Στη Μιανμάρ η χούντα βομβαρδίζει τα θύματα του σεισμού

Στη Μιανμάρ η χούντα βομβαρδίζει τα θύματα του σεισμού

Ακόμα και προτού ενσκήψει στην περιοχή ο χειρότερος σεισμός του τελευταίου αιώνα, ο ΟΗΕ προειδοποιούσε πως σχεδόν 20 εκατομμύρια από τους περίπου 54 εκατομμύρια κατοίκους της Μιανμάρ χρειάζονταν απεγνωσμένα επισιτιστική βοήθεια και στέγη. Η φτωχή αυτή χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι παραδομένη σε έναν εμφύλιο πόλεμο από το 2021: μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νομπέλ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι, η χούντα της Μιανμάρ προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία της, πολεμώντας τόσο τους αντάρτες της Δύναμης Λαϊκής Αμυνας, της ένοπλης πτέρυγας της σκιώδους και εξόριστης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, όσο και άλλες ένοπλες μειονοτικές ομάδες που ελέγχουν αρκετές παραμεθόριες περιοχές. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον σεισμό των 7,7 βαθμών που χτύπησε τη Μιανμάρ την Παρασκευή ο Αλεξάντερ Ματέου, περιφερειακός διευθυντής στη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, «δεν πρόκειται απλώς για μια καταστροφή. Είναι μια σύνθετη ανθρωπιστική κρίση που προστέθηκε στα υπάρχοντα προβλήματα». Οι νεκροί από τον σεισμό στη Μιανμάρ έχουν ξεπεράσει επισήμως τους 1.700, ωστόσο πιθανολογείται ότι θα υπερβούν τις 10.000. Οι τραυματίες ήταν χθες περισσότεροι από 3.400, τουλάχιστον 300 άνθρωποι παρέμεναν αγνοούμενοι και οι μετασεισμοί συνεχίζονταν, σπέρνοντας κάθε φορά τον τρόμο. Παρ’ όλα αυτά η στρατιωτική κυβέρνηση συνέχισε να βομβαρδίζει.

«Θέλουν μόνο

να σκοτώνουν»

Σύμφωνα με τους «New York Times», μόλις μία ώρα μετά τον σεισμό της Παρασκευής, που προκάλεσε θύματα μέχρι και στην Μπανγκόκ, την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, ένα στρατιωτικό παραμοτέρ, ή μηχανοκίνητο αλεξίπτωτο πλαγιάς, έριξε βόμβες στο χωριό Τσάουνγκ Οο της Σαγκαΐνγκ, μιας περιοχής πολύ κοντά στο επίκεντρο, η οποία θεωρείται κέντρο της αντίστασης κατά της χούντας και φιλοξενεί διάφορες ομάδες ανταρτών. «Οι άνθρωποι ήταν ήδη τρομοκρατημένοι από τον σεισμό και με το χάος ήταν αδύνατο να καλυφθούν σε καταφύγια» δήλωσε μια κάτοικος, η Πίου Ουίν. Η ίδια επισήμανε πως αεροπλάνα του στρατού συνέχισαν να πετούν πάνω από τα κεφάλια τους μετά τον σεισμό. «Η χούντα δεν ενδιαφέρεται να βοηθήσει τους ανθρώπους» σχολίασε. «Θέλουν μόνο να σκοτώνουν». Νέες πληροφορίες για αεροπορικές επιθέσεις κυκλοφόρησαν χθες το απόγευμα, αυτή τη φορά στα βορειοδυτικά της χώρας, στην κοινότητα Πακόκου του Μάγκγουεϊ, που φέρεται να είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο γυναίκες και να τραυματιστούν επτά ακόμα άνθρωποι.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Η πορεία του εμφυλίου

Ειδικοί λένε τώρα πως ο σεισμός θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία του εμφυλίου πολέμου. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας κήρυξε χθες μονομερή κατάπαυση του πυρός, διάρκειας δύο εβδομάδων, προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις αρωγής, η ίδια δεν εκπροσωπεί ωστόσο όλες τις ομάδες των ανταρτών που πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ο ισχυρός Στρατός Αρακάν, o οποίος έχει πάρει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της πολιτείας Ρακίν στη Μιανμάρ, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να αποσπάσει το νότιο τμήμα της χώρας από τη χούντα. Το βέβαιο είναι πως ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσουν τις ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες η στρατιωτική κυβέρνηση και ο αρχηγός της, ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, ένας ήδη εξαιρετικά αντιδημοφιλής ηγέτης, θα μπορούσε να καθορίσει και το δικό της μέλλον.

Η έκκληση για βοήθεια

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Προς το παρόν ο στρατηγός Μιν απηύθυνε την Παρασκευή μια ασυνήθιστη έκκληση για διεθνή βοήθεια. Γιατί, ειδικά τις κρίσιμες πρώτες ώρες, με τον σεισμό να έχει καταστρέψει κρίσιμες υποδομές, ανάμεσά τους ένα αεροδρόμιο, αυτοκινητοδρόμους και γέφυρες, η έλλειψη μηχανημάτων και προσωπικού δυσχέρανε σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις διάσωσης. Σε ορισμένες από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές, κάτοικοι δήλωναν το Σάββατο στο πρακτορείο Reuters πως η κυβερνητική αρωγή ήταν ελάχιστη, με αποτέλεσμα να πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Κίνα, Ταϊλάνδη, Χονγκ Κονγκ, Ινδία και Μαλαισία είναι μερικές από τις χώρες που έχουν ήδη στείλει αεροπλάνα γεμάτα εφόδια και διασώστες στη Μιανμάρ. Με βοήθεια από την κινεζική ομάδα, εθελοντές έβγαλαν χθες ζωντανούς 29 ανθρώπους από ένα κτίριο κατοικιών που είχε καταρρεύσει στο Μανταλάι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Βοήθεια έχουν υποσχεθεί πολλές ακόμα χώρες, ανάμεσά τους τόσο οι ΗΠΑ (μέσω της USAID, υπηρεσίας που υφίσταται μαζικές περικοπές από την κυβέρνηση Τραμπ) όσο και η ΕΕ, το ερώτημα όμως είναι πώς θα τη διανείμει ο στρατός της χώρας. Πληροφορίες θέλουν μέρος της βοήθειας, όπως για παράδειγμα μία ομάδα διασωστών από τη Σιγκαπούρη καθώς και εφόδια από την Ινδία, να έχει πάει στη Ναϊπιντάου, την πρωτεύουσα, όπου ζουν οι στρατηγοί του στρατού και η οποία επλήγη λιγότερο από το Μανταλάι – δεν θα ήταν η πρώτη φορά που μια απολυταρχική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια σαν όπλο.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τοπίο στην ομίχλη

Τοπίο στην ομίχλη

Τον Μάρτιο του 1889, στη διάρκεια του πρώτου εμφυλίου πολέμου των Σαμόα, ενόσω η Βρετανία, οι…