Η ακατανόητη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλάβει ως ομιλητή τον Χρήστο Σπίρτζη σε εκδήλωση για τα Τέμπη προκάλεσε ουκ ολίγες αντιδράσεις, μεταξύ άλλων από συγγενείς θυμάτων αλλά και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για τις 8 Απριλίου και είχε τίτλο «Εγκλημα των Τεμπών: Αλήθειες και συμπεράσματα. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Η τελευταία πρόταση αποτελούσε, προφανώς, το σχόλιο των διοργανωτών για την επιλογή τους να συμπεριλάβουν τον πρώην υπουργό Μεταφορών, ο όποιος, μαζί με τον Κώστα Καραμανλή, συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως ύποπτος αδικημάτων που σχετίζονται με τη μη ολοκλήρωση της τηλεδιοίκησης. Θα μπορούσε, δηλαδή, να πει κανείς ότι είναι «ειδικός» στο τι πήγε στραβά με τα τρένα ως συνυπεύθυνος. Συγγενείς θυμάτων όμως, οι Νίκος και Δημήτρης Πλακιάς, η Κατερίνα Βουτσινά κ.ά., δεν το πήραν και τόσο ψύχραιμα και, περισσότερο κι από τον ίδιο τον Σπίρτζη, τα έβαλαν με τους διοργανωτές. Δηλαδή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ οι άλλοι δύο συμμετέχοντες, οι ποινικολόγοι Λουκάς Αποστολίδης (εκπρόσωπος συγγενών στην υπόθεση) και Θεόδωρος Μαντάς, παραιτήθηκαν από την εκδήλωση δηλώνοντας πρότερη άγνοια.
Η απάντηση
Δεν βοήθησαν καθόλου, πάντως, η συγκαταβατικότητα και η απολυτότητα της απάντησης που έδωσε ο ίδιος ο Σπίρτζης στις αντιδράσεις συγγενών, επιμένοντας ότι είναι λογικό και σωστό να μιλάει. Δήλωσε, μάλιστα, με απόλυτο τρόπο ότι είναι απόλυτα εντάξει με τη συνείδησή του, προσθέτοντας ότι έχει νέα στοιχεία για τη σύμβαση 717, τα οποία πρέπει να λάβουν δημοσιότητα στην επίμαχη εκδήλωση. Δεν μπορώ, ωστόσο, να μην απορήσω: αν έχει στοιχεία που τον αθωώνουν για την κορυφαία υπόθεση που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, γιατί δεν κάνει μια συνέντευξη Τύπου, παρά τα κρατά για μια εκδήλωση του κόμματος στην Κηφισιά; Η οποία, παρεμπιπτόντως, ουδείς γνωρίζει αν θα πραγματοποιηθεί τελικά.
Πυρά από Κασσελάκη
Μες σ’ αυτόν τον κουρνιαχτό βρήκαν ευκαιρία να χτυπήσουν τους παλιούς συντρόφους ο Στέφανος Κασσελάκης και το Κίνημα Δημοκρατίας. Χαρακτηρίζοντας «ακραία πρόκληση» το «να διοργανώνεται εκδήλωση για το έγκλημα των Τεμπών με ομιλητή τον Χρήστο Σπίρτζη, έναν από τους πρώην υπουργούς που πρέπει να διερευνηθούν για τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, κρίσιμης για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων». Δεν έμεινε μόνο εκεί, όμως. Ο πρόεδρος Κασσελάκης έστειλε και μια επιστολή στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ (ω, ναι), της Πλεύσης Ελευθερίας, της Νέας Αριστεράς και τέσσερις ανεξάρτητους, καλώντας τους να συνυπογράψουν την πρόταση που είχε θέσει υπόψη τους για σχηματισμό Προανακριτικής για τον Καραμανλή και τον Σπίρτζη. Δεν είναι η μοναδική πρωτοβουλία του καθώς – θυμίζω – έχει προαναγγείλει νέα παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας να κινηθεί η Δικαιοσύνη και για το «ποιος είχε τη δύναμη να μπει στον θάλαμο των ηχητικών του ΟΣΕ, να μοντάρει, να κάνει συρραφή και να διανείμει τα ηχητικά στην προπαγάνδα της ΝΔ; Ηταν ο συγκεκριμένος φορέας, η ΕΥΠ ή όχι;».
Δικαιωμένοι
Για να μείνω στον προοδευτικό χώρο, πηγή μου μού έλεγε χθες πως το ΠΑΣΟΚ και ειδικά ο κοινοβουλευτικός υπεύθυνος για την παιδεία, Στέφανος Παραστατίδης, νιώθουν μια κάποια δικαίωση για τη στάση που τήρησαν στο ζήτημα της αδειοδότησης ιδιωτικών ΑΕΙ χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16. Κι αυτό γιατί, όπως μου έλεγε πηγή μου από τη Χαριλάου Τρικούπη χθες, με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των αιτήσεων επιβεβαιώθηκαν εκτιμήσεις τους αφού, εκτός από την περίπτωση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όλες οι άλλες αιτήσεις αφορούν ιδιωτικά κολέγια τα οποία λειτουργούν εδώ και χρόνια ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ. Υπενθυμίζεται ότι είχε προκαλέσει καβγάδες η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να μην ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, επιμένοντας ότι απαιτείται αναθεώρηση του άρθρου 16 και ότι θα επιτραπεί η αδειοδότηση κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Αισθάνονται τώρα, λοιπόν, όσοι τους στήριξαν ότι η στάση τους δικαιώθηκε.
Το καρφί
Η αλήθεια είναι ότι ο γαλάζιος ξεσηκωμός για τις αυξήσεις στους ένστολους μονοπωλεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα το ενδιαφέρον. Και είναι λογικό. Δεν θα ήθελα, όμως, να περάσει απαρατήρητο το καρφί που έριξε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος (μιλώντας στα Παραπολιτικά) για εκείνη την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, η οποία, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής». Ο Μαρκόπουλος είπε χθες ότι «το σενάριο» πως ο ίδιος «έκοβε» μάρτυρες από την εξεταστική «δυστυχώς καλλιεργήθηκε από ένα μέρος των ΜΜΕ, και μάλιστα από ΜΜΕ τα οποία πρόσκεινται στην κυβερνητική παράταξη». Καλλιεργήθηκε δηλαδή από κυβερνητικές πηγές η ευθύνη του. Σοβαρός ισχυρισμός. Εδώ η στήλη, βέβαια, σας έγραφε από τότε ότι τη «γραμμή» στην εξεταστική δεν την έδινε κανένας βουλευτής (προφανώς) αλλά κυβερνητικό στέλεχος, άνθρωπος του Μαξίμου.
Πηγή: tanea.gr