Για τρίτη χρονιά, το υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή διοργανώνουν το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, ένα πενθήμερο γεμάτο με 50 συναυλίες σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους και ελεύθερη είσοδο για το κοινό και συμμετοχή περισσότερων από 500 καλλιτεχνών.
Το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, ένας θεσμός που αναφέρεται στα θεία Πάθη, επιχειρεί να «φωτίσει» έννοιες, όπως η μετάνοια, η ευλάβεια, η λύτρωση, η εξιλέωση, η συγχώρεση και η ανάσταση, προσφέροντας μία κατανυκτική εμπειρία σε τοπόσημα της Αθήνας, αλλά και στους δρόμους της, με περιπατητικές συναυλίες.
«Το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής γίνεται φέτος πιο μεγάλο σε διάρκεια και πιο πολυσυλλεκτικό», ανέφερε κατά την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ, νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης.
«Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να τις παρακολουθήσει, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι αποστάσεις στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι μεγάλες. Το Φεστιβάλ μας είναι μία ευκαιρία να περπατήσουμε την πόλη μας, να αναζητήσουμε τους πυρήνες της μουσικής, όχι μόνο σε κλασικές συναυλιακές αίθουσες, αλλά και σε υπέροχους χώρους, που δεν επισκεπτόμαστε συχνά, με στόχο να βιώσουμε την ατμόσφαιρα κατάνυξης της Μεγάλης Εβδομάδας», πρόσθεσε.
Μάλιστα, ο κ. Κουμεντάκης υπογράμμισε ότι η είσοδος σε όλες τις συναυλίες θα είναι ελεύθερη, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος του Φεστιβάλ είναι να γίνεται κάθε χρόνο όλο και πιο συμπεριληπτικό και γι’ αυτόν τον λόγο ανακοίνωσε ότι το επόμενο φεστιβάλ θα συμπεριλάβει και άλλες κοινότητες που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.
Λ. Μενδώνη: «Στην Αθήνα είναι οι παλαιότερες μαρτυρίες τω αγνώστω θεώ»
«Η λατρευτική μουσική έχει μία καθοριστική σημασία για την εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού», ανέφερε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και χαρακτήρισε «αυτονόητη» τη στήριξη του υπουργείου στη διοργάνωση του Φεστιβάλ.
«Η ίδια η πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού, που είναι η όσμωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς με τα τεκμήρια της μεγάλης διαχρονίας έτσι όπως μένουν στην ελληνική γη, αλλά και με τους καλλιτέχνες, είναι, ίσως, η κορυφαία του πολιτική προτεραιότητα», τόνισε.
Η υπουργός αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη σύνδεση του φεστιβάλ με την πόλη: «Στην Αθήνα είναι οι παλαιότερες μαρτυρίες τω αγνώστω θεώ. Η επιλογή διαφορετικών χώρων, εποχών, δογμάτων, δείχνει τη μοναδικότητα αφ’ ενός της μουσικής αφ’ ετέρου του συγκεκριμένου τόπου με αυτά τα πολύ σημαντικά τοπόσημα».
Παράλληλα, εξήρε τη συνεργασία των δύο φορέων, ΕΛΣ και ΚΟΘ, τονίζοντας ότι τέτοιες συνεργασίες έχουν πάντα θετικό αποτέλεσμα.
«Κλείνοντας, ανέφερε ότι από το τέλος του 2025 θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα του υπουργείου Πολιτισμού, με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε τέτοιου είδους δράσεις να μην ξεχνιόνται, αλλά και να αποτελούν ένα απόθεμα, προσιτό στον οποιονδήποτε θέλει να μυηθεί σε αυτά που προσφέρει στον σημερινό κόσμο ο ελληνικός πολιτισμός στη μεγάλη του ιστορική διάρκεια», κατέληξε η κ. Μεδώνη.
«Είναι μεγάλη μας χαρά να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοποριακές πρωτοβουλίες, που ξεφεύγουν από τα κλασικά όρια ενός λυρικού θεάτρου», τόνισε ο Μιχάλης Βλασταράκης, γενικός διευθυντής marketing, εταιρικής επικοινωνίας και σχέσεων πελατών του ομίλου Εurobank, που είναι νέος χορηγός του Φεστιβάλ και πρόσθεσε: «πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ενώνει και φέρνει κοντά τους πολιτισμούς, με αφορμή το ορθόδοξο ελληνικό Πάσχα».
Από το Σάββατο του Λαζάρου 12 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2025, οι συναυλίες του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν σε μοναδικούς χώρους στην Πλάκα και στο κέντρο της Αθήνας, όπως η Μητρόπολη Αθηνών, ο Καθολικός Καθεδρικός Ναός, η Ευαγγελική Εκκλησία, το Φετιχιέ Τζαμί, το Παλαιό Χρηματιστήριο, τα Μουσεία Ακρόπολης, Ιδρύματος Γουλανδρή, Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», οι πεζόδρομοι Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δύο αίθουσες της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Το Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, θα παρουσιάσει περισσότερες από 50 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις, καλωσορίζοντας για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Πέντε ημέρες γεμάτες αφιερωμένες στα θεία και ανθρώπινα Πάθη
Αναλυτικότερα, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν τα δύο πρώτα Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής το Πάσχα του 2022 και του 2024, και τα οποία παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές, η συνδιοργάνωση του υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιστρέφει φέτος για πέντε ημέρες, το Σάββατο του Λαζάρου 12, την Κυριακή των Βαΐων 13, τη Μεγάλη Δευτέρα 14, τη Μεγάλη Τρίτη 15 και τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2025.
Την έναρξη του Φεστιβάλ το Σάββατο του Λαζάρου, 12 Απριλίου 2025, θα σηματοδοτήσει η συναυλία «Από το Πάθος στην Ανάσταση», στον Μητροπολιτικό-Καθεδρικό Ναό Αθηνών, με τη συμμετοχή των Κωνσταντίνου Αγγελίδη, Πάνου Δημητρακόπουλο και του Βυζαντινού Χορού «Τρόπος».
Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2025 με την πασχαλινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας της Θεσσαλονίκης και τη «Συμφωνία του Χριστού», στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», με έργα των Δημήτρη Μητρόπουλου, Ρίχαρντ Στράους και Χαρίλαου Περπέσα, σε μουσική διεύθυνση του Λέο ΜακΦαλ και σολίστ την υψίφωνο Αφροδίτη Πατουλίδου.
Πάνω από πεντακόσιοι διακεκριμένοι και νεότεροι καλλιτέχνες, μουσικοί, χορωδοί, τραγουδιστές, ψάλτες, συνθέτες, αρχιμουσικοί, ηθοποιοί συμμετέχουν στην ανοιξιάτικη γιορτή της Λατρευτικής Μουσικής, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό πανόραμα της μουσικής που αναφέρεται τόσο στα θεία όσο και στα ανθρώπινα πάθη.
«Καθώς η συμβολή της λατρευτικής μουσικής στην ανάπτυξη και εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού είναι καθοριστική, το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα παρουσιάσει μουσική που δημιουργήθηκε για θρησκευτική χρήση ή επικαλείται το θείο στοιχείο, αλλά με πολύ ευρείες αισθητικές και εννοιολογικές στοχεύσεις, που άπτονται της σχέσης του ανθρώπου με το υπερβατικό», αναφέρεται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Επιπλέον, το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα προσεγγίσει τη σχέση θρησκευτικής λατρείας και μουσικής μέσα από διαφορετικές πτυχές και παραδόσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής παρουσιάζει μοναδικές μουσικές εμπειρίες, όπως, μεταξύ άλλων, την όπερα για παιδιά «Ο κατακλυσμός του Νώε» του Μπέντζαμιν Μπρίττεν σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, μια συναυλία που φέρνει σε διάλογο τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη με τη βυζαντινή μουσική σε ερμηνεία Δήμητρας Γαλάνη, τη χορωδία musicAeterna Byzantina υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή, το νέο έργο του Νίκου Γαλενιανού με το γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES, το βουλγαρικό γυναικείο χορωδιακό σύνολο Βάνια Μονέβα, το Ρέκβιεμ του Κερουμπίνι με την Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων σε μουσική διεύθυνση Άλκη Μπαλτά, τη Vamos Orchestra σε έργα Θεοδωράκη, τη Συμφωνία αρ. 14 του Σοστακόβιτς με τη βουλγαρική Ορχήστρα Εγχόρδων Drop Down Community σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και την πασχαλινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης σε μουσική διεύθυνση του Λέο ΜακΦαλ.
Ακόμη, η φετινή ανοιξιάτικη διαδρομή του Φεστιβάλ θα περάσει από μοναδικούς ναούς διαφορετικών δογμάτων, όπως τον Μητροπολιτικό-Καθεδρικό Ναό Αθηνών, τον Ιερό Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, την Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, όπως το Φετιχιέ Τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά, το Μουσείο Ακρόπολης, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας, αλλά και από το Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών στη Σοφοκλέους, το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», καθώς και την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ.
Οι καθιερωμένες περιπατητικές συναυλίες με τις μπάντες στα πέριξ της Ακρόπολης θα έχουν και φέτος μια ξεχωριστή θέση στο Φεστιβάλ. Η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου θα ξεκινήσει τη δική της διαδρομή από την είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου έως την Αποστόλου Παύλου στο Θησείο (Κυριακή των Βαΐων, 18:00), η Στρατιωτική Μουσική Φρουράς Αθηνών θα ξεκινήσει από την είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης και θα καταλήξει στον Μητροπολιτικό-Καθεδρικό Ναό Αθηνών (Μ. Δευτέρα, 20.30), ενώ η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού θα κάνει μια διαδρομή μέσα στην Πλάκα, ξεκινώντας από τους Αέρηδες στη Ρωμαϊκή Αγορά (Μ. Τρίτη, 20:00).
Στις πάνω από σαράντα συναυλίες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει σπουδαία έργα της λατρευτικής μουσικής και έργα με αφορμή τη λατρεία και το θρησκευτικό συναίσθημα μέσα από καλλιτέχνες όπως, μεταξύ άλλων, οι: Κωνσταντίνος Αγγελίδης, Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, Γιώργος Κρίμπερης, Ειρήνη Αναστασίου, Αγλαΐα Παππά, Σωκράτης Σινόπουλος, Ταξιάρχης Γεωργούλης, Στρατής Ψαραδέλλης, Δημοσθένης Καραχριστοδούλου, Χρυσάνθη Γκίκα, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Πάππος, Γιώργος Κωνσταντίνου, Δημήτρης Κούντουρας, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, Σπύρος Τζέκος, Ηρώ Σειρά, Αλεξίς Μποβ, Σοφία Ταμβακοπούλου, Λένια Ζαφειροπούλου, Μπεάτα Πίντσετιτς & Χρήστος Σακελλαρίδης, Κώστας Ιωαννίδης, ‘Αλκης Μπαλτάς, Σταύρος Μπερής, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Σοφία Κυανίδου, Αντώνης Κορδοπάτης, Δημήτρης Γιάκας, Γιώργος Ψάλτης, Σοφία Ευκλείδου, Γιάννης Πούλιος, Γιώργος Κωνσταντίνου, Κυριακή Κουντούρη, Θέμελης Γλυνάτσης, Γιάννης Γιαννίσης, ‘Αννα Αγάθωνος, Θανάσης Παπαθανασίου, Τάσος Αποστόλου, Νίκος Κατριτζιδάκης, Νίκος Παπαγεωργίου, Δήμος Παπατζαλάκης, Γιάννης Παπατζανής, Μάριος Παντελιάδης, Ξενοφών Μεντές, Αντώνιος Κουτρουπής, Ριμπάλ Ουέχμπε, Γρηγόριος Ζάρκος, Αμαλία Μουτούση, Τάσος Πούλιος, Κυριάκος Ταπάκης, Γιώργος Κοντογιάννης, Νίκος Παραουλάκης, Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης, Ειρήνη Πατσέα, Ιωάννα Βρακατσέλη, Δανάη Μπλέτσα, ‘Αρτεμις Μπόγρη, Κατερίνα Κωνσταντούρου, Θεοδώρα Μπάκα, Τίμος Σιρλαντζής, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Παύλος Κόρδης, Αφροδίτη Πατουλίδου, Ιάσων Μαρμαράς, Ζαχαρίας Καρούνης, Βάνια Μονέβα, Λέο ΜακΦαλ, καθώς και σύνολα όπως, μεταξύ άλλων, Βυζαντινός Χορός Τρόπος, Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, Ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, Ex Silentio, Παιδική Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σύνολο ιστορικών φλάουτων Ιονίου Πανεπιστημίου, Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Χαλανδρίου, Σύνολο Μουσικής Δωματίου της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Χαλανδρίου, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Χορωδία Δήμου Αθηναίων, Underground Kids Orchestra & Underground Youth Orchestra, Ορχήστρα Νέων El Sistema Greece, Vamos Orchestra, Sibil*la Ensemble, Στρατιωτική Μουσική Φρουράς Αθηνών, Μουσική Πολεμικού Ναυτικού, ΜusicAeterna Byzantina, Drop Down Community, CHÓRES, Les Vibrations sympathiques, The Clerkes Extraordinarie, Cappella Sancti Pauli, Χορωδία Βάνια Μονέβα και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Σε συνθέσεις, μεταξύ άλλων, των Μπραμς, Παιρτ, Μομπόου, Παρασκάκη, Τσιτσάνη, Μεσσιάν, Σατί, Κερουμπίνι, Μπαχ, The Beatles, Έβανς, Ουεχάρα, Λακόμπ, Φωρέ, Μασνέ, Σταύρακα, Φέλντμαν, Μπρίττεν, Θεοδωράκη, Λιστ, Μαστραντώνη, Κυριακίδη, Νασοπούλου, Παναγιώτου, Θεοδοσόπουλου, Πρίγγου, Ιάκωβου Πρωτοψάλτη, Πούλιου, Τζέικομπ, Βαβίλοφ, Ραχμάνινοφ, Σιμπέλιους, Λευθέρη, Καλογεράκη, Γαλενιανού, Σοστακόβιτς, Τάβενερ, Πραιτόριους, Περπέσα, Μητρόπουλου, Στράους.

Περισσότερες πληροφορίες
Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας. Μόνο για τις συναυλίες που θα δοθούν στην Εναλλακτική Σκηνή και την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ θα υπάρξουν προκρατήσεις μέσω της ticketservices.gr (έναρξη προκρατήσεων 8 Απριλίου στις 9:00).
Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι αναρτημένο στις ιστοσελίδες: nationalopera.gr και digitalculture.gov.gr, ενώ στο έντυπο που θα διανέμεται στους θεατές θα υπάρχει συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και QR code για παραπομπή στο αναλυτικό πρόγραμμα στον ιστότοπο της ΕΛΣ.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 3ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr