Ούτε στην Ελλάδα: Η Τσέλσι πούλησε τη γυναικεία της ομάδα… στην Τσέλσι, «ξεγέλασε» το PSR και έβαλε δύσκολα στην UEFA!

Ούτε στην Ελλάδα: Η Τσέλσι πούλησε τη γυναικεία της ομάδα... στην Τσέλσι, «ξεγέλασε» το PSR και έβαλε δύσκολα στην UEFA!

Κάθε κανόνας και Νόμος, έχει τα «παραθυράκια» του. Στην Ελλάδα είμαστε, η φράση αυτή είναι «πατενταρισμένη». Αλλά αυτή τη φορά, η εφαρμογή της έγινε σε μια χώρα που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου τύπου ευελιξία. Και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικονομικά δεδομένα των ομάδων της Premier League. Με την Τσέλσι, ωστόσο, να δείχνει τον δρόμο και στους… επόμενους. Καθώς «απέφυγε την παραβίαση των οικονομικών κανόνων» της Λίγκας, με μια κίνηση-ματ: Πούλησε τη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου… στον εαυτό της! Και όχι μόνο αυτό, αλλά τη Δευτέρα ανακοίνωσε και καθαρό κέρδος σχεδόν 130 εκατ. λιρών, εκμεταλλευόμενη ένα «παραθυράκι» στους κανονισμούς PSR! Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

Η Τσέλσι δημοσίευσε τους ισολογισμούς της τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας καθαρό κέρδος σχεδόν 130 εκατομμυρίων λιρών. Αυτό το κέρδος προέκυψε κυρίως από την πώληση της γυναικείας ομάδας στη μητρική εταιρεία του συλλόγου. Η αγγλική ομάδα δεν αποκάλυψε το ποσό πώλησης της γυναικείας ομάδας στην «Blueco», εταιρεία συμμετοχών που χρησιμοποιήθηκε στην εξαγορά του συλλόγου από τον Τοντ Μπόελι και την Clearlake Capital πριν από τρία χρόνια, αλλά ανέφερε ότι το «κέρδος από την εκποίηση θυγατρικών» ήταν 198,7 εκατ. λίρες!

Όπως αναφέρουν οι Times, η κίνηση αυτή βοήθησε την Τσέλσι να αποφύγει την παραβίαση των Κανόνων Κερδοφορίας και Βιωσιμότητας της Premier League την περασμένη σεζόν, καθώς ο σύλλογος συνεχίζει να ξοδεύει τρελά ποσά σε μεταγραφές από τότε που ανέλαβαν οι Μπόελι και Clearlake Capital τον Μάιο του 2022, με τις μεταγραφικές δαπάνες να ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο!

Η Τσέλσι μετέφερε την ιδιοκτησία της γυναικείας ομάδας στη μητρική εταιρεία της στις 28 Ιουνίου, μόλις δύο ημέρες πριν από την προθεσμία για την καταγραφή των οικονομικών στοιχείων για τη σεζόν 2023-24. Και αυτό διότι οι 20 σύλλογοι της Premier League επέλεξαν να μην κλείσουν το παραθυράκι που επιτρέπει στις ομάδες να δημιουργούν έσοδα μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων σε συνδεδεμένες εταιρείες. Με την Τσέλσι να έχει ήδη καταγράψει την πώληση δύο ξενοδοχείων σε θυγατρική εταιρεία για 76,5 εκατομμύρια!

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ UEFA

Παρά τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της Premier League, αναφέρεται ότι η Τσέλσι είναι πιθανό να παραβιάζει τους οικονομικούς κανονισμούς της UEFA, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στις ομάδες να καταχωρούν έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων σε συνδεδεμένες εταιρείες. Ωστόσο είναι αλήθεια πως παρόμοιο περιστατικό δεν έχει αντιμετωπίσει. Καθώς από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τσέλσι, μαζί με τις πωλήσεις παικτών ύψους 152,5 εκατ., προκύπτει ότι η πώληση της γυναικείας ομάδας βοήθησε τον σύλλογο να καταγράψει καθαρό κέρδος £129,6 εκατ., σε σύγκριση με τη ζημία £90,1 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Σε αρχειοθέτηση στην «Companies House» στις 11 Ιουλίου του περασμένου έτους, δηλώθηκε ότι από τις 28 Ιουνίου, η Blueco Midco ήταν πλέον «πρόσωπο με σημαντικό έλεγχο» της Chelsea Football Club Women Ltd, ενώ ξεχωριστή καταχώριση την ίδια ημέρα (28/06/2024) ανέφερε τη διακοπή του ελέγχου από την Chelsea FC Holdings – εταιρεία που συνδέεται με την ανδρική ομάδα.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ PREMIER LEAGUE

Η Premier League είχε ανοίξει έρευνα για την αξιολόγηση της πώλησης «βάσει των κανόνων συναλλαγών μεταξύ συνδεδεμένων μερών (APT)» για να αποφασίσει εάν η συναλλαγή έγινε σε «δίκαιη αγοραία αξία». Όπως αναφέρουν οι Times «…πηγές κοντά στον σύλλογο περιέγραψαν τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας το περασμένο καλοκαίρι ως μια «αναδιάταξη» της γυναικείας ομάδας, που θα επέτρεπε περισσότερες επενδύσεις στην ανάπτυξή της».

Τη Δευτέρα, ο αγγλικός σύλλογος δήλωσε ότι «η αναδιάταξη θα διασφαλίσει ότι η Chelsea FC Women θα έχει αποκλειστικούς πόρους, διαχείριση και εμπορική ηγεσία εστιασμένη αποκλειστικά στην ανάπτυξη και επιτυχία της γυναικείας ομάδας».

Εχει αξία να αναφέρουμε πως μπορεί η πώληση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε σύλλογο σε συνδεδεμένη εταιρεία να επιτρέπεται βάσει των κανόνων της Premier League, «εφόσον γίνεται σε δίκαιη αγοραία αξία», αλλά η αλήθεια είναι πως πολλές ομάδες διαφωνούν με αυτή την τακτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιούνιο απορρίφθηκε οριακά από την ετήσια γενική συνέλευση της Premier League η πρόταση για πλήρη απαγόρευση τέτοιων συναλλαγών.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ