Αρκετές εταιρείες σε ολόκληρη την ΕΕ φέρεται να έλαβαν επιστολές που τις ενημέρωναν ότι η εκ των ΗΠΑ καταστολή των πρωτοβουλιών για την ποικιλομορφία, την ισότητα και τη συμπερίληψη (DEI) ισχύει και για τις εταιρείες που επιθυμούν να συνεργαστούν με την αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Guardian.
Επέκταση από την Αμερική
Από την ανάληψη των καθηκόντων της φέτος, η διοίκηση Τραμπ έχει θέσει στο στόχαστρο τις μακροχρόνιες προσπάθειες που έχουν γίνει στην ιστορία για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι όλων των καταβολών, θα μπορούν να αποκτήσουν την ευκαρία να ευδοκιμήσουν στους οργανισμούς.
Ο κυβερνητικός οργανισμός των ΗΠΑ που ρυθμίζει την τηλεόραση δήλωσε μάλιστα στις 29 Μαρτίου ότι ξεκινάει έρευνα για τις πρακτικές της Disney σχετικά με την πολυμορφία και την ένταξη.
Αργά την Παρασκευή, η γαλλική επιχειρηματική εφημερίδα Les Echos ήταν η πρώτη που ανέφερε ότι η αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ είχε εξαπλωθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Η επιστολή
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι έστειλε επιστολές σε μερικές δεκάδες γαλλικές εταιρείες, σημείωσε, ενημερώνοντάς τες ότι η ανατροπή των μέτρων για την πολυμορφία ισχύει για όλους τους προμηθευτές και τους παρόχους υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασής τους.
Η επιστολή ζητούσε από τους παραλήπτες να συμπληρώσουν, να υπογράψουν και να επιστρέψουν εντός πέντε ημερών ένα έντυπο που να πιστοποιεί ότι «δεν εφαρμόζουν κανένα πρόγραμμα για την προώθηση της διαφορετικότητας, της ισότητας και της ένταξης», σύμφωνα με τη Le Figaro, η οποία δημοσίευσε αντίγραφο της επιστολής, όπως ανέφερε.
«Εάν δεν συμφωνείτε να υπογράψετε αυτό το έγγραφο, θα το εκτιμούσαμε εάν μπορούσατε να μας δώσετε λεπτομερείς λόγους, τους οποίους θα διαβιβάσουμε στις νομικές μας ομάδες», συνέχιζε η επιστολή.
Αντιδράσεις από την Γαλλία
Ο υπουργός εξωτερικού εμπορίου της Γαλλίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι «βαθιά σοκαρισμένος» από την δήλωση των ΗΠΑ.
«Θα έχουμε μια συζήτηση με την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Γαλλία σχετικά με αυτό, διότι πρέπει να κατανοήσουμε την πραγματική πρόθεση πίσω από αυτή την επιστολή», δήλωσε ο Λόρεντ Σαίντ-Μαρτίν στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTL.
Δήλωσε ότι είναι σαν να ζητείται από τις εταιρείες «να αποκηρύξουν τις πολιτικές ένταξης» που είναι σύμφωνες με τη γαλλική ή την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως οι προσπάθειες για την προώθηση της ισότητας των γυναικών, την αντιμετώπιση του ρατσισμού και την καλύτερη ένταξη των ατόμων με αναπηρία.
Το υπουργείο Εμπορίου της Γαλλίας απάντησε γρήγορα.
«Η αμερικανική παρέμβαση στις πολιτικές ένταξης των γαλλικών εταιρειών – μαζί με τις απειλές για αδικαιολόγητους δασμούς – είναι απαράδεκτη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Ορκίστηκε ότι η Γαλλία και η Ευρώπη θα υπερασπιστούν «τις εταιρείες, τους καταναλωτές τους, αλλά και τις αξίες τους».
Την Κυριακή η υπουργός ισότητας των φύλων της Γαλλίας, Ορόρ Μπερζέ, χαρακτήρισε την επιστολή ως προφανή «μορφή παρέμβασης».
Μιλώντας στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι είναι μια προσπάθεια να επιβληθεί μια επιταγή στις επιχειρήσεις μας».
Η γαλλική κυβέρνηση εργαζόταν για να προσδιορίσει πόσες ακριβώς εταιρείες είχαν λάβει την επιστολή, είπε.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να εμποδίσουμε τις επιχειρήσεις μας να προωθήσουν την κοινωνική πρόοδο και τα κοινωνικά δικαιώματα», δήλωσε η Μπερζέ.
«Ευτυχώς, πολλές γαλλικές εταιρείες δεν σκοπεύουν να αλλάξουν τις πολιτικές τους».
Παρόμοια αιτήματα φέρεται να έλαβαν εταιρείες στην Ιταλία και την Ισπανία, καθώς και στην ανατολική Ευρώπη.
Τι λέει το Βέλγιο
Την Κυριακή, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Βελγίου, Ζαν Ζαμπόν, αντιτάχθηκε επίσης στις προσπάθειες των ΗΠΑ.
«Δεν έχουμε να πάρουμε μαθήματα από το αφεντικό της Αμερικής», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι RTL-TVi.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μαξίμ Πρεβό, δήλωσε ότι το Βέλγιο «δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω» και ότι η κυβέρνηση διερευνά τον καλύτερο τρόπο νομικής απάντησης στις ΗΠΑ, δήλωσε στην εφημερίδα HLN.
Το αμερικανικό αίτημα έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τη διατλαντική σχέση, η οποία έχει μείνει προβληματισμένη εν μέσω απειλών για κλιμάκωση των δασμών, ανησυχιών για την ασφάλεια και των πρόσφατων διαρροών του Signal που αποκάλυψαν την περιφρόνηση της κυβέρνησης Τραμπ για την Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί πως μια έκθεση της McKinsey & Company για το 2020 διαπίστωσε ότι οι εταιρείες με μεγαλύτερη ποικιλομορφία λόγω φύλου και εθνικότητας είχαν περισσότερες πιθανότητες να υπερτερούν έναντι των ανταγωνιστών τους.
Η διαφορά ήταν σημαντική, με την ποικιλομορφία των φύλων να οδηγεί σε 25% πιθανότητα υψηλότερων κερδών, ενώ η εθνοτική ποικιλομορφία σε 36% πιθανότητα.
Η ποικιλομορφία και συμπεριληπτικότητα στην Ευρώπη
Τα μέτρα για την πολυμορφία στις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Η Νορβηγία πρωτοστάτησε το 2003, εισάγοντας νόμο που απαιτούσε 40% γυναικεία εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών.
Η Γαλλία και η Γερμανία ακολούθησαν, θεσπίζοντας παρόμοιες πολιτικές και ποσόστωση φύλου για τα εποπτικά συμβούλια το 2015. Εκτός από τη γυναικεία πολυμορφία, οι ευρωπαϊκές εταιρείες εστιάζουν όλο και περισσότερο στην εθνοτική ένταξη, με το Ηνωμένο Βασίλειο να εισάγει το 2018 τον Χάρτη Race at Work Charter, προωθώντας πρακτικές πολυμορφίας και επαγγελματικής εξέλιξης για μειονοτικές ομάδες.
Η ένταξη ατόμων με αναπηρία είναι επίσης προτεραιότητα, με τη Γαλλία να απαιτεί από τις εταιρείες με πάνω από 20 υπαλλήλους να προσλαμβάνουν τουλάχιστον 6% εργαζομένους με αναπηρία.
Η ένταξη ΛΟΑΤΚΙ+ είναι επίσης προοδευτική σε χώρες όπως οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, με πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς και υποστήριξη για τους εργαζόμενους.
Επιπλέον, η ευέλικτη εργασία έχει ενισχυθεί σε χώρες όπως η Σουηδία και η Γερμανία μέσω πολιτικών γονικής άδειας.
Οι οδηγίες της ΕΕ και οι εθνικοί νόμοι, όπως ο νόμος περί ισότητας του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Γενικός Νόμος περί Ίσης Μεταχείρισης της Γερμανίας, ενισχύουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των διακρίσεων στον εργασιακό χώρο.
Πηγή: tanea.gr