Τροφές για τη μνήμη και την καλή εγκεφαλική λειτουργία

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Η διατροφή έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου και στη λειτουργία της μνήμης. Ορισμένες τροφές ενισχύουν τη γνωστική ικανότητα, την εστίαση και τη μνήμη, προσφέροντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση της καλής εγκεφαλικής υγείας.

1 Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα και η πέστροφα, είναι απαραίτητα για τη δομή των εγκεφαλικών κυττάρων και ενισχύουν τη μνήμη και τη μάθηση. Μειώνουν επίσης τον κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ.

2 Αντιοξειδωτικά.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Τα μύρτιλα, τα βατόμουρα και άλλα μούρα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις βλάβες των ελευθέρων ριζών.

Ενισχύουν τη μνήμη και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα.

3Ξηροί

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

καρποί.

Οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη E και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου.

Η βιταμίνη E είναι γνωστή για την προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου από τη γήρανση.

Οι σπόροι κολοκύθας και οι σπόροι chia επίσης προσφέρουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών και μετάλλων, όπως ψευδάργυρο και μαγνήσιο.

4Μαύρη σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή, καφεΐνη και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να ενισχύσει τη συγκέντρωση.

5Κουρκουμάς. Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για την αντιφλεγμονώδη δράση του και μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της μνήμης.

Ο κύριος συστατικός του παράγοντας, η κουρκουμίνη, προάγει την παραγωγή νέων κυττάρων στον εγκέφαλο και ενισχύει τη γνωστική λειτουργία.

6Πράσινα λαχανικά. Τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο είναι πλούσια σε βιταμίνες Κ, Ε και φυλλικό οξύ, τα οποία βοηθούν στην εγκεφαλική λειτουργία και προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη γήρανση και την απώλεια μνήμης.

7Βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου και βρίσκεται σε τροφές όπως τα αβγά και ο σολομός, κυρίως όμως παράγεται στο δέρμα με την επίδραση του ήλιου.

8Αβοκάντο. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι σημαντικά για την καλή  λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο Θάνος Δημόπουλος είναι καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, τ. πρύτανης του ΕΚΠΑ

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ