Σήμερα η τετραμερής Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου-Λιβάνου στο Παρίσι

"Η Δικαιοσύνη κάνει ένα μεγάλο βήμα...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Παρούσα στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δηλώνει η Αθήνα, σε μία χρονική συγκυρία γεωπολιτικών εξελίξεων και αβεβαιοτήτων στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου.

Μετά τη χθεσινή παρουσία του στη Σύνοδο που συνεκάλεσε ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, για το Ουκρανικό, ο κ. Μητσοτάκης παραμένει στο Παρίσι και σήμερα το πρωί λαμβάνει μέρος στην τετραμερή συνάντηση Ελλάδας-Γαλλίας-Κυπριακής Δημοκρατίας-Λιβάνου. “Μέσα από τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη συγκεκριμένη συνάντηση αποδεικνύουμε ότι με τη σταθερή εξωτερική μας πολιτική αποτελούμε παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή”, σημειώνουν, μιλώντας στο Capital.gr, κυβερνητικά στελέχη.

Η τετραμερής

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν-Χριστοδουλίδη-Αούν στο Μέγαρο των Ηλυσίων είναι η πρώτη αντίστοιχη των τεσσάρων χωρών στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Πραγματοποιείται, δε, σε ένα momentum αναδιαμόρφωσης του τοπίου στη Μέση Ανατολή, με τις περιφερειακές εξελίξεις να…τρέχουν και να είναι πολυεπίπεδες. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Λίβανο μετά την επίτευξη της εκεχειρίας και με τις εξελίξεις στη γειτονική Συρία να είναι ραγδαίες. Σε εκείνη την επίσκεψή του στην Βηρυτό, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναδείξει την ετοιμότητα της Αθήνας να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών, καθώς και στην ενίσχυση της οικονομίας του Λιβάνου.

Η διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στη γαλλική πρωτεύουσα είχε ως πρώτο σημείο αναφοράς τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία. Στις δηλώσεις του, με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, στην οποία έδωσαν το “παρών” ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως μείζον να οδηγηθούμε σε μία κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες που είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατεύματα, στο πλαίσιο μίας συμμαχίας προθύμων.

“Η Ουκρανία, επί της αρχής, έχει αποδεχθεί μία τέτοια πρόταση για μία κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, την οποία, όμως, δυστυχώς ακόμα η Ρωσία δεν έχει αποδεχθεί. Κατά συνέπεια όλες οι πιέσεις πρέπει να ασκηθούν προς τη Ρωσία ώστε να μην συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας και κυρίως εναντίον κρίσιμων υποδομών. Έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτήν την αρχική κατάπαυση του πυρός και να έχουμε παραπάνω χρόνο στη συνέχεια για να μπορέσει η Ουκρανία να διαπραγματευτεί μία δίκαιη και διατηρήσιμη ειρήνη”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

Οι ανακοινώσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης και την πέμπτη μέσα σε έξι χρόνια αύξηση στον κατώτατο μισθό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοινώνει σήμερα αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, μέσα από το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις που θα έρθουν στο προσκήνιο θα κινούνται ανάμεσα στο 13% και στο 20%, ανάλογα με τον βαθμό κάθε ενστόλου. 

“Η κυβέρνηση είναι σε θέση να δώσει νέες σημαντικές αυξήσεις στους ενστόλους μας, σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών. Αυξήσεις οι οποίες σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούνται από τις εξοικονομήσεις οι οποίες έγιναν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της νέας δομής των δυνάμεων. Δεν αρκεί μόνο να αγοράζουμε τα πιο σύγχρονα όπλα και να δίνουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας πρόσβαση στον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αμείβονται κατάλληλα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και νέα παιδιά στις Ένοπλες Δυνάμεις”, σημείωσε, από το Παρίσι, ο κ. Μητσοτάκης. Οι αυξήσεις για τους ενστόλους θα είναι πέραν του επιδόματος επικινδυνότητας που έχει εξαγγελθεί και θα δοθεί την 1η Ιουλιου, αλλά και των 30 ευρώ το μήνα από την αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ