Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Ισραήλ

Γιατί ο Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Ισραήλ

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Έχοντας ολοκληρώσει το απόγευμα της Παρασκευής τη διήμερη επίσκεψή του στο Παρίσι, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία και στην πρώτη τετραμερή Ελλάδας – Γαλλίας – Κυπριακής Δημοκρατίας – Λιβάνου, ο πρωθυπουργός κυκλώνει στην ατζέντα το κυριακάτικο τετ-α-τετ με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπένιαμιν Νετανιάχου. 

Ειδικό βάρος

Σε μια χρονική συγκυρία γεωπολιτικών ανακατατάξεων στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Μέση Ανατολή, η συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ αποκτά το δικό της ειδικό βάρος. Κι αυτό γιατί, πέρα από την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ σε τομείς όπως η ασφάλεια, η διασυνδεσιμότητα και η ενέργεια, η Αθήνα επιχειρεί, σε αυτό το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, να εδραιώσει τις θέσεις και το αποτύπωμά της στη Μεσόγειο, δίνοντας νέα δυναμική στις συμμαχίες της. 

“Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οφείλουν να κατοχυρώσουν το κεκτημένο της πολιτικής σταθερότητας, η οποία σε πολλές χώρες σήμερα ακόμη αποτελεί ζητούμενο. Οφείλουν να διατηρήσουν σε θετική τροχιά τα δημόσια οικονομικά. Ταυτόχρονα και εξίσου σημαντικό, αυτό που χρειάζεται είναι μια ευρύτερη στρατηγική για την παρουσία της χώρας μας στους διεθνείς γεωπολιτικούς και οικονομικούς συσχετισμούς”, τονίζουν στο “Κ” κυβερνητικά στελέχη.

Το τετ-α-τετ στην Ιερουσαλήμ

Λίγες ώρες πριν από τη νέα συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, αυτό που εκτιμά η Αθήνα είναι ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη θα επιβεβαιώσει την ισχυρή στρατηγική σχέση, που πλέον έχει ρίζες βαθιά στον χρόνο. Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπένιαμιν Νετανιάχου, στον απόηχο των αποτελεσμάτων που έχει παραγάγει η πρόσφατη τριμερής Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας – Ισραήλ, θα θέσουν επί τάπητος ολόκληρο το φάσμα της συνεργασίας, δίνοντας, κατά κύριο λόγο, έμφαση στην άμυνα.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν ακόμα τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, με το… DNA του ραντεβού Μητσοτάκη-Νετανιάχου, πάντως, να διαβάζεται και υπό το πρίσμα της στενής πολιτικής και προσωπικής σχέσης των δύο ανδρών. “Δίνουμε το “παρών” σε όλες τις εξελίξεις”, σχολιάζουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης, με την ελληνική πλευρά να στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν κοινή οπτική και αντίληψη για τα τεκταινόμενα στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου και το τοπίο που διαμορφώνεται.

Σε χρόνο παράλληλο, ο κ. Νετανιάχου είναι ένας από τους ηγέτες που διατηρούν βαθιές σχέσεις με τη νέα διοίκηση στην Ουάσινγκτον και τον πρόεδρο Τραμπ. Υπό αυτό το πρίσμα, και σε ένα momentum τεκτονικών αλλαγών σε περιοχές-κλειδιά του παγκόσμιου χάρτη, η Αθήνα ποντάρει πολλά στην αναβίωση του σχήματος “3+1” (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και ΗΠΑ). Όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα για μεγαλύτερη διείσδυση της ελληνικής πλευράς στην Ουάσινγκτον, ενώ ένα έτερο πεδίο, αυτό της διασυνδεσιμότητας και της ενέργειας, αναπτύσσει τη δική του προστιθέμενη αξία στα επόμενα κεφάλαια που γράφονται στις διμερείς σχέσεις, με το Ισραήλ να έχει κρίσιμο ρόλο στο έργο του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector. Ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Κυριαρχικά δικαιώματα

Πέρα από τις γεωπολιτικές αμφιβολίες που συνεχίζουν να γεννιούνται στη Μέση Ανατολή, πέρα από το ουκρανικό μέτωπο (εκεί όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι το μείζον, στην παρούσα χρονική συγκυρία, είναι να καταλήξουμε σε μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό, προκειμένου στη συνέχεια το Κίεβο να διαπραγματευτεί μια δίκαιη και διατηρήσιμη ειρήνη), η Αθήνα έχει στραμμένο το βλέμμα της και στα ελληνοτουρκικά. 

Παρά τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, παρά τα αποκαλούμενα και ήρεμα νερά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και τις τακτικές συναντήσεις κορυφής των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν, η Άγκυρα δεν αφήνει στο περιθώριο τις αναθεωρητικές βλέψεις της, με την κυβέρνηση να προτάσσει, εξακολουθητικά, την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, τη δική του αξία αποκτά το νέο ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, μετά την ήδη ανακοινωθείσα συμμετοχή της στο πρόγραμμα δυτικά της Πελοποννήσου. Κι αυτό γιατί, ουσιαστικά, η αμερικανική πολυεθνική αναγνωρίζει έμπρακτα την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή, ενώ επισημαίνεται ότι και η Λιβύη, η οποία πρόσφατα δημοπράτησε θαλάσσια οικόπεδα στη δική της ΑΟΖ, ακολούθησε και αυτή τη μέση γραμμή, σεβόμενη δηλαδή ουσιαστικά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. 

“Στην περιοχή μας, νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, δραστηριοποιείται παράλληλα ήδη η Exxon Mobil, έχοντας ένα προβάδισμα, ενδεχομένως με τις πρώτες δειγματοληπτικές γεωτρήσεις να λαμβάνουν χώρα και εντός του 2025. Είναι μια απόδειξη ότι η Ελλάδα ασκεί στην πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε πείσμα της κακόβουλης σπερμολογίας κάποιων. Αλλά είναι επίσης μια απόδειξη ότι η χώρα μας αναγνωρίζεται ως ένας ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και στο πεδίο των υδρογονανθράκων”, ήταν το πρωθυπουργικό μήνυμα των τελευταίων ημερών. 

“Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον ρυθμιστή και την κυβέρνηση της Ελλάδας για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης. Η Chevron διαθέτει μεγάλη και σημαντική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που αποτελεί σημαντικό τμήμα του μέλλοντός μας και προτεραιότητά μας”, ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού κολοσσού. Της δεύτερης μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας παγκοσμίως, με Market Capitalization της τάξης των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ και δραστηριότητες σε περισσότερες από 25 χώρες παγκοσμίως. 

“Η Chevron επισφραγίζει το ενδιαφέρον της να ανακαλύψει περισσότερες ποσότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και αναδεικνύει τη δυνητική σημασία της Ελλάδος σε αυτό το εγχείρημα”, σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης.

Οι θέσεις Μητσοτάκη

Στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο ηγετών αναμένεται να συζητηθεί η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, η οποία αναδείχθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ Κύπρου, κατα την οποία και διατυπώθηκε η κοινή βούληση για την ενεργοποίηση του σχήματος 3+1 και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να ενημερώσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για την τετραμερή συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λιβάνου – σε μέρος της οποίας συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο μεταβατικός Πρόεδρος της Συρίας.

Στις συναντήσεις του ο  Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει για την τήρηση της εκεχειρίας στον Νότιο Λίβανο, ενώ θα υπογραμμίσει την ανάγκη για την απελευθέρωση των ομήρων και την παύση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Αναμένεται, επίσης, να επαναλάβει την στήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία ειρήνευσης στη Γάζα και την έναρξη μιας ευρύτερης πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγούσε σε λύση δύο κρατών με πλήρη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι δεν κατέστη εφικτή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής για λόγους που οφείλονται στον προγραμματισμό αμφοτέρων.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμα συναντήσεις με επικεφαλής μεγάλων εταιρειών της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς εξετάζονται δυνατότητες εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας και οι προοπτικές συμπαραγωγής με το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ