Ο πρόεδρος είναι… «θυμωμένος, πολύ θυμωμένος» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

«Θυμωμένος, πολύ θυμωμένος» με τον ρώσο πρόεδρο περιέγραψε ότι είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, επειδή ο Βλαντίμιρ Πούτιν αμφισβήτησε την ηγεσία της Ουκρανίας, κάτι που βέβαια έχει κάνει και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο πρόσφατο παρελθόν.

Σε μια απότομη αλλαγή του τόνου προς τη Μόσχα, ο Τραμπ ανέφερε σε δημοσιογράφο του NBC ότι ήταν θυμωμένος με το γεγονός ότι ο ρώσος ομόλογός του αμφισβητεί την αξιοπιστία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Εάν η Ρωσία και εγώ δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε μια συμφωνία για να σταματήσουμε την αιματοχυσία στην Ουκρανία, και αν πιστέψω ότι έφταιγε η Ρωσία – κάτι που μπορεί να μην ισχύει –, θα επιβάλω δευτερεύοντες δασμούς στο πετρέλαιο, σε όλο το πετρέλαιο, που βγαίνει από τη Ρωσία», είπε.

Οι κυρώσεις

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Πρόσθεσε ότι οι αυξημένες κυρώσεις στη Ρωσία θα ήταν «εάν αγοράζετε πετρέλαιο από τη Ρωσία, δεν μπορείτε να κάνετε επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα υπάρξει δασμός 25% στο πετρέλαιο και τα προϊόντα του», λέγοντας ότι οι δασμοί θα επιβληθούν εντός ενός μήνα χωρίς συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Τόνισε ότι σχεδιάζει να μιλήσει με τον Πούτιν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ανέφερε ότι η έκκληση του Πούτιν για νέα ηγεσία στην Ουκρανία σήμαινε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να καθυστερήσει. «Η νέα ηγεσία σημαίνει ότι δεν θα έχουμε συμφωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα, σωστά;», είπε και τότε σημείωσε ότι νιώθει πως «ενώ βρισκόμαστε στη μέση μιας διαπραγμάτευσης, είμαι πολύ θυμωμένος με τον Πούτιν που είπε ότι αμφισβητεί την αξιοπιστία του Ζελένσκι». Δεν άργησε όμως να προσθέσει ότι διατηρεί «καλή σχέση» με τον ρώσο ηγέτη.

Προσωρινή διοίκηση

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Την Παρασκευή ο Πούτιν είχε αναφέρει ότι «μια προσωρινή διοίκηση» θα μπορούσε να αναλάβει την Ουκρανία μέχρι τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών οι οποίες θα αναδείξουν μια κυβέρνηση που θα χαίρει της εμπιστοσύνης του λαού και στη συνέχεια θα μπορεί να διαπραγματευθεί συνθήκη ειρήνης. Ο Αντρίι Κοβαλένκο, επικεφαλής του ουκρανικού κέντρου αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης, επέκρινε την πρόταση αυτή ως μέρος των προσπαθειών της Μόσχας να παγώσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, καθώς δεν έχει πραγματική πρόθεση να τερματίσει οριστικά τον πόλεμο. Ο ουκρανικός νόμος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή εκλογών βάσει του στρατιωτικού νόμου, ο οποίος κηρύχθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο ίδιος ο Τραμπ είχε επικρίνει τον Ζελένσκι στο πρόσφατο παρελθόν, αποκαλώντας τον «δικτάτορα» και λέγοντας ότι «χειρίζεται τον πόλεμο». Οι καθυστερήσεις του Κρεμλίνου όμως φαίνεται ότι εκθέτουν όλο και περισσότερο τον Τραμπ, ο οποίος είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα τελειώσει «πολύ γρήγορα» τον πόλεμο και γι’ αυτό αποφάσισε να δοκιμάσει διαφορετική τακτική.

Την ώρα πάντως που οι Ρώσοι συνεχίζουν να πλήττουν με drones πολλούς στόχους σε πόλεις όπως το Χάρκοβο, φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα στη συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου. Ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε πως η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ ως χρέος. Αυτό αναφέρεται στο νέο σχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ – Ουκρανίας που στάλθηκε στον Ζελένσκι, καθώς ορίζει ότι το Κίεβο θα πρέπει να αποζημιώσει για όλη τη βοήθεια, η οποία μπορεί να υπερβεί τα 120 δισ. δολάρια. «Η Ουκρανία έλαβε νέο σχέδιο συμφωνίας για τους φυσικούς πόρους από τις ΗΠΑ, το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό από την προηγούμενη συμφωνία», ανέφερε ο Ζελένσκι. «Είμαστε ευγνώμονες στις ΗΠΑ για τη στήριξη, αλλά δεν είναι δάνειο».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ