To ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ χώρος πολιτισμού, στη Λάρισα, φιλοξενεί για δύο μόνο παραστάσεις την πολυμεσική χοροθεατρική παραγωγή ‘’Κόρες της Θάλασσας’’ (Les filles de la mer) της γαλλικής ομάδας Compagnie Artistique Théâtre την Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Απριλίου στις 9.00μμ.
Οι τρεις πρωταγωνίστριες της παράστασης Lucile Cocito (Ιταλία), Shaula Cambazzu (Σαρδηνία) και Kadek Puspasari (Ινδονησία) έρχονται από το Παρίσι στο πλαίσιο της περιοδείας τους στην Ελλάδα για να παρουσιάσουν στο κοινό της Λάρισας το νέο πρωτότυπο χοροθεατρικό τους έργο. Οι ‘’Κόρες της θάλασσας’’ συνδυάζουν το δράμα, τον χορό και την επιτελεστική πράξη (performance) ξεδιπλώνοντας την ιστορία τεσσάρων γυναικών από διαφορετικά μέρη του κόσμου (Ασία, Αφρική και Ευρώπη) σε ένα ενιαίο οργανικό σύνολο που συνενώνει χώρο, κινούμενα σώματα, σκηνικά αντικείμενα, βίντεο και ηχοτοπία.
Οι ‘’Κόρες της θάλασσας’’ γεννήθηκαν μέσα από ένα μακρύ ταξίδι έρευνας, εξερεύνησης και διερεύνησης που πραγματοποίησε η καλλιτεχνική ομάδα Compagnie Artistique Théâtre και σημαδεύτηκε από διαμονές σε χώρους που δημιούργησαν μια συλλογική φαντασία από θραύσματα διαγενεακών διαδρομών. Γυναίκες με ξεχωριστό πολιτισμικό υπόβαθρο και εμπειρίες ζωής, οδηγούμενες η καθεμία από διαφορετικές περιστάσεις ξεκινούν ένα προσωπικό ταξίδι μετανάστευσης που συγκλίνει στον κοινό τους προορισμό: τη Γαλλία.
Για τις ανάγκες της παράστασης, η σκηνή του ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ θα μετατραπεί σε μία θάλασσα, με το νερό ως ενοποιητικό στοιχείο να συμβολίζει τόσο τη φυσική όσο και τη μεταφορική απομόνωση. Αυτή η έννοια της έλλειψης σύνδεσης με το περιβάλλον, τόσο με γεωγραφικούς όσο και με συμβολικούς όρους, αποτελεί βασικό άξονα της δραματουργικής εξερεύνησης. Το σκηνικό συνυφαίνεται από ιστορίες, εικόνες, χορογραφίες, υλικά και ηχοτοπία που συμβάλλουν στην εμβύθιση στα ρευστά σύμπαντα των χαρακτήρων.
Η περιοδεία της παράστασης τελεί υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου, του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και της οργάνωσης ‘’Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων’’.
Το έργο
Η παράσταση εξετάζει την περίπλοκη σχέση μεταξύ των γυναικών και της κοινωνίας στο σημερινό ποικιλόμορφο κοινωνικό τοπίο και διερωτάται για τη σύνδεση με τις πολιτιστικές μας ρίζες και τις πτυχές της κοινής γυναικείας εμπειρίας. Η Morgane, η Meira και η Méduse είναι οι τρεις χαρακτήρες-σύμπαντα, καθεμία από τις οποίες αντιπροσωπεύει έναν πολύπλοκο και ξεχωριστό κόσμο. Ο τέταρτος χαρακτήρας της Morphée αποτελεί ένα femmage της καλλιτέχνιδας Pippa Bacca, η οποία υπέστη βιασμό και δολοφονήθηκε στις 31 Μαρτίου 2008 στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του ακτιβιστικού/καλλιτεχνικού της project ταξιδεύοντας από το Μιλάνο προς την Ιερουσαλήμ ντυμένη με ένα λευκό νυφικό. Το εν λόγω femmage (φεμινιστικό έργο τέχνης που δημιουργείται από τη συναρμολόγηση αντικειμένων με κολάζ, φωτομοντάζ κ.λπ.) αποτελεί φόρο τιμής προς κάθε γυναίκα που έχουν υποστεί κακοποίηση, βιασμό και κάθε μορφή βίας καθώς και στις γυναίκες των οποίων η ζωή αφαιρέθηκε με τραγικό τρόπο.
Παραστάσεις: Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Απριλίου 2025, 9.00μμ
Είσοδος: 15€ (κανονικό) και 10€ (φοιτητικό)
Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ χώρος πολιτισμού, Οικ. Εξ Οικονόμων 22. Τηλ: 2411 812 431
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr