Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης φέρνει με επιστολή του προς το διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, την πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών του Βόλου στις δημόσιες δομές υγείας, καθώς καταγράφονται καταγγελίες για σημαντικές καθυστερήσεις στην εξυπηρέτησή τους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Ο κ. Μεϊκόπουλος στην επιστολή του αρχικά αναφέρεται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ότι οι ανασφάλιστοι πολίτες δικαιούνται απρόσκοπτης πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και διαγνωστικές εξετάσεις και παράλληλα επικαλείται τα παράπονα για μεγάλους χρόνους αναμονής στα ραντεβού και τις εξετάσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία για την ποιότητα της περίθαλψης και την εφαρμογή των νομικών διατάξεων. Ερωτήματα προκύπτουν για τον ακριβή χρόνο αναμονής και την επάρκεια του προσωπικού στις δημόσιες δομές του Βόλου, με την τοπική κοινωνία να αναμένει επίσημη διευκρίνιση από τις αρμόδιες αρχές.
Η επιστολή
“Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (ν. 4238/2014, ν. 4368/2016, ν. 5102/2024): «Ανασφάλιστοι πολίτες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως προσδιορίζονται στην παρ. 2 του παρόντος, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις Δημόσιες Δομές Υγείας και δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Η νοσηλευτική περίθαλψη παρέχεται μέσω των Νοσοκομείων του ν.δ. 2592/1953 (Α’ 254), των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το Υπουργείο Υγείας νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το Υπουργείο Υγείας Ν.Π.Ι.Δ., των Μονάδων Ψυχικής Υγείας του ν. 2716/1999 (Α’ 96), όλων των δημόσιων μονάδων παροχής υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του ν.4486/2017 και των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Νοσοκομείων, των Δημοτικών Ιατρείων, καθώς και μέσω των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ιδρυμάτων αποκατάστασης και κοινωνικής φροντίδας.
Η φαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται από τα συμβεβλημένα με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιωτικά φαρμακεία. Φάρμακα υψηλού κόστους, που εμπίπτουν στο πλαίσιο της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 (Α’ 6), παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..
Οι ιατροί των Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), οι απασχολούμενοι στις δομές της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 (Α’ 51), καθώς και οι ιδιώτες προσωπικοί ιατροί της περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 4238/2014 (Α’ 38), για τους εγγεγραμμένους ασθενείς τους, έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές ορίζονται ανωτέρω.
Οι ως άνω θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε δημόσιες δομές υγείας.»
Στο νόμο ορίζεται ρητά η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας, τόσο για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, όσο και για τη διενέργεια των αναγκαίων εξετάσεων τους και διαγνωστικών ελέγχων.
Πέρα ωστόσο από τη θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος, η επαρκής στελέχωση και η ομαλή λειτουργία των δημοσίων δομών υγείας είναι αυτή που εξασφαλίζει την αποτελεσματική πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη.
Στην πόλη του Βόλου, οι δημόσιες δομές υγείας, αρμόδιες για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών, είναι το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου και οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της πόλης, ήτοι, το Κέντρο Υγείας Βόλου, η ΤΟΜΥ Αγριάς, η ΤΟΜΥ Νέας Αγχιάλου, η ΤΟΜΥ Ιωλκού και η ΤΟΜΥ Νέας Ιωνίας.
Δικαιολογημένη ανησυχία προκαλούν ωστόσο πληροφορίες που λαμβάνουμε, σύμφωνα με τις οποίες καταγράφεται σημαντική καθυστέρηση στα ραντεβού των ανασφάλιστων πολιτών, τόσο για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, όσο και για τις αναγκαίες ιατροδιαγνωστικές εξετάσεις.
Η εξασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας αποτελεί αναντίρρητη ευθύνη όλων των αρμόδιων φορέων. Οι καταγγελίες ανασφάλιστων πολιτών του Βόλου για σημαντικές καθυστερήσεις στα διαθέσιμα ραντεβού τους έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις ρητές επιταγές του νόμου, ενώ αποτελεί και σημαντική έκπτωση στην ποιότητα των υγειονομικών υπηρεσιών που δικαιούνται οι εν λόγω πολίτες.
Με βάση τα παραπάνω,
– Μπορείτε να διασαφηνίσετε στην τοπική κοινωνία ποιες ακριβώς είναι οι δημόσιες δομές υγείας στις οποίες έχουν πρόσβαση για συνταγογράφηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας;Ποιος είναι ο χρόνος αναμονής για έναν ανασφάλιστο πολίτη ώστε να κλείσει ραντεβού συνταγογράφησης στο Νοσοκομείο Βόλου;
– Ποιος είναι ο χρόνος αναμονής για έναν ανασφάλιστο πολίτη ώστε να κλείσει ραντεβού για εξέταση στο Νοσοκομείο Βόλου;
– Ποιος είναι ο χρόνος αναμονής για έναν ανασφάλιστο πολίτη ώστε να κλείσει ραντεβού συνταγογράφησης στο Κέντρο Υγείας Βόλου;
– Ποιος είναι ο χρόνος αναμονής για έναν ανασφάλιστο πολίτη ώστε να κλείσει ραντεβού για εξέταση στο Κέντρο Υγείας Βόλου;
– Ποιος είναι ο χρόνος αναμονής για έναν ανασφάλιστο πολίτη ώστε να κλείσει ραντεβού για συνταγογράφηση στις ΤΟΜΥ που εξυπηρετούν την πόλη;
– Ποιος είναι ο χρόνος αναμονής για έναν ανασφάλιστο πολίτη ώστε να κλείσει ραντεβού για εξέταση στις ΤΟΜΥ που εξυπηρετούν την πόλη;
– Πόσοι μόνιμοι γενικοί ιατροί ή/και παθολόγοι υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Βόλου και στις ΤΟΜΥ Νέας Αγχιάλου, Αγριάς, Ιωλκού και Νέας Ιωνίας;
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr