Την υλοποίηση του οράματος του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να επικρατήσει σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο ενάντια στην Κίνα και να υπερασπιστεί τις ΗΠΑ από απειλές όπως, η… Γροιλανδία και ο Παναμάς, περιγράφει έκθεση που διανεμήθηκε στον αμερικανικό στρατό. Για κάποιους στις ΗΠΑ, όμως, η το έγγραφο αυτό τα λέει λίγο «μπερδεμένα».
Σύμφωνα με τη Washington Post, το απόρρητο υπόμνημα, γνωστό ως Προσωρινή Στρατηγική Καθοδήγηση Εθνικής Άμυνας, διανεμήθηκε σε όλο το υπουργείο Άμυνας στα μέσα Μαρτίου, φέροντας την υπογραμφή του αρμόδιου υπουργού, Πιτ Χέγκσεθ.
Ο τελευταίος έχει επαναπροσανατολίσει τον στρατό των ΗΠΑ να δώσει προτεραιότητα στην αποτροπή της κατάληψης της Ταϊβάν από την Κίνα και στην άμυνα της αμερικανικής επικράτειας, αφήνοντας πάνω στους Ευρωπαίους να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες.
Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το 9σελιδο έγγραφο είναι ουσιαστικά η επιτομή ογκώδους έκθεσης του 2024 που συνέταξε η συνητηρητική δεξαμενή σκέψης, Heritage Foundation.
Το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να βασίζεται σε αμερικανικά στρατεύματα που χρειάζονται για την άμυνα της αμερικανικής επικράτειας ή στην αποτροπή της Κίνας.
Εκείνη η έκθεση συνιστούσε στο Πεντάγωνο να δώσει προτεραιότητα σε τρία βασικά ζητήματα: την αποτροπή εισβολής στην Ταϊβάν, την άμυνα της πατρίδας και τον αυξημένο επιμερισμό των βαρών μεταξύ συμμάχων και εταίρων. Σύμφωνα με τη Washington Post τα σχέδια οι προτάσεις αυτές επηρέασαν σημαντικά τους πρώτους μήνες της κυβέρνησής Τραμπ.
Να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι τη Ρωσία
Ειδικότερα, το έγγραφο που φέρει την υπογραφή του Χέγκσεθ, περιγράφει πιθανή εισβολή στην Ταϊβάν ως το αποκλειστικό σενάριο στο οποίο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα έναντι άλλων πιθανών κινδύνων -επαναπροσανατολίζοντας την τεράστια στρατιωτική αρχιτεκτονική των ΗΠΑ προς την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.
Το Πεντάγωνο «θα αναλάβει κινδύνους σε άλλα θέατρα» λόγω περιορισμών σε προσωπικό και πόρους και θα πιέσει τους συμμάχους σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ανατολική Ασία να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνα για να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της αποτροπής έναντι απειλών από τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Οι ΗΠΑ θα στραφούν σε αντιτρομοκρατικές αποστολές εναντίον ομάδων με ικανότητα και πρόθεση να χτυπήσουν τις ΗΠΑ, αναφέρει, σηματοδοτώντας έτσι την υποβάθμιση μαχητικών οργανώσεων σε Μέση Ανατολή και Αφρική καθώς δεν μπορούν να πλήξουν την αμερικανική επιράτεια, παρά μόνο την «γειτονιά» τους.
Υπογραμμίζεται στην έκθεση, μάλιστα ότι οι ΗΠΑ είναι απίθανο να παράσχουν ουσιαστική στήριξη στην Ευρώπη στην περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής προέλασης. Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ευρώπη με την πυρηνική αποτροπή τους, ενώ το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να βασίζεται σε αμερικανικά στρατεύματα που χρειάζονται για την άμυνα της αμερικανικής επικράτειας ή στην αποτροπή της Κίνας.
Η αύξηση των ευρωπαϊκώ δυνάμεων, προσθέτει το έγγραφο, «θα διασφαλίσει επίσης ότι το ΝΑΤΟ μπορεί αξιόπιστα να αποτρέψει ή να νικήσει τη ρωσική επιθετικότητα ακόμα κι αν η αποτροπή αποτύχει και οι ΗΠΑ έχουν ήδη εμπλακεί ή πρέπει να κρατήσουν δυνάμεις για να αποτρέψουν μια σημαντική σύγκρουση σε άλλη περιοχή».
Η Κίνα είναι η απειλή
Έτσι, ο Χέγκσεθ υπογραμμίζει ξεκάθαρα ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβει «πολύ μεγαλύτερο» μέρος των βαρών, επειδή οι ΗΠΑ θα επικεντρωθούν, αλλού, κυρίως στην Κίνα.
«Η Κίνα είναι η μοναδική απειλή του Υπουργείου με βηματισμό και η άρνηση ενός τετελεσμένου κινεζικού γεγονότος κατάληψης της Ταϊβάν – ενώ ταυτόχρονα η υπεράσπιση της πατρίδας των ΗΠΑ είναι το μοναδικό σενάριο βηματισμού του υπουργείου», έγραψε ο Χέγκσεθ.
Ο σχεδιασμός των αμερικανών δυνάμεων –το πώς δηλαδή το Πεντάγωνο θα οικοδομήσει και θα τροφοδοτήσει τις ένοπλες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν τις απειλές- θα εξετάσει τη σύγκρουση μόνο με το Πεκίνο όταν σχεδιάζει απρόοπτα για έναν μεγάλο πόλεμο δυνάμεων, λέει, αφήνοντας για τους Ευρωπαίους να διαχειριστούν τους Ρώσους.
Ο Χέγκσεθ επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή του Ειρηνικού για να δώσει έμφαση στις προτεραιότητές του έναντι της Κίνας, λέγοντας στα μέλη των υπηρεσιών στο Γκουάμ ότι είναι «η αιχμή του δόρατος» για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Η νέα καθοδήγηση του Πενταγώνου για μια «άμυνα άρνησης» της Ταϊβάν περιλαμβάνει αύξηση της παρουσίας των στρατευμάτων μέσω υποβρυχίων, βομβαρδιστικών, μη επανδρωμένων σκαφών και ειδικών μονάδων του Στρατού και του Σώματος Πεζοναυτών, καθώς και μεγαλύτερη εστίαση σε βόμβες που καταστρέφουν ενισχυμένους και υπόγειους στόχους.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη βελτίωση της άμυνας των θέσεων των αμερικανικών στρατευμάτων στον Ινδο-Ειρηνικό, τη δημιουργία προκαθορισμένων αποθεμάτων και τη βελτίωση της επιμελητείας.
Κοντινοί κίνδυνοι
Το έγγραφο μάλιστα αναφέρεται και σε απροσδιόριστες απειλές στη γειτονιά των ΗΠΑ. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να είναι «έτοιμες να υπερασπιστούν τα αμερικανικά συμφέροντα όπου κι αν απειληθούν στο ημισφαίριο μας, από τη Γροιλανδία, τη Διώρυγα του Παναμά και το Ακρωτήριο Χορν».
Καλεί τους αξιωματικούς του Στρατού να διασφαλίσουν την πρόσβαση στη Διώρυγα του Παναμά και να αναλάβουν έναν πιο δυναμικό ρόλο στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, της προστασίας των συνόρων και των απελάσεων, οι οποίες συνήθως πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Ζητεί επίσης την επέκταση των πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της αντιπυραυλικής άμυνας μέσω Χρυσού Θόλου.
Παντού και πουθενά
Μέλη του Κογκρέσου πάντως που είδαν την έκθεση τη θεωρούν συγκεχυμένη, σύμφωνα με ειδικό που επικαλείται η Washington Post.
Απαιτεί την απόσυρση των Αμερικανών από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, αλλά η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί στην επίδειξη δύναμης πυρός και αποτροπής κατά των Χούτι στην Υεμένη και την πίεση στο Ιράν, σημείωσε ο ειδικός.
«Υπάρχει ένταση μεταξύ του «Θέλουμε αμερικανική δύναμη και στρατιωτική κυριαρχία στον κόσμο και θέλουμε να είμαστε παντού, αλλά και πουθενά», είπε ο βοηθός. «Και αυτό είναι ασυνεπές και θα είναι δύσκολο για αυτούς να σχεδιάσουν μια στρατηγική».
Πηγή: in.gr