτη γραπτή αναφορά του ουίσκι εμφανίζεται στα αρχεία της Ιρλανδίας από το 1405 και στη Σκωτία από το 1496. Το ουίσκι εξελίχθηκε από φαρμακευτικό τονωτικό σε διάσημο ρόφημα, αποκτώντας παγκόσμια προβολή κατά τον 19ο αιώνα.

Διατροφικό προφίλ

Το ουίσκι είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες για ένα αλκοολούχο ποτό. Ενα τυπικό σφηνάκι (50ml) περιέχει περίπου 97 θερμίδες. Δεν έχει υδατάνθρακες, λίπος ή πρωτεΐνες και προσφέρει ελάχιστες βιταμίνες ή μέταλλα. Ενώ η μέτρια κατανάλωση μπορεί να προσφέρει κάποια αντιοξειδωτικά οφέλη, καλό είναι να απολαμβάνετε το ουίσκι με μέτρο.

Fun facts για το ουίσκι

Διαδικασία παλαίωσης: Το ουίσκι δεν παλαιώνει μόλις εμφιαλωθεί. Η διαδικασία παλαίωσης σταματά, που σημαίνει ότι ένα ουίσκι 12 ετών θα παραμείνει 12 ετών ανεξάρτητα από το πόσο καιρό διατηρηθεί στο μπουκάλι.

Angel’s Share: Κατά τη διάρκεια της παλαίωσης, ένα ποσοστό του ουίσκι εξατμίζεται, γνωστό ως “το μερίδιο του αγγέλου”.

Παλαιότερο αποστακτήριο: Το Old Bushmills Distillery στη Βόρεια Ιρλανδία ισχυρίζεται ότι είναι το παλαιότερο αδειοδοτημένο αποστακτήριο, που χρονολογείται από το 1608.

Κλασικά κοκτέιλ ουίσκι

Old Fashioned

Συστατικά: Μπέρμπον ή ουίσκι σίκαλης, bitters, ζάχαρη, φλούδα πορτοκαλιού.

Διαδικασία: Ανακατέψτε τη ζάχαρη με τα bitters σε ένα ποτήρι. Προσθέστε το ουίσκι και ένα μεγάλο παγάκι και ανακατέψτε. Γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού.

Whisky Sour

Υλικά: Ουίσκι, χυμός λεμονιού, απλό σιρόπι, κεράσι μαρασκίνο.

Διαδικασία: Ανακινήστε το ουίσκι, το χυμό λεμονιού και το απλό σιρόπι με πάγο. Σουρώνετε σε ένα ποτήρι με πάγο και γαρνίρετε με ένα κεράσι.

Manhattan

Συστατικά: Ουίσκι σίκαλης, γλυκό βερμούτ, Angostura bitters, κεράσι.

Διαδικασία: Ανακατέψτε το ουίσκι, το βερμούτ και τα bitters με πάγο. Σουρώνετε σε ένα παγωμένο ποτήρι, γαρνίροντας με ένα κεράσι.

Mint Julep

Συστατικά: Μπέρμπον, φύλλα φρέσκιας μέντας, ζάχαρη, νερό.

Διαδικασία: Ανακατέψτε τη μέντα και τη ζάχαρη με το νερό σε ένα ποτήρι. Γεμίζετε με ψιλοτριμμένο πάγο και προσθέτουμε το μπέρμπον. Ανακατεύουμε και γαρνίρουμε με περισσότερη μέντα.

Irish Coffee

Συστατικά: Ζεστός καφές, ιρλανδικό ουίσκι, ζάχαρη, κρέμα γάλακτος.

Διαδικασία: Ανακατέψτε τον καφέ, το ουίσκι και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθούν. Περιχύνουμε με πηχτή κρέμα γάλακτος, ελαφρώς σαντιγί και σερβίρουμε ζεστή.

Στην υγειά σας

Είτε είστε έμπειρος γνώστης είτε αρχάριος στο ουίσκι, η Διεθνής Ημέρα του Ουίσκι είναι η τέλεια στιγμή για να εξερευνήσετε την πλούσια διαδρομή της ιστορίας, της ποικιλίας και της ζωντανής κουλτούρας των κοκτέιλ του ουίσκι. Είναι η ιδανική στιγμή να απολαύσετε και να μπείτε στο πνεύμα του ουίσκι!

 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ