«Η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία.
Χρειάζεται όμως μια Τουρκία που αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και συνεχίζει τη δημοκρατική της πορεία σεβόμενη τις δεσμεύσεις της» δήλωσε χθες ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του για τις «συστηματικές», όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις κατά των ελευθεριών στην Τουρκία.
Κι ενώ στην ίδια γραμμή οι Βρυξέλλες προειδοποιούν την Αγκυρα να σεβαστεί τις δημοκρατικές αξίες, το Politico εκτιμά ότι η στρατηγική σημασία της Τουρκίας θα ωθήσει τελικώς την ΕΕ να κάνει τα στραβά μάτια, κάτι που «ο Ερντογάν το ξέρει».
Μια εβδομάδα αφότου άρχισαν οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία με έναυσμα τη σύλληψη και προφυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου, η τουρκική αντιπολίτευση καλεί σε γενίκευση των κινητοποιήσεων και προετοιμάζει ογκώδη συγκέντρωση αύριο στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με τον Οζγκιούρ Οζέλ, πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν ωσότου είτε αποφυλακιστεί ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είτε προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές.
«Η πίστη στον Εκρέμ Ιμάμογλου και στη δημοκρατία θα κάνει μεγαλύτερες και δυνατότερες τις διαδηλώσεις» διαβεβαίωσε.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να συνεχίσει να διοχετεύει δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία παρά τη σαρωτική καταστολή των πολιτικών αντιπάλων του προέδρου Ερντογάν, αναφέρει το Politico.
Οπως εξηγεί, δεδομένης της σημασίας της Τουρκίας για τη μετανάστευση, το εμπόριο, την ενέργεια και την άμυνα, οποιαδήποτε απάντηση από την ΕΕ είναι απίθανο να ανατρέψει τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Αγκυρας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν αναγνωρίζουν πως «οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται σε αντίθεση με την ίδια τη λογική της ένταξης στην ΕΕ».
Σημαντικός κόμβος για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Τουρκία απολαμβάνει εμπορικές ροές με την ΕΕ αξίας άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, ήταν επίσης το κλειδί για τον έλεγχο της πρόσβασης στη Μαύρη Θάλασσα και για την επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Πρόσφατα θεωρήθηκε ότι μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά σε ενδεχόμενη ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία.
Εξάλλου, ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, η Τουρκία θα μπορούσε εν δυνάμει να έχει πρόσβαση σε κοινές προμήθειες αξίας 800 δισεκατομμυρίων ευρώ από κεφάλαια που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών της Eνωσης, σύμφωνα με το σχέδιο «Readiness 2030».
«Ωστόσο, η Ελλάδα και η Κύπρος πιέζουν για περιορισμούς», με διπλωμάτες να αναφέρουν στο Politico ότι σκοπεύουν να επιβάλουν μια ρήτρα που θα απαιτούσε η αμυντική ώθηση να γίνει «με την επιφύλαξη του ειδικού χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών-μελών».
Από την πλευρά της η Aγκυρα εξακολουθεί να απορρίπτει ως «μεροληπτικές» τις δηλώσεις τρίτων χωρών σχετικά με τη σύλληψη Ιμάμογλου και τις διαδηλώσεις που αυτή πυροδότησε, παρά το γεγονός ότι οι συλλήψεις φθάνουν τις 1.900. Ο ίδιος ο Ερντογάν χαρακτηρίζει «σόου» τις διαδηλώσεις και προειδοποιεί για νομικές συνέπειες τους διαδηλωτές.
Πηγή: tanea.gr