Επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα έδειξε η νέα μέτρηση της Eurostat για τον Μάρτιο, ενώ την ίδια ώρα στην ευρωζώνη οι πιέσεις στις τιμές συνέχισαν να αποκλιμακώνονται τόσο σε γενικό όσο και σε δομικό επίπεδο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί σε ετήσιο ρυθμό 2,2%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 2,3% ένα μήνα πριν, επιβεβαιώνοντας τη μέση εκτίμηση αναλυτών σε έρευνα του Reuters.
Η σύγκριση Φεβρουαρίου – Μαρτίου έδειξε αύξηση του ΔΚΤ με ρυθμό 0,6%, μετά τη μηνιαία αύξηση κατά 0,4% που είχε προηγηθεί.
Στην Ελλάδα η μέτρηση έδειξε τον δείκτη να αυξάνεται οριακά εκ νέου στο 3,1% μετά το 3% του Φεβρουαρίου (και 3,1% τον Ιανουάριο), ενώ η μηνιαία σύγκριση έδειξε αύξηση κατά 1,8% από τον Φεβρουάριο στον Μάρτιο που ήταν και ο υψηλότερος μηνιαίος ρυθμός στην ευρωζώνη.
Κατά τα άλλα, τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας περιείχαν θετική έκπληξη όσον αφορά στο πιο στενό μέτρο του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού, το οποίο δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και τον τροφίμων και στο οποίο είθισται να εστιάζουν οι κεντρικές τράπεζες ως πιο κατατοπιστική ένδειξη των πληθωριστικών τάσεων.
Συγκεκριμένα, ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,4% ετησίως τον Μάρτιο από το 2,6%, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε οριακή επιβράδυνση στο 2,5%.
Σε μηνιαίο επίπεδο ωστόσο ο δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 1%, μετά τη μηνιαία αύξηση κατά 0,5% του Φεβρουαρίου.
Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, τη μεγαλύτερη συμβολή στις πληθωριστικές πιέσεις συνέχισε να την έχει ο κλάδος των υπηρεσιών αλλά επιβραδύνοντας αισθητά στο 3,4% ετησίως από το 3,7%.
Η κατηγορία τρόφιμα-αλκοόλ-καπνικά αντίθετα επιτάχυνε στο 2,9% ετησίως από το 2,7%, τα μη ενεργειακά αγαθά εμφάνισαν ετήσιο ρυθμό αύξησης 0,6% όπως και τον Φεβρουάριο, ενώ στην ενέργεια οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,2% ετησίως μετά την αύξηση κατά 0,7% ένα μήνα πριν.
Στις κατά τόπους μετρήσεις, ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού παρατηρήθηκε στις Εσθονία, Κροατία και Σλοβακία με 4,3% και στις τρεις.
Αντίθετα, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά μόλις 0,9% ετησίως στην Γαλλία, κατά 1,5% στο Λουξεμβούργο και κατά 1,8% στην Ιρλανδία.
Σε γενικότερο επίπεδο, η μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κινείται προς το στόχο της ΕΚΤ για ετήσιο ρυθμό περί του 2% και αυξάνει έτσι τις πιθανότητες για ακόμα μία περικοπή των επιτοκίων της ευρωτράπεζας στην επόμενη συνεδρίασή της στις 17 Απριλίου, σε συνέχεια των 6 που έχει κάνει ήδη από τον περασμένο Ιούλιο.
Ωστόσο, αυτό θα καταστεί πιο ξεκάθαρο αύριο, μετά τις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις Τραμπ για τον νέο γύρο δασμών που έχει προαναγγείλει, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να αξιολογήσει παράλληλα τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία της ευρωζώνης η αύξηση των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δαπανών και τα γερμανικά σχέδια για επενδύσεις σε υποδομές.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η επιβολή μιας επιβάρυνσης 25% στις εισαγωγές των ΗΠΑ θα περιόριζε την ανάπτυξη της ευρωζώνης κατά περίπου 0,3% το πρώτο έτος, με αυξημένη επίδραση στη συνέχεια λόγω των αντιποίνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στον πληθωρισμό δεν είναι το ίδιο ξεκάθαρος, αν και βραχυπρόθεσμα μια ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ θα μπορούσε να συμβάλει σε επιτάχυνση της αύξησης των τιμών κατά περίπου 0,5%, όπως είχε επισημάνει η ίδια.
Άποψη με την οποία δεν συμφωνούν πάντως όλοι εντός ΕΚΤ, με ορισμένους αξιωματούχους, όπως ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Βιλερουά ντε Γκαλό, να υποβαθμίζουν τον πληθωριστικό αντίκτυπο των όποιων δασμών και να εκφράζουν μεγαλύτερες ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη.
Πηγή: capital.gr