Mε κύριο στόχο τη διατήρηση της στήριξης προς την Ουκρανία έως ότου επιτευχθεί μια «δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη» συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι δεκάδες ηγέτες και αξιωματούχοι από την Ευρώπη. Στη συνάντηση που έγινε με την πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, υπό τη σκιά των πρόσφατων συμφωνιών μερικής κατάπαυσης του πυρός μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας και ΗΠΑ – Ουκρανίας, οι περισσότεροι διατύπωσαν αμφιβολίες για το εάν η Μόσχα θα εφαρμόσει τελικά τα όσα έχουν συμφωνηθεί. Οσο για τις κυρώσεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα ανέφερε ότι «θα ήταν στρατηγικό λάθος να ενδώσουμε στον πειρασμό της πρόωρης άμβλυνσής τους». Αποχωρώντας ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «δεν είναι απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα.
Η Γαλλία δεσμεύτηκε να δώσει 2 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία καθώς περίπου 30 ηγέτες συναντήθηκαν με τον Ζελένσκι για να συζητήσουν την ενίσχυση της θέσης του Κιέβου και τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σε μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία. Ηταν η τρίτη σύνοδος κορυφής αυτού που η Γαλλία και η Βρετανία αποκαλούν «συμμαχία των προθύμων», αντανακλώντας την ανησυχία των Ευρωπαίων ότι οι ΗΠΑ δεν αντιπροσωπεύουν πλέον ένα σταθερό προπύργιο υποστήριξης για την Ουκρανία στον τριετή αγώνα της εναντίον της Ρωσίας.
Αγγλογαλλική συνεργασία
Αυτή η συνεργασία μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου δεν περνά απαρατήρητη από τους αναλυτές, καθώς η ταραγμένη σχέση των δύο χωρών φαίνεται να έχει αποκατασταθεί με αφορμή θέματα όπως η Ουκρανία και η ευρωπαϊκή άμυνα. Οπως σημειώνει η «Monde», «η δέσμευση που επιδεικνύεται από τις δύο πυρηνικές δυνάμεις της Γηραιάς Ηπείρου εκτιμάται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα κι αν ο συνασπισμός των προθύμων έχει ακόμα πολλά να αποδείξει». «Είναι υπέροχο να βλέπεις τη Βρετανία και τη Γαλλία να υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια», λέει ο Πίτερ Ρίκετς, μέλος της Βουλής των Λόρδων και πρώην πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στη Γαλλία. «Είναι ο φυσικός ρόλος των δύο βασικών στρατιωτικών δυνάμεων της Ευρώπης, και νομίζω ότι είναι ευπρόσδεκτος από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Στη χθεσινή συνάντηση, πέρα από τη στρατιωτική υποστήριξη, συζητήθηκαν και τρόποι για την αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων καθώς και τρόποι παρακολούθησης περιορισμένων εκεχειριών σε θαλάσσιους στόχους και ενεργειακές υποδομές, όπως αναφέρθηκαν στις συνομιλίες υπό τις ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία. Τους συμμετέχοντες στη σύνοδο του Παρισιού απασχόλησαν και σχέδια για την περίπτωση ανάπτυξης μιας «δύναμης καθησυχασμού» επί ουκρανικού εδάφους για την επιβολή μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός. Ο πρόεδρος Μακρόν, αναφερόμενος στο ζήτημα της αποστολής ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, τόνισε ότι σε πρώτη φάση μια αγγλογαλλική αποστολή θα μεταβεί στο Κίεβο με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για τη συγκρότηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο μέλλον. Πρόσθεσε ότι η αποστολή δυνάμεων από κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ θα αφορά σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος στην Ουκρανία και θα έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα. Παρόντες πέρα από την ηγεσία της ΕΕ ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε καθώς και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Σεβντέτ Γιλμάζ.
Η μορφή αυτών των συναντήσεων στοχεύει να σφυρηλατήσει έναν ρόλο για την Ευρώπη σε οποιεσδήποτε συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι παρούσες, γάλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της συνόδου η αμερικανική κυβέρνηση. Οπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος Μακρόν συνομίλησε με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πριν από τη συνάντηση.
Πηγή: tanea.gr