Ένοχος για το «έγκλημα» της υψηλής δημοτικότητάς του

Ενοχος για το «έγκλημα» της υψηλής δημοτικότητάς του

Την ώρα που το κίνημα πολιτικής διαμαρτυρίας στην Τουρκία ανατροφοδοτείται από την ίδια του τη δυναμική, μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αποφεύγουν την κάλυψη των μαζικών διαδηλώσεων και περί άλλων τυρβάζουν. Κι ενώ έξυπνα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κατάφερε να αναβαθμίσει την ψήφο αποδοχής στον φυλακισμένο ηγέτη του σε πανεθνική ψήφο υποστήριξης, η αντιπολίτευση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση: να συντηρήσει το λαϊκό αίσθημα και αποφεύγοντας τις παγίδες να κεφαλαιοποιήσει τη στήριξη που έχει κερδίσει για την προώθηση των αιτημάτων των μαζικών κινητοποιήσεων, τα οποία δεν περιορίζονται στην αποφυλάκιση του Ιμάμογλου.

Το βράδυ της Τρίτης δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης ενώ φοιτητές διαδήλωναν κάτω από τα σύμβολα των πανεπιστημίων τους με καλυμμένα τα πρόσωπα για να μην αναγνωριστούν από την αστυνομία.

Ο Οζγκιούρ Οζέλ, πρόεδρος του CHP, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να απευθύνει καθημερινό κάλεσμα για συγκέντρωση στην καρδιά της πόλης και η επόμενη μεγάλη κινητοποίηση προγραμματίζεται για το Σάββατο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Ωστόσο η εικόνα που είχαν μπροστά τους οι τηλεθεατές των τουρκικών φιλοκυβερνητικών καναλιών – όπως επισημαίνεται σε ανταπόκριση της «Guardian» από την Κωνσταντινούπολη – ήταν τελείως διαφορετική. Η δημόσια τηλεόραση έδειχνε τον πρόεδρο Ερντογάν να μιλά σε μια αίθουσα Τύπου ύστερα από δείπνο ιφτάρ (λόγω Ραμαζανιού) και να επαίρεται για τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, την πρόσληψη νέων δασκάλων και την προσέλκυση νέων σε ένα συνέδριο αεροδιαστημικής και τεχνολογίας.

Το φιλοκυβερνητικό NTV ασχολούνταν με τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και κανένα δίκτυο δεν μετέδιδε πλάνα από τις διαδηλώσεις. Μόνο μια μικρή μερίδα εφημερίδων και καλωδιακών καναλιών είχαν ουσιαστική κάλυψη των κινητοποιήσεων.

«Αυτό είναι το αρνητικό αποτέλεσμα αυτού που έχτισε ο Ερντογάν εδώ και δύο δεκαετίες, το οποίο είναι ένα εξαιρετικά πολωμένο, τοξικό περιβάλλον μέσων ενημέρωσης» επισημαίνει ο Ερόλ Εντέρογλου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. «Ο Ερντογάν ελέγχει τώρα περίπου το 85% εθνικών μέσων και ομίλων ενημέρωσης στην Τουρκία, επομένως δεν μιλάμε για ένα περιβάλλον όπου ο πλουραλισμός πραγματικά ανθεί». Οπως τονίζει ο Μουράτ Σόμερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, τα φιλοκυβερνητικά δίκτυα παρουσιάζουν την αντιπολίτευση και τους διαδηλωτές ως απειλή.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Παραπληροφόρηση

Η Αρχή Ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης στην Τουρκία ((RTÜK) απαγόρευσε τις ζωντανές μεταδόσεις από τις διαδηλώσεις, απόφαση που πυροδότησε διαμάχη ακόμη και στο εσωτερικό της.

Οπως εξηγεί ο καθηγητής Σόμερ, αν υπήρχαν ζωντανά πλάνα των διαδηλώσεων, θα διέλυαν όσα τα φιλοκυβερνητικά κανάλια μεταδίδουν για τις κινητοποιήσεις. «Είναι παραπληροφόρηση». Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο ύστερα από αίτημα των Αρχών της χώρας να μπλοκαριστούν πάνω από 100 λογαριασμοί στην πλατφόρμα του.

Μάλιστα ο Οζέλ ζήτησε μποϊκοτάζ επιχειρήσεων που χρηματοδοτούν τον μηχανισμό των μέσων ενημέρωσης. Ο ίδιος κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να επιτρέψει τη ζωντανή μετάδοση της δίκης του Ιμάμογλου. Προχθές το δημοτικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης, όπου την πλειοψηφία κατέχει η αντιπολίτευση, εξέλεξε προσωρινό δήμαρχο για να διοικήσει την πόλη τον Νούρι Ασλάν με 177 ψήφους επί συνόλου 314.

Ενα τείχος ενότητας

«Οι υποστηρικτές του Ιμάμογλου δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι είναι “ένοχος” μόνο για ένα έγκλημα: τη δημοτικότητά του ως αντίπαλου υποψηφίου του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά τη χώρα με σιδηρά πυγμή για 23 χρόνια» γράφει στη «Haaretz» ο Λούις Φίσμαν. Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα έχουν δείξει ένα τείχος ενότητας ενός κόμματος που είναι οργανωμένο, επιδεικνύει αυτοπεποίθηση και δεν θέλει να υποχωρήσει. «Αυτό δεν είναι το ίδιο CHP που έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει ο Ερντογάν». Ωστόσο το πού θα οδηγηθούν τελικά οι εξελίξεις θα εξαρτηθεί – επισημαίνει – από την ικανότητά της να ελίσσεται γύρω από πολλές παγίδες, όπως η αυξημένη αστυνομική βία, οι μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών και η έλλειψη σοβαρής διεθνούς πίεσης εναντίον του Ερντογάν και υπέρ του Ιμάμογλου.

«Η ΕΕ θέλει στενή εταιρική σχέση με την Τουρκία, αυτή όμως μπορεί να λειτουργήσει μόνο στη βάση κοινών αξιών» ανέφερε χθες ο επικεφαλής του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, προσθέτοντας ότι η χρήση της Δικαιοσύνης ως πολιτικού όπλου είναι ασύμβατη με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ