Του Χάρη Φλουδόπουλου
Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε το Μάρτιο η χονδρική τιμή του ρεύματος. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος του μήνα έκλεισε στα 105,91 ευρώ η μεγαβατώρα, μειωμένος κατά 31,1% σε σχέση με τα 153,84 ευρώ η μεγαβατώρα του Φεβρουαρίου. Η σημαντική αυτή υποχώρηση αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές που θα ανακοινωθούν μέχρι την Τετάρτη από τους παρόχους για τα πράσινα τιμολόγια του Απριλίου. Πάντως, όπως έδειξε και η πρώτη ανακοίνωση τιμής από το δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς την Protergia, η οποία προανήγγειλε πάγωμα της τιμής για 10ο συνεχόμενο μήνα, η στρατηγικές των παρόχων θα εμφανιστούν διαφοροποιημένες. Από τη μία πλευρά οι εταιρείες που το τελευταίο τρίμηνο έχουν προχωρήσει σε απορρόφηση των αυξήσεων, προσφέροντας ένα ιδιότυπο “σταθερό” τιμολόγιο στους πελάτες τους, είτε θα κρατήσουν τις ίδιες τιμές είτε θα κάνουν μικρότερες μειώσεις από την υποχώρηση της χονδρικής. Άλλωστε οι εταιρείες αυτές στην πλειονότητά τους προκειμένου να διασφαλίσουν αυτήν τη σταθερότητα των τιμών, έχουν προχωρήσει σε σημαντικές προαγορές ενέργειας, αντισταθμίζοντας το ρίσκο της ελεύθερης αγοράς.
Από την άλλη πλευρά, οι μικρότερες εταιρείες που τους προηγούμενους μήνες μετακύλησαν σχεδόν στο σύνολό της την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής της αγοράς αναμένεται να κάνουν ρελάνς με μεγαλύτερες μειώσεις για τον Απρίλιο.
Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο τα πράσινα τιμολόγια των κυριότερων παρόχων παρέμειναν σταθερά στα επίπεδα των 15,5- 16 λεπτών ανά κιλοβατώρα απορροφώντας τη σημαντική αύξηση 14% που καταγράφηκε στη χονδρική αγορά το Φεβρουάριο. Αντίθετα οι μικρότεροι πάροχοι είχαν ακριβότερα πράσινα τιμολόγια, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν ακόμη και τα 22 λεπτά η κιλοβατώρα. Με βάση λοιπόν τις στρατηγικές των εταιρειών πιθανόν να δούμε σταθεροποιημένες τιμές στα 15 με 16 λεπτά από τους μεγαλύτερους παρόχους και μειώσεις που θα φτάσουν έως και το 30% από άλλους παρόχους που έχουν επιλέξει στα πράσινα τιμολόγια να κινούνται με βάση τη διακύμανση της χονδρικής. Πρακτικά τα ακριβά τιμολόγια του Μαρτίου των 22 λεπτών η κιλοβατώρα αναμένεται να προσγειωθούν ακόμη και στα 15,5 λεπτά η κιλοβατώρα.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογα με τις ανακοινώσεις των παρόχων και κυρίως του μεγαλύτερου πάροχου της ΔΕΗ, η κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα διατηρήσει για έναν ακόμη μήνα την επιδότηση του 1,5 λεπτού η κιλοβατώρα, προκειμένου η τελική τιμή για τους περισσότερους καταναλωτές να κινείται στα επίπεδα των 15 λεπτών.
Πηγή: capital.gr