Του Στάθη Βασιλόπουλου
Το 2025 η Ελλάδα θα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των 27 χωρών της ΕΕ –συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου – με το υψηλότερο ποσοστό αύξησης συνδρομητών οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) ή μέχρι το κτίριο (FTTB).
Τη θετική αυτή προοπτική για τη χώρα μας στο κομμάτι των ευρυζωνικών συνδέσεων νέας γενιάς βασισμένων σε οπτικές ίνες αποτυπώνει πρόσφατη μελέτη του FTTH Council με τίτλο “FTTH/B Forecast for Europe”. Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ελλάδα, οι συνδρομητές οπτικής ίνας ως το τέλος της χρονιάς που διανύουμε θα αυξηθούν κατά 53% σε σχέση με το 2024. Η μεγαλύτερη αύξηση (+54%) αναμένεται να καταγράφει στην Αυστρία, ενώ τρίτο μετά τη χώρα μας κατατάσσεται το Βέλγιο, όπου οι συνδρομητές θα αυξηθούν σε ποσοστό 46%.
Αντίστοιχα, η Ελλάδα “φιγουράρει” στο Top 3 των ευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση του συνολικού αριθμού κατοικιών από τις οποίες θα έχει περάσει δίκτυο Fiber to the Home (FTTH) και Fiber to the Building (FTTB) ως το τέλος της χρονιάς. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 28%. Οι δύο χώρες πάνω από την Ελλάδα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στο κομμάτι αυτό θα είναι το Βέλγιο (+39%) και η Γερμανία (+29%).
Σε απόλυτους αριθμούς, η Γαλλία θα είναι η χώρα που θα έχει τους περισσότερους συνδρομητές FTTH/FTTB (26,9 εκατ.) ακολουθούμενη από την Ισπανία (16 εκατ. συνδρομητές FTTH/FTTB) και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο στο τέλος της χρονιάς θα αριθμεί 9,1 εκατ. συνδρομητές FTTH/FTTB.
Στην Ελλάδα, η εκτίμηση του FTTH Council είναι ότι ως το τέλος του 2025 οι συνδρομητές FTTH/FTTB θα ανέλθουν σε 800.000. Ο αριθμός αυτός αναμένεται ότι θα φτάσει τα 1,7 εκατ. το 2030. Ως το τέλος της χρονιάς δίκτυα οπτικών δίκτυα οπτικών ινών θα διέρχονται από 2,3 εκατ. ελληνικά νοικοκυριά (FTTH/B Homes Passed). Το 2030 θα έχει περάσει δίκτυο Fiber to the Home από 3,7 εκατ. σπίτια στην Ελλάδα.
Σε χαμηλά ποσοστά παραμένει η διείσδυση
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα θα είναι 3η από το τέλος στην κατάταξη της διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω οπτικών ινών (FTTH/FTTB) στην ΕΕ, με ποσοστό 18%. Στον αντίποδα, η χώρα με τη μεγαλύτερη διείσδυση (85%) θα είναι η Γαλλία. Οι προβλέψεις του FTTH Cουncil δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια η χώρα μας θα “τρέξει” πιο γρήγορα, ωστόσο όμως το χάσμα που τη χωρίζει από χώρες όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία είναι δύσκολο να γεφυρωθεί. Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό της διείσδυσης οπτικών ινών στην Ελλάδα θα φτάσει ως το 2023 στο 42%, την ώρα που το ποσοστό σε άλλες χώρες θα ξεπερνά το 90%, όπως Ρουμανία, Πορτογαλία, Μάλτα και Γαλλία.
Στην Ευρώπη των 39 χωρών, ως το τέλος του 2025, οι συνδρομητές FTTH/FTTB θα ξεπεράσουν τα 149 εκατ., ενώ μέχρι το 2030 ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 221 εκατ. Μέσα στο έτος η οπτική ίνα θα περάσει από 225 εκατ. σπίτια σε όλη την Ευρώπη και μέσα στην επόμενη πενταετία τα σπίτια που θα έχουν καλυφθεί θα ανέλθουν σε 329 εκατ. Τις υψηλότερες επιδόσεις θα καταγράψουν η Γερμανία με 39,3 εκατομμύρια σπίτια, η Γαλλία με 33,5 εκατομμύρια σπίτια και το Ηνωμένο Βασίλειο με 31 εκατομμύρια σπίτια.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του FTTH Council, η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά βήματα πίσω στην κατάργηση των παλαιών δικτύων χαλκού, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Ισπανία, πρωτοπορούν στη μετάβαση σε δίκτυα οπτικών ινών. Παρά την ανάγκη για γρήγορες, βιώσιμες και αποδοτικές υποδομές, η Ελλάδα, μαζί με τη Γερμανία και την Τσεχία, συνεχίζει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις χαλκοκαλωδιώσεις.
Διαβάστε ακόμη:
* Vodafone Ελλάδας: Έφτασε στην Κρήτη το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών στον κόσμο
* Πρωτοπορία στην ψηφιακή εποχή: Η COSMOTE φέρνει ταχύτητες 3Gbps στην Ελλάδα
* Αλλάζουν τα δεδομένα στις τηλεπικοινωνίες
Πηγή: capital.gr