ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.16
Την παραίτηση του Δημοσίου από τα ένδικα μέσα ενάντια στις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων στις τραγωδίες σε Μάτι και Μάνδρα προανήγγειλε η κυβέρνηση διά στόματος Κυριάκου Πιερρακάκη, συμπληρώνοντας ότι με νομοθετική διάταξη που θα εισαχθεί σύντομα στη Βουλή, ίδια θα είναι η αντιμετώπιση και για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη.
Αναλυτικά, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε:
“*Δημοσιογράφος*:Το δημόσιο στρέφεται κατά των συγγενών, ασκεί εφέσεις όταν κερδίζουν αποφάσεις για αποζημιώσεις λέγοντας περίπου ότι “φταίνε τα θύματα που κάηκαν” προκειμένου να μην πληρώσει αποζημιώσεις. Το ερώτημά μου είναι δυνατόν να συμπεριφέρεται έτσι η Πολιτεία απέναντί τους;
*Κυριάκος Πιερρακάκης*: Απαντώ χωρίς περιστροφές: όχι. Γι’ αυτό τον λόγο θα καταθέσουμε διάταξη όπου το δημόσιο θα παραιτείται από όλα τα ένδικα μέσα στις εφέσεις στο Μάτι και στη Μάνδρα για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη.
Ο κ. Χατζηδάκης είχε ήδη στείλει μια επιστολή … Το αντιλαμβανόμαστε ότι είναι το αυτονόητο χρέος μας, οι δίκες είναι πολλές, ήδη είχαμε κάνει ενέργειες για να ζητήσουμε από το ΝΣΚ να κινηθεί αλλιώς.
*Δημοσιογράφος*: Αυτό θα γίνει και για το Μάτι και για την Μάνδρα;
*Κυριάκος Πιερρακάκης*: Βεβαίως και για τα δύο.
*Δημοσιογράφος*: Για τα Τέμπη όταν έρθει η ώρα;
*Κυριάκος Πιερρακάκης*: Όλα στην ώρα τους, ακόμα δεν έχουμε κάποια πρωτόδικη απόφαση αλλά αυτό το οποίο θα σας πω σαν πρώτη αντίδραση σ’ αυτό που λέτε είναι ότι η κυβέρνηση έχει μία φιλοσοφία – όχι δύο φιλοσοφίες- κι αυτή είναι πάρα πολύ απλή, την κωδικοποιώ: Δεν κουνάμε το δάκτυλο. Δίνουμε το χέρι”.
Ερωτηθείς για την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Παρίσι για επικείμενες αυξήσεις αποδοχών στους ένστολους, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι “έχει ψηφιστεί να λάβουν 100 ευρώ όλοι οι ένστολοι από την 1η Ιουλίου. Αυτό προστίθεται στα 30 ευρώ από την αύξηση του κατώτατου μισθού και στα 70 ευρώ από πέρσι, σύνολο 200 ευρώ”.
Συμπλήρωσε ότι “το ΥΕΘΑ έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να μειώσει τις δαπάνες, μέσω εξορθολογισμού. Θα δούμε το μέρισμα αυτού του εξορθολογισμού να πηγαίνει στο έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή από τον αρμόδιο υπουργό”.
Για την ακρίβεια και τις αυξήσεις τιμών των τελευταίων ετών, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, απάντησε ότι “Ο μέσος μισθός στην οικονομία είναι στα 1.350 ευρώ και αν βγάλουμε τους μερικής απασχόλησης εργαζόμενους, μόνο στους πλήρους απασχόλησης είναι κοντά στα 1.500 ευρώ. Στον κατώτατο μισθό η δέσμευση της κυβέρνησης είναι στο τέλος της τετραετίας να πάει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ. Ακούμε τα αιτήματα της κοινωνίας, ειδικά από ανθρώπους που μένουν στο νοίκι”.
Για το αίτημα περί επαναφοράς του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε “Αυτό κάνει 8 δισ.: 5 δισ. οι συντάξεις και κοντά 3 δις ο 13ος και 14ος μισθός. Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν, αλλά και να υπήρχαν, δεν θα ήταν σωστό να δοθούν σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί η κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει μέτρα προς την δημοσιονομική ανάπτυξη και να πάνε όσο πιο πολλά χρήματα σε όσο πιο πολλούς. Και το μόνο που μπορεί να το κάνει αυτό, είναι το συστηματικό “χτίσιμο” της οικονομίας”.
“Για τον ΕΝΦΙΑ, το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει θα τον μειώσουμε 30%, έχει μειωθεί 35% και υπάρχει ακόμη ένα 20% με τις ασφαλίσεις κατοικιών. Όταν προκύπτει το περιθώριο, αμέσως λαμβάνονται τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν”, σημείωσε ο “τσάρος” της Οικονομίας, συμπληρώνοντας ότι “βήμα-βήμα ο πολίτης θα βλέπει όλο και περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι του και με την πτώση του πληθωρισμού θα δει ακόμη περισσότερα”
“Συνομιλούμε με τους βουλευτές και επιδιώκουμε την όσμωση”, είπε ο κ. Πιερρακάκης, αναφερόμενος στην ερώτηση 11 “γαλάζιων” βουλευτών για τις αυξημένες αγορές ακινήτων από Τούρκους σε παραμεθόριες περιοχές.
Πηγή: capital.gr