Της Νίκης Ζορμπά
Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση στα αριστερά της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη; Μεγάλη αναταραχή, μόνο.
Κενό
Οι πολίτες θέλουν πρόωρες εκλογές, καταπώς λένε στις δημοσκοπήσεις, η κυβερνητική παράταξη, στην καλύτερη περίπτωση, εμφανίζει ποσοστά ευρωεκλογών, αλλά στα αριστερά, πέραν του “υποδοχέα” της κοινωνικής οργής, ήτοι τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν υπάρχει κανένα, ανερχόμενο έστω, κόμμα εξουσίας για να αποτελέσει εναλλακτικό σχήμα διακυβέρνησης.
Σενάρια, συζητήσεις, σχέδια επί χάρτου και θεωρητικές ασκήσεις για την ανάγκη μιας ενιαίας Κεντροαριστεράς δίνουν και παίρνουν εδώ και μήνες. Ήδη από την επομένη των ευρωεκλογών του 2023, μεμονωμένες φωνές (σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αλλά και “ανένταχτοι”) ψηλαφούσαν τη δυνατότητα για συγκρότηση ενός ενιαίου νέου φορέα “νικηφόρου” κόντρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Περισσότερο ευκρινώς από όλους και καθαρά το διατύπωσε εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην πρωθυπουργός, νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά “rebranding” μέσω του ομώνυμου Ινστιτούτου του και των παρεμβάσεών του (εσχάτως και εκτός Ελλάδας).
Οι εικοτολογίες και οι συζητήσεις περισσεύουν. Στα δημοσιογραφικά και παραπολιτικά πηγαδάκια περισσότερο, παρά στη ζώσα πολιτική πραγματικότητα, που είναι παγίως πεισματάρα. Δεν προκύπτει αυτή τη στιγμή καμία βιώσιμη πρόταση για ενιαία Κεντροαριστερά, καθόσον όλα τα ενδεχόμενα “προσκρούουν” στη γενικευμένη… σύρραξη που επικρατεί στον χώρο.
ΠΑΣΟΚ
Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει αξιόμαχα ποσοστά. Εμφανίζεται στις δημοσιοποιημένες δημοσκοπήσεις, στην πρόθεση ψήφου, στο ισχνό ποσοστό πέριξ του 10%-11% ενώ πληροφορίες για κυλιόμενες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών το εντοπίζουν ακόμη χαμηλότερα, ακόμη και σε μονοψήφια ποσοστά.
Συμμαχίες όμως προεκλογικά δεν προτίθεται να κάνει. Ήταν κοφτό και απόλυτο το “όχι” του Νίκου Ανδρουλάκη στην πρόσκληση του Σωκράτη Φάμελλου για κοινό ψηφοδέλτιο και κάθοδο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Το “όχι” του προέδρου, εν τω μεταξύ, σάλπισε οξύ πόλεμο μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου, ακραίας –και ασυνήθιστης έως τώρα– έντασης μεταξύ των δύο κομμάτων: Ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπονόησε ότι το βέτο σε συνεργασία των δύο κομμάτων το έχει θέσει στον Νίκο Ανδρουλάκη “δεξιός δάκτυλος” από το κόμμα του (την Άννα Διαμαντοπούλου εννοούν) και η Χαριλάου Τρικούπη εξεμάνη, ζητώντας μέχρι και τη διαγραφή του. Δεν προβλέπεται, κυριότατα γιατί αυτή είναι η κοινή εκτίμηση που τρέφουν στον ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, τις στοχεύσεις και τις ισορροπίες που επικρατούν στο εσωτερικό του.
Στο εσωτερικό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εν τω μεταξύ, οι ισορροπίες είναι πράγματι τόσο ρευστές που είναι αδύνατο για την ηγεσία να ανακινήσει θέμα συνεργασιών, χωρίς να προκύψει κακός χαμός στην κομματική ενδοχώρα.
Η διακήρυξη περί “αυτόνομης πορείας, για την ώρα είναι ασφαλής λύση μεν, δεν αρκεί δε, για να γλιτώσει ο Ν. Ανδρουλάκης από τα εσωκομματικά πυρά και τη –συγκεκαλυμμένη έστω για την ώρα– αμφισβήτηση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κλίμα αυτό ενταφιάζει την προοπτική οποιουδήποτε προεκλογικού σχεδιασμού για συνεργασία με τα αριστερά του για την περιβόητη ανασύνθεση του κεντροαριστερού χώρου.
Κωνσταντοπούλου
Αν σε κάτι συμφωνεί η Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου, είναι στην εκτίμηση ότι την ώθηση στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου τη δίνει το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου και η ραγδαία άνοδός του τελεί υπό την “αιγίδα” του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπό την έννοια, φυσικά, ότι στη φάση φθοράς όπου βρίσκεται η κυβέρνηση, ο “εγκλωβισμός” του εκλογικού σώματος σε ένα δίλημμα “Μητσοτάκης ή Κωνσταντοπούλου” θα λειτουργήσει σε όφελος του πρώτου, δεδομένου πως όταν φθάσει η ώρα της κάλπης, τα αντανακλαστικά επιβίωσης των πολιτών θα οδηγήσουν στην πιο ασφαλή επιλογή.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, δεν είναι καθόλου σίγουρος για τούτο, εξ ου και προειδοποίησε τον πρωθυπουργό, ότι το “τέχνασμα” αυτό έχει τον κίνδυνο να γυρίσει μπούμερανγκ στον ίδιο και κυρίως στη χώρα. Κοινώς (σε ελεύθερη απόδοση), ότι η κοινωνική οργή για την κυβέρνηση είναι τέτοια που δεν αποκλείεται προϊόντος του χρόνου το εκλογικό σώμα, προκειμένου να “διώξει” την παρούσα κυβέρνηση, να προτιμήσει να “ανοίξει την πόρτα” σε καταστάσεις πολιτικού φρενοκομείου.
Εξυπακούεται ότι όσο καλές σχέσεις επί προσωπικού και αν διατηρούν Ανδρουλάκης – Κωνσταντοπούλου, ούτε για αστείο δεν τίθεται θέμα συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ μαζί της. Εδώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάστηκε στο εσωτερικό ακόμη και για την επιλογή του να συνυπογράψει την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ η επικεφαλής της Πλεύσης.
ΣΥΡΙΖΑ
Στην Κουμουνδούρου τα “φτερά” και η ανακούφιση από το διαζύγιο με τον Στέφανο Κασσελάκη διήρκεσαν πολύ λίγο. Η σχετική σταθεροποίηση από την ελεύθερη πτώση δεν αρκεί πια για να υπηρετήσει το αφήγημα “εμείς είμαστε η πραγματική αντιπολίτευση”, με τα ποσοστά του κόμματος να κυμαίνονται γύρω στο 6%. Τα προσκλητήρια συνεργασίας, με κορυφαίο το πρόσφατο στο ΠΑΣΟΚ, είτε “καίγονται” είτε αντιμετωπίζουν εγγενείς δυσκολίες.
Ο πόλεμος που ξέσπασε μετά την επίθεση της Ζ. Κωνσταντοπούλου στον Αλέξη Τσίπρα μεταξύ των πρώην συντρόφων, απλώς επικύρωσε το ήδη γνωστό: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνει την Πλεύση στο προσκλητήριο περί ενιαίας κεντροαριστεράς. Εν τω μεταξύ, δεν ενθουσιάζονται ούτε στη Νέα Αριστερά για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν η πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος θα μπορούσε να κάνει επιλογή συμπόρευσης, η βάση του κόμματος δεν μοιάζει πολύ διατεθειμένη να βάλει τόσο νερό στο πολιτικό κρασί της. Δεν ξεχνούν στο κόμμα του Αλέξη Χαρίτση το πώς και γιατί έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, επί Στέφανου Κασσελάκη, τον οποίο η σημερινή ηγεσία του κόμματος (μαζί με τους κορυφαίους) στήριξε στην πλειοψηφία της για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
“Σφήνα” Τσίπρα
Τα νταβαντούρια στην Κουμουνδούρου, εν τω μεταξύ, δυναμώνουν και από τα σενάρια περί επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα. Ένα ακόμη μείον στην προσπάθεια “επανεκκίνησης” του κόμματος που επιχειρούν, έστω ως εντύπωση και επικοινωνιακά, να λανσάρουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η σχετική “παραφιλολογία” βλάπτει το κόμμα, είναι πεποίθηση κοινή αρκετών στην Κουμουνδούρου, όπερ πρώτος παραδέχθηκε ο βουλευτής της, Χρήστος Γιαννούλης.
Πρόσκομμα, προφανώς, αποτελεί και για τυχόν συγκόλληση με τη Νέα Αριστερά. Ερωτηθείς σχετικώς ο Αλέξης Χαρίτσης, ουσιαστικά ταύτισε τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με “λογικές μεσσιανισμού”, τις οποίες δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο
Πηγή: capital.gr