Του Τάσου Δασόπουλου
“Μπόνους” για τις επενδύσεις αλλά και την ανάπτυξη έχουν δώσει τα 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάπτυξης, φτάνοντας την αύξηση του σχηματισμού κεφαλαίου στο 6,6% σε μέση ετήσια βάση για το διάστημα 2021-2024, κλείνοντας το επενδυτικό κενό και βάζοντας την χώρα σε τροχιά σύγκλισης με τον μέσο όρο της ΕΕ.
Σύμφωνα με ένα κεφάλαιο της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τα χρήματα των επενδύσεων ΤΑΑ έφτασαν τη μέση ετήσια αύξηση των επενδύσεων για την 5ετία 2019-2024 στο 6,6%, ενώ χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης, για το ίδιο διάστημα, η αύξηση των επενδύσεων θα ήταν μόλις 4%.
Η φαινομενικά μικρή αυτή διαφορά γίνεται μεγάλη στο κρίσιμο κεφάλαιο της κάλυψης του επενδυτικού κενού που είχε δημιουργήσει η πολυετής δημοσιονομική κρίση, το οποίο από το 2010 μέχρι και το 2018 έφτασε το 9,2% του ΑΕΠ. Το 2010, παρά την κρίση, ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου κορυφώθηκε στα 727,7 δισ. ευρώ, ενώ πριν ξεκινήσει η κρίση το 2007, το κεφαλαιακό απόθεμα έφτανε τα 702 δισ. ευρώ. Με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης των επενδύσεων, το ΓΠΒ αναλύει δύο διαφορετικά σενάρια με τελικό στόχο την πλήρη κάλυψη του επενδυτικού κενού. Με βάση το πρώτο σενάριο, οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ρυθμό του 6,6% ετησίως. Σε αυτή την περίπτωση, το κεφαλαιακό απόθεμα θα έχει επιστρέψει στο επίπεδο του 2007 έως το 2029 και στο σημείο αναφοράς του 2010 έως το 2030.
Με το δεύτερο σενάριο, οι επενδύσεις αυξάνονται με τον ηπιότερο ρυθμό 4% ετησίως. Με αυτό το σενάριο, το κεφαλαιακό απόθεμα δεν θα επιστρέψει στο επίπεδο του 2007 πριν από το 2035 και θα φτάσει το σημείο αναφοράς του 2010 το 2036.
Οι προβληματισμοί
Το ζητούμενο ήταν και παραμένει, η μέση αύξηση των επενδύσεων να συνεχίσει να είναι 6,6% και ει δυνατόν μεγαλύτερη, μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή θα είναι η πλήρης και ορθή αξιοποίηση των πόρων ύψους 36 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το ΤΑΑ. Τούτο με δεδομένο ότι μέσα από την υλοποίηση των 77 μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το εθνικό πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0”, θα τεθούν οι βάσεις για την επιτάχυνση των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Ειδικότερα, η ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων από καιρό αναμενόμενων, όπως η επιτάχυνση του ρυθμού απόδοσης δικαιοσύνης., του κτηματολογίου, της δημιουργίας πολεοδομικών σχεδίων σε όλη τη χώρα και της ψηφιοποίησης του Δημοσίου, θα βελτιώσουν αυτόματα το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα διευκολύνουν τις επενδύσεις.
Η αλλαγή σύνθεσης των επενδύσεων
Μια νότα αισιοδοξίας, δίνει το γεγονός ότι, έστω και με αργούς ρυθμούς, αλλάζει η σύνθεση των επενδύσεων, με το μερίδιο λεγόμενων παραγωγικών επενδύσεων να αυξάνεται.
Με βάση τα στοιχεία για τις επενδύσεις του 2024 η δαπάνη για κατοικίες ήταν αυξημένη κατά 29,1%, για αγροτικά προϊόντα κατά 16,3%, για άλλες κατασκευές (κτίρια και δομές πλην κατοικιών) κατά 11,8%, και για άλλα προϊόντα (προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας) κατά 0,2%. Παράλληλα, όμως, στην κατηγορία Μηχανολογικός και Μεταφορικός Εξοπλισμός είχαμε αύξηση 3,3%, στον μεταφορικό εξοπλισμό κατά, 8%, και στον εξοπλισμό τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας κατά 6,4%, (αφορά μηχανολογικό εξοπλισμό και οπλικά συστήματα).
Με την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων, θα αυξηθούν συγκυριακά και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Ωστόσο, στην επόμενη φάση, η ολοκλήρωση παραγωγικών επενδύσεων, θα επιταχύνει την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, μειώνοντας σταθερά και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο περιλαμβάνεται στα χρόνια προβλήματα της οικονομίας.
Πηγή: capital.gr