Η άνοια συχνά οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση, αποξενώνοντας τους πάσχοντες από το περιβάλλον τους. Ωστόσο, στη νοτιοδυτική Γαλλία, ένα πρωτοποριακό εγχείρημα αλλάζει τα δεδομένα. Το Landais Alzheimer αποτελεί ένα πρότυπο χωριό, όπου όλοι οι κάτοικοί του πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Με πληθυσμό περίπου 120 ατόμων -εκ των οποίων 10 είναι κάτω των 60 ετών -και ισάριθμο προσωπικό και εθελοντές, το χωριό αποτελεί μια μοναδική κοινότητα, σχεδιασμένη για να προάγει την ποιότητα ζωής και την αυτονομία των κατοίκων της.
Ένα χωριό προσαρμοσμένο στους κατοίκους του
Αυτό που διαφοροποιεί το Landais από άλλες δομές φροντίδας είναι η έντονη αίσθηση κοινότητας και η ενεργός συμμετοχή των κατοίκων στην καθημερινότητα. Το χωριό διαθέτει κατάστημα στην κεντρική πλατεία που προσφέρει βασικά είδη, όπως φρέσκο ψωμί, χωρίς τη χρήση χρημάτων, ώστε οι κάτοικοι να μη χρειάζεται να θυμούνται το πορτοφόλι τους.
Κάθε μονώροφο σαλέ φιλοξενεί περίπου οκτώ ενοίκους, με κοινόχρηστη κουζίνα, καθιστικό και τραπεζαρία. Η αρχιτεκτονική τους σέβεται τις ατομικές συνήθειες, διαφυλάσσει την ιδιωτική ζωή και προάγει την αυτονομία των ενοίκων.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι κάτοικοι ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως επισκέψεις στο θέατρο. Στην καρδιά του χωριού βρίσκεται το La Bastide -ένας πολυχώρος ζωής και υπηρεσιών -ο οποίος περιλαμβάνει καφέ-εστιατόριο, δημόσια βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο ανοιχτό στο κοινό, ιατρικό κέντρο, παντοπωλείο και κομμωτήριο. Οι δραστηριότητες, τα ψώνια και οι ιατρικές επισκέψεις πραγματοποιούνται χωρίς αυστηρό χρονοδιάγραμμα, ενισχύοντας την αίσθηση ανεξαρτησίας.
Επίσης, το χωριό περιλαμβάνει ένα διαμορφωμένο πάρκο πέντε εκταρίων με κοινό λαχανόκηπο και μια μικρή φάρμα, όπου οι κάτοικοι μπορούν να φροντίσουν ζώα. Ο χρόνος κυλά με ήρεμους ρυθμούς, δίνοντας στους κατοίκους τη δυνατότητα να απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους με ελευθερία.
Η φιλοσοφία του χωριού
Το Landais αποτελεί μια πρωτοβουλία μοναδική στη Γαλλία που δίνει προτεραιότητα στην κοινωνική και όχι στην αυστηρά ιατρική προσέγγιση της φροντίδας. Οι βασικοί άξονες της φιλοσοφίας του περιλαμβάνουν:
- Φιλική και λειτουργική αρχιτεκτονική
- Απουσία ιατρικών συμβόλων (όπως οι λευκές ρόμπες)
- Εξατομικευμένη υποστήριξη
- Σεβασμό στους ρυθμούς και τις προτιμήσεις των κατοίκων
- Διατήρηση στενών δεσμών με αγαπημένα πρόσωπα
- Ένταξη στον αστικό και κοινωνικό ιστό
Το χωριό ενσωματώνει μια προσέγγιση που δίνει έμφαση στην ανθρώπινη διάσταση και όχι στη φαρμακευτική παρέμβαση. Οι δραστηριότητες και οι θεραπευτικές πρακτικές είναι σχεδιασμένες, ώστε να διατηρούν τις πρακτικές και γνωστικές ικανότητες των κατοίκων στο μέγιστο δυνατό επίπεδο. Όλο το προσωπικό εκπαιδεύεται για να υιοθετεί μια υποστηρικτική στάση, αποφεύγοντας να θέτει τον ασθενή σε κατάσταση αποτυχίας. Στόχος είναι η διατήρηση των υπαρχουσών ικανοτήτων και όχι η ενίσχυση του αισθήματος ανεπάρκειας.
Θετικά τα αποτελέσματα στην πορεία της νόσου
Η παρακολούθηση από ειδικούς φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην εξέλιξη της νόσου. Όπως δήλωσε στο BBC η Δρ. Hélène Amieva, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό με ειδίκευση στην Ψυχογεροντολογία και την Επιδημιολογία και διευθύντρια της ομάδας Inserm -Rachel Estrade, «Αυτό που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε, όταν οι άνθρωποι εισέρχονται σε ένα ίδρυμα, είναι μια επιταχυνόμενη γνωστική παρακμή, γεγονός που δεν παρατηρείται εδώ. Αντιθέτως, παρατηρούμε ένα είδος πολύ ομαλής εξέλιξης. Έχουμε κάποιους λόγους να πιστεύουμε ότι αυτού του είδους τα ιδρύματα μπορούν να επηρεάσουν την πορεία των κλινικών αποτελεσμάτων».
Επιπλέον, προσθέτει πως έχει παρατηρηθεί «δραστική μείωση» στα αισθήματα ενοχής και άγχους των οικογενειών των πασχόντων. Το κοινωνικό στοιχείο, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, ίσως αποτελεί κλειδί για μια πιο ευτυχισμένη και ενδεχομένως υγιέστερη ζωή με άνοια. Παρά την αναπόφευκτη εξέλιξη της νόσου, η κατάλληλη υποστήριξη φαίνεται να καθυστερεί την εμφάνιση δύσκολων ημερών, προσφέροντας στους κατοίκους περισσότερες στιγμές χαράς.
Χρηματοδότηση και βιωσιμότητα του εγχειρήματος
Παρότι οι κάτοικοι του χωριού καταβάλλουν οικονομικές εισφορές, το κύριο κόστος λειτουργίας, αντίστοιχο ενός μέσου οίκου ευγηρίας, καλύπτεται από την κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία επένδυσε 17 εκατομμύρια λίρες για τη δημιουργία του χωριού. Αξίζει να αναφερθεί ότι λειτουργεί σε συνεργασία με το κρατικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm), στο πλαίσιο επιστημονικής αξιολόγησης των καινοτόμων μεθόδων φροντίδας που εφαρμόζονται. Από την έναρξη λειτουργίας του το 2020, το Landais έχει προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον, καθώς η ανάγκη για αποτελεσματικές και ανθρώπινες λύσεις απέναντι στην αύξηση της άνοιας καθίσταται όλο και πιο επιτακτική.
Διαβάστε επίσης
Μνήμη: Νευρολόγος προτείνει τεστ 5′ που εντοπίζει τα πρώτα σημάδια άνοιας – Γίνεται στο σπίτι
Άνοια: Δέκα προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Δεν βρίσκετε τη σωστή λέξη και άλλες 4 αλλαγές στην ομιλία που μαρτυρούν ότι «πλησιάζει» η άνοια
Πηγή: ygeiamou.gr