Με θέμα από την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής άνοιξε μετά τον ανασχηματισμό ο νέος κύκλος ερωτήσεων που συνδέεται και με τους προβληματισμούς που καταγράφονται στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και συγκεκριμένα με το θέμα που είχαν αναδείξει «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» στο πρωτοσέλιδό τους, με τίτλο «Τα μυστικά της Θράκης – Ερευνες για το τουρκικό real estate». Την ερώτηση με τα πέντε υποερωτήματα υπογράφουν έντεκα γαλάζιοι βουλευτές, οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θεόδωρος Καράογλου, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ιωάννης Πασχαλίδης, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Μάνος Κόνσολας, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης και Χαράλαμπος Αθανασίου. Και την απευθύνουν σε οκτώ συναρμόδιους υπουργούς (Παπαστεργίου, Πιερρακάκης, Θεοδωρικάκος, Φλωρίδης, Τσιάρας, Κεραμέως, Κικίλιας, Χρυσοχοΐδης). Βασικό θέμα της ερώτησής τους η «εκτίναξη επιθετικών αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια που εμφανίζονται με τη μορφή ελληνικών ή ευρωπαϊκών επιχειρήσεων». Οσον αφορά την ανθρωπογεωγραφία των έντεκα, τέσσερις εξ αυτών (Στυλιανίδης, Βλάχος, Καράογλου, Χαρακόπουλος) έχουν «ξανασυναντηθεί» στην πρώτη ανάλογη πρωτοβουλία το περασμένο φθινόπωρο για τα κόκκινα δάνεια, έξι είχαν ακολουθήσει με την επόμενη «ομαδική κίνηση» για τους χαμηλοσυνταξιούχους (Αθανασίου, Δημοσχάκης, Χρυσομάλλης, Πασχαλίδης, Καρασμάνης, Λεονταρίδης), δύο (Χαρακόπουλος, Βλάχος) είχαν επανέλθει με «σκληρές» ατομικές ερωτήσεις, ενώ μόνο ένας εκ των έντεκα, ο Μάνος Κόνσολας, δεν είχε υπογράψει προηγουμένως κάποια ερώτηση.
Χωρίς ένδικα μέσα
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης προχώρησε χθες σε μια σημαντική προαναγγελία που σχετίζεται άρρηκτα με το κλίμα της εποχής. Τόνισε, ειδικότερα, ότι θα κατατεθεί διάταξη που θα προβλέπει ότι στο εξής το Δημόσιο θα παραιτείται από όλα τα ένδικα μέσα και τις εφέσεις στις υποθέσεις που αφορούν το Μάτι και τη Μάνδρα για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη. Επιτρέποντας, ουσιαστικά, να μην καθυστερήσουν οι τελικές δικαστικές αποφάσεις για αποζημιώσεις. Οπως τόνισε ο νέος «τσάρος» της οικονομίας, αυτό είναι για την κυβέρνηση το «αυτονόητο χρέος», ενώ ερωτηθείς για το κατά πόσο αυτό θα αφορά μελλοντικά και τα Τέμπη απάντησε πως «η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι μία και όχι δύο» και πως «όλα θα γίνουν στην ώρα τους».
Πυρ κατά Τσάφου
Η παρθενική εμφάνιση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκου Τσάφου χθες στη Βουλή συνοδεύθηκε από ομοβροντία πυρών, τα οποία δέχθηκε από τα αντιπολιτευτικά έδρανα, με αφορμή τη γνωστή, παλαιότερη ανάρτησή του, στην οποία αποκαλούσε το ψευδοκράτος «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Ο μόνος που είδα να τον υπερασπίζεται ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος μίλησε για «ανθρωποφαγία», την ώρα που ο Τσάφος έκανε λόγο για «σοβαρό λάθος» όσον αφορά την ανάρτηση, προσθέτοντας πως «την έχει σβήσει». Οσο για τον χάρτη που του προσάπτουν ότι εμφάνισε με τη Λέσβο «κοκκινισμένη, στα χρώματα της Τουρκίας», διευκρίνισε πως υπάρχει πλήρης αντιστροφή, καθώς, όπως εξήγησε, «σήκωσε» τον επίμαχο χάρτη ακριβώς για να αποδομήσει τα τουρκικά επιχειρήματα και όχι το αντίθετο. «Πιστεύω σε αυτή τη χώρα, θέλω να βοηθήσω αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Τσάφος, τονίζοντας πως το εθνικό συμφέρον απαιτεί ενεργειακή αυτονομία και στρατηγική ανεξαρτησία.
Τσίπρας στο Χάρβαρντ
Τις διαλέξεις του στο αμφιθέατρο του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών – CES στο Χάρβαρντ ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ξεχωρίζοντας ορισμένα από τα βασικά σημεία της πρώτης του διάλεξης, στέκομαι στις προτάσεις του για ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών στην ΕΕ, για αύξηση ορίου χρέους στις ευρωπαϊκές οικονομίες στο 100% και για αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς με προστασία του κράτους δικαίου και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική. Τέλος, ο Τσίπρας άσκησε κριτική σε Ισραήλ και Τουρκία και πρότεινε αλλαγή στρατηγικής σε Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία, περιγράφοντας για αυτές μια προοπτική όχι νατοϊκή, αλλά ευρωπαϊκή. Εν ολίγοις, ο πρώην πρωθυπουργός επανεμφανίστηκε, μέσω Βοστώνης, με ευρωπαϊκό κοστούμι…
«Οχι» στην αποστολή στρατευμάτων
Στο καυτό ζήτημα της διαχείρισης του Ουκρανικού από την κυβέρνηση και τους πιθανούς μελλοντικούς σχεδιασμούς της – καθώς κατά καιρούς ακούγονται σενάρια για ελληνική αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία –, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες διέψευσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν υπάρχουν σκέψεις για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία από την κυβέρνηση», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης. Το ίδιο μήνυμα έστειλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το βράδυ από το Παρίσι.
Πηγή: tanea.gr