Του Τάσου Δασόπουλου
Με ένα πακέτο μείωσης φόρων για τους συνεπείς φορολογούμενους της μεσαίας τάξης που θα παρουσιαστεί στη φετινή ΔΕΘ θα κλείσει ο κύκλος των ελαφρύνσεων ο οποίος ξεκίνησε αυτές τις ημέρες, με τις αυξήσεις των ενόπλων δυνάμεων και θα συνεχιστεί με τα Σώματα Ασφαλείας, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό.
Με μια προσθήκη ακόμη από εξοικονομήσεις πόρων, οι μισθοί των 80.000 στελεχών των ενόπλων δυνάμεων αυξάνονται από 13% έως και 30%, από 1η Οκτωβρίου. Οι αυξήσεις, οι οποίες ισοδυναμούν με 1,5 έως 2,5 μισθούς ετησίως, θα κοστίσουν συνολικά 268 εκατ. ευρώ στον φετινό Κρατικό Προϋπολογισμό και θα χορηγηθούν από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο σε τρεις δόσεις:
Η 1η δόση θα είναι η οριζόντια αύξηση των 30 ευρώ τον μήνα σε όλους βασικούς μισθούς των αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αύξηση αυτή θα καταβληθεί από την 1η Απριλίου 2025 και είναι αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τα όσα εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από το υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η 2η δόση θα είναι η οριζόντια αύξηση των 100 ευρώ τον μήνα στο επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας. Το επίδομα αυτό, που λαμβάνουν σήμερα οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων αναβαπτίστηκε σε “επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας” και θα αυξηθεί κατά 100 ευρώ μηνιαίως μικτά, από την 1η-7-2025.
Η 3η δόση θα είναι οι νέες πρόσθετες αυξήσεις που θα χορηγηθούν από την 1η Οκτωβρίου 2025 και για τις οποίες -όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας– εξασφαλίστηκαν πηγές χρηματοδότησης από εξοικονομήσεις που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν φέτος στις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Οι αυξήσεις αυτές θα εξαρτώνται από τον βαθμό, τη θέση ευθύνης, την άσκηση διοίκησης και την κατηγορία στην οποία υπάγεται κάθε αξιωματικός και υπαξιωματικός.
Με βάση χθεσινές πληροφορίες, ανάλογες αυξήσεις θα πρέπει να περιμένουν και τα σώματα ασφαλείας, η Πυροσβεστική και το Λιμενικό, ώστε να υπάρξει μια ισορροπία στο μισθολογικό καθεστώς των ένστολων.
Οι μειώσεις φόρων
Το δεύτερο πακέτο ελαφρύνσεων θα αφορά μειώσεις φόρων που εξετάζονται με στόχο κυρίως, την έμμεση αύξηση των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται μέτρα όπως:
1. Η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, ώστε να ελαφρυνθούν τα εισοδήματα από 20.001 ευρώ μέχρι και τα 40.000 ευρώ, όπου εκτιμάται ότι οριοθετείται εισοδηματικά η λεγόμενη μεσαία τάξη, η οποία φορολογείται με συντελεστές από το 22%, μέχρι και 36%. Παράλληλα εξετάζεται ένας ενδιάμεσος συντελεστής για τα εισοδήματα από τα 10.001 ευρώ, μέχρι και τα 20.000 ευρώ όπου ο συντελεστής φορολόγησης αυξάνεται από το 9% (για εισοδήματα μέχρι και τα 10.000 ευρώ) αυξάνεται απότομα στο 22%.
2. Η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%. Η αύξηση των εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (έφτασαν τα 2 δισ. το 2024) απαλείφουν την ανάγκη να υπάρχουν πλέον τα τεκμήρια διαβίωσης όπως ίσχυαν μέχρι και το 2024.
3. Η μείωση της αυτοτελούς φορολόγησης ενοικίων, που αποτελεί αντικίνητρα για κάποιους ιδιοκτήτες να αυξήσουν την προσφορά στέγης. Σήμερα τα εισοδήματα από τα ακίνητα φορολογούνται με συντελεστές από 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ έως και 45% για εισοδήματα πάνω από 35.000. Η πίεση που ασκείται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων αφορά μια πιο κλιμακωτή φορολόγηση ώστε να μπορούν διατεθούν περισσότερα ακίνητα για στέγαση.
4. Η συνέχιση της μείωσης της φορολογίας της εργασίας, η οποία μαζί με τη μείωση κατά 1% για φέτος έχει φτάσει το 5,4% από το 2019. Σημειώνεται ότι είναι ήδη προγραμματισμένη μια επιπλέον μείωση κατά 0,5% για το 2027.
5. Περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, με έμφαση και αυτή τη φορά στις μικρές ιδιοκτησίες.
6. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματά τους.
7. Το έβδομο μέτρο που εξετάζεται είναι η μείωση της φορολογίας στις ασφαλιστικές εταιρίες ώστε να αυξηθεί το μερίδιο που κατέχει σήμερα η ιδιωτική ασφάλιση.
Πηγή: capital.gr