Με αφορμή την εκδήλωση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα αποκαλυπτήρια της «Κιβωτού Εθνικής Μνήμης», ένα μνημείο το οποίο είναι αφιερωμένο στους 121.692 πεσόντες των Εθνικών Αγώνων της Ελλάδας, παραχώρησε συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Κώστας Βαρώτσος, διεθνούς φήμης γλύπτης και καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ιδιαίτερα συγκινημένος για αυτό του, το έργο, είπε χαρακτηριστικά «Είναι το πιο σπουδαίο έργο μου – Είναι ζωντανό, έχει κινητικότητα – Ο στόχος μου είναι η ειρήνη».
«Δεν θέλαμε έναν τίτλο που να λέει μνημείο τάφος. Δεν θέλαμε δηλαδή, ένα ταφικό μνημείο. Η Κιβωτός έχει μια κινητικότητα στο μέλλον, έχοντας μέσα όλα αυτά τα ονόματα της μνήμης. Καταλάβατε; Και ξέρετε για να πάει ένα έθνος μπροστά πρέπει κάπου να ακουμπήσει. Πρέπει να πατήσει κάπου, πρέπει να έχει ρίζες. Και ένα κομμάτι από τις ρίζες μας είναι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι δώσανε τη ζωή τους για την ελευθερία που έχουμε και γευόμαστε αυτή τη στιγμή (…). ».
Από το λαβύρινθο του έργου μου νιώθεις πιο σεμνός, νιώθεις ότι είσαι αγκαλιασμένος από τους νεκρούς μας – Ο λαβύρινθος αυτός είναι ένα αποκορύφωμα της δουλειάς μου
Και συμπλήρωσε «Το έργο αυτό έχει ένα αντικείμενο πάρα πολύ σοβαρό. Είναι μια σχέση δική μου, ξαφνική με 121 και βάλε νεκρούς στους πολέμους από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, μέχρι τους τελευταίους πολέμους. Ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Μια πρόκληση την οποία αντιμετώπισα έχοντας στο μυαλό μου πρώτα την ειρήνη και όχι τον πόλεμο και έχοντας στο μυαλό μου το πώς θα δημιουργήσω μία σχέση των επισκεπτών του μνημείου με αυτούς τους ανθρώπους που δώσανε την ψυχή τους για να είμαστε εμείς έτσι όπως είμαστε σήμερα. Οπότε δεν ήθελα να κάνω ένα ταφικό μνημείο. Πήρα τα ονόματα και τα άφησα να αιωρούνται στο χώρο κάνοντας αυτή την κατασκευή που έκανα έτσι ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας ιερός χώρος, ένας κλειστός χώρος, ένας λαβύρινθος που μπορεί να μπαίνεις μέσα και να νιώθεις γύρω σου αγκαλιασμένος από όλα αυτά τα ονόματα. Όταν νιώσεις αυτή την εμπειρία, βγαίνοντας απ’ αυτόν το λαβύρινθο, βγαίνεις πιο σεμνός και έχοντας στο μυαλό σου ότι δεν πρέπει να χαθεί κανένας άλλος Έλληνας, στο μέλλον. Άρα, ο στόχος μας πρέπει να είναι η τεράστια δουλειά που πρέπει να κάνουμε για την επίτευξη της ειρήνης σε όλο τον κόσμο και βέβαια, στην Ελλάδα. Διότι, η Ελλάδα μας ενδιαφέρει. Πρέπει ο στόχος όλων να είναι η ειρήνη (…). Αυτό είναι ένα αποκορύφωμα λαβύρινθου. Είναι ένα αποκορύφωμα της δουλειάς αυτής. Αλλά είναι πρωτογενές και όλο χειροποίητο. Δεν το έχω ξανακάνει».
«Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα και μεγάλη ευθύνη γιατί είχε να κάνει με την ιστορία του τόπου μου»
Τα παραπάνω υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής του συνομιλίας με τον Θάνο Σιαφάκα, επισημαίνοντας «Σαφώς λοιπόν και είναι το πιο σπουδαίο έργο μου διότι εμπεριέχει την ιστορία του τόπου μου. Έχει δηλαδή, ένα στοιχείο που είναι μεγάλη τιμή για μένα κιόλας αλλά και μεγάλη ευθύνη (…). Φανταστείτε τους ανθρώπους που δώσανε τη ζωή τους για να υπάρχει η Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η ευθύνη είναι τεράστια. Άρα, το έργο αυτό για μένα, (ειδικά σε μια περίοδο σαν και αυτή που ζούμε, όπου υπάρχουν φυγόκεντρες δυνάμεις και μια γενικότερη αποσταθεροποίηση, υπαρξιακή της Ευρώπης και γενικότερα του δυτικού κόσμου), το να έχουμε άγκυρες και πολύ βασικά θεσμικά στοιχεία και θεμέλια, είναι πάρα πολύ σημαντικό, αυτή την ιστορική στιγμή που ζούμε (…)».
«Ο πόλεμος είναι οι μαύρες στιγμές της ανθρωπότητας»
Αυτό ανέφερε στο τέλος, ο γλύπτης, κ. Κώστας Βαρώτσος στον «αέρα» του ενημερωτικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ, τονίζοντας συγχρόνως το εξής «(…) Ο πόλεμος είναι κάτι πολύ κακό. Είναι οι μαύρες στιγμές της ανθρωπότητας. Δεν μπορεί η Ευρώπη αυτή τη στιγμή να κυνηγάει τις μαύρες στιγμές… Δηλαδή, είναι απίστευτο».
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr