Το «Broken Britain» (ήτοι διαλυμένη ή «χαλασμένη» Βρετανία) είναι ένα σλόγκαν που χρησιμοποίησε το Συντηρητικό Κόμμα στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, με σκοπό να κεφαλαιοποιήσει τη διάχυτη αίσθηση παρακμής που επικρατούσε στη βρετανική κοινωνία τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης των Εργατικών υπό τον Γκόρντον Μπράουν. Οπως αποδείχθηκε, οι ψηφοφόροι συμφώνησαν με τη διαπίστωση, έφεραν τους Τόρις στην εξουσία και τους κράτησαν εκεί για 14 χρόνια. Η «χαλασμένη» Βρετανία, όμως, δεν έφτιαξε. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι τα πράγματα χειροτέρεψαν.
Το φιάσκο της περασμένης εβδομάδας στο Χίθροου (μια πυρκαγιά σε ηλεκτρικό υποσταθμό προκάλεσε μπλακάουτ, οδηγώντας στο καθολικό κλείσιμο του αεροδρομίου και στην ακύρωση χιλιάδων πτήσεων) έφερε στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν τις υποδομές της χώρας. Το σύστημα αποχέτευσης είναι ανεπαρκές, με τα ποτάμια και τις ακτές να γεμίζουν από λύματα που απορρίπτουν οι εταιρείες ύδρευσης, τα τρένα είναι πανάκριβα και καθυστερούν να φτάσουν όλο και πιο συχνά, οι δρόμοι στις γειτονιές είναι γεμάτοι λακκούβες, ενώ η καταλληλότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας αμφισβητείται. Παράλληλα, το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι υπερφορτωμένο, με τους χρόνους αναμονής για εξετάσεις και θεραπείες να βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ καταγγέλλεται ότι οι αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας οδηγούν ευάλωτες ομάδες – όπως τα άτομα με αναπηρία ή οι ηλικιωμένοι – σε εξαθλίωση. Στα προβλήματα προστίθενται η υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού σε κρίσιμους τομείς και η στεγαστική κρίση: η έλλειψη νέων κατοικιών έχει εκτινάξει το κόστος στέγασης, καθιστώντας την αγορά σπιτιού άπιαστο όνειρο για πολλούς. Το κόστος διαβίωσης έχει εκτοξευθεί, σπρώχνοντας αρκετές οικογένειες στην ανέχεια και πολλούς νέους στη μετανάστευση – κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή.
Το φιάσκο με το Χίθροου
«Αυτό που ούτε η κραταιά γερμανική Λουφτβάφε δεν μπόρεσε να πετύχει στη Μάχη της Βρετανίας το καλοκαίρι του 1940, το κατάφερε ένας ηλεκτρικός υποσταθμός στο ταπεινό Χέιζ του Δυτικού Λονδίνου: το κλείσιμο των αιθέρων», έγραψε στην «Daily Mail» για το λουκέτο στο Χίθροου ο Αντριου Νιλ, ένας από τους πιο επιδραστικούς δημοσιογράφους της Βρετανίας. «Συνιστά παγκόσμιο διασυρμό για τη χώρα και ένα ακόμη δείγμα της «διαλυμένης Βρετανίας». Οι κρίσιμες υποδομές μας είναι σε κακή κατάσταση», συμπλήρωσε. Ο Νιλ, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής των «Τάιμς» και στέλεχος του BBC, θεωρεί ότι η χώρα πήρε την κάτω βόλτα κατά την 14ετή ηγεμονία των Συντηρητικών. «Τότε επικράτησε η αντίληψη ότι τίποτε στη Βρετανία δεν λειτουργεί. Αλλά τώρα που οι Εργατικοί ήρθαν στην εξουσία, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα», συνέχισε ο Νιλ, κάνοντας λόγο για «μια χώρα που δεν μπορεί να κάνει μεγάλες υποδομές».
Η σιδηροδρομική σύνδεση
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η HS2, μια σιδηροδρομική γραμμή που βρίσκεται υπό κατασκευή από το 2019. Αρχικά, εξαγγέλθηκε ως έργο προϋπολογισμού 33 δισ. στερλινών για τη σύνδεση του Λονδίνου με το Μάντσεστερ και το Λιντς μέσω τρένων υψηλής ταχύτητας. Τελικά, η γραμμή θα φτάσει μόνο μέχρι το Μπέρμιγχαμ, το κόστος της θα προσεγγίζει τα 100 δισ. στερλίνες, ενώ δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2033. Αντίστοιχα, η σιδηροδρομική γραμμή Elizabeth Line του Λονδίνου εγκαινιάστηκε το 2022 με τρία χρόνια καθυστέρηση, υπερβαίνοντας τον αρχικό προϋπολογισμό κατά 3,5 δισ. στερλίνες.
Δρόμοι γεμάτοι λακκούβες
Ενα άλλο μείζον πρόβλημα είναι η κατάσταση του οδικού δικτύου. Οι οδηγοί στην Αγγλία και την Ουαλία συναντούν κατά μέσον όρο έξι λακκούβες ανά χιλιόμετρο. Την περασμένη Δευτέρα, ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ εξήγγειλε πρόγραμμα ύψους 1,6 δισ. στερλινών για την αντιμετώπιση της… «μάστιγας των λακκούβων», προειδοποιώντας τους δήμους ότι εάν δεν προσκομίσουν αποδείξεις ότι «μπαλώνουν» τις τρύπες, θα χάσουν μέρος της χρηματοδότησής τους. Ωστόσο, ειδικοί εκτιμούν ότι για την πλήρη αποκατάσταση των δρόμων θα απαιτηθούν 16,8 (και όχι 1,6) δισεκατομμύρια. Ανάλυση της Ernst & Young υποστηρίζει ότι έργα υποδομών αξίας 1,6 τρισ. στερλινών παραμένουν χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ έως το 2040 αναμένεται να έχουν βρεθεί πόροι μόνο για τα μισά από αυτά.
Τα τρένα και οι καθυστερήσεις
Κακή είναι η κατάσταση και στα τρένα. Η Υπηρεσία Σιδηροδρόμων και Οδικών Μεταφορών διεξάγει έρευνα για «συστημικές» παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των υποδομών στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Βρετανίας. Αφορμή αποτέλεσε η αποκάλυψη ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί περίπου 4.500 αξιολογήσεις για την ασφάλεια γεφυρών, σηράγγων και σταθμών. Οι επιβάτες εκφράζουν δυσαρέσκεια για την ποιότητα των υπηρεσιών, εστιάζοντας στις συχνές καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων. Την τελευταία δεκαετία, έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις που αντιστοιχούν σε… 259 χρόνια ή 136 εκατομμύρια λεπτά! Παρά τα προβλήματα, οι τιμές των εισιτηρίων έχουν αυξηθεί κατά 34,3% από το 2014. Η κυβέρνηση των Εργατικών σχεδιάζει να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας στο πλαίσιο της κρατικοποίησης των σιδηροδρόμων που έχει εξαγγείλει. Τέλος, τεράστιες ελλείψεις παρατηρούνται στον κατασκευαστικό κλάδο. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα διαθέσει 600 εκατ. στερλίνες για την προσέλκυση νέων ταλέντων στον τομέα, υποσχόμενη την κατασκευή 1,5 εκατ. κατοικιών έως το 2029.
Τις πταίει για την αποσάθρωση των υποδομών; Πολλοί υποδεικνύουν ως «ενόχους» τις πολιτικές λιτότητας, τις περικοπές των δημόσιων δαπανών και το Brexit, με βασικό «θύτη» τις κυβερνήσεις των Συντηρητικών. Αμφιβάλλουν, όμως, ότι η κυβέρνηση του Στάρμερ, με την πολιτική υπερφορολόγησης που εφαρμόζει, και την απουσία πολιτικού οράματος που της καταλογίζεται, θα καταφέρει να «φτιάξει» αυτή τη «χαλασμένη» χώρα.
Πηγή: tanea.gr