Τo Cinedoc Βόλου και η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων, Βιβλιοθηκών της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Μουσείων του Δήμου Βόλου διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων με παρουσίαση βιβλίου και διπλή προβολή ντοκιμαντέρ.
Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025 στις 19.00, στο Μουσείο Πόλης του Βόλου θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Δέκα ζωές σε μία» της Τατιάνας Αβέρωφ, μυθιστορηματική βιογραφία του Ευάγγελου Αβέρωφ μέσα από τα μάτια της κόρης του. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει για το βιβλίο με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Πολύζο και Ροσσάνα Πώποτα , καθώς και με το κοινό
Το Σάββατο 5 Απριλίου 2025, ώρα 20.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Το πορτρέτο: Ο Γιώργος Ρόρρης ζωγραφίζει τον Ευάγγελο Αβέρωφ» και «Αρμάνοι οι Βλάχοι», με καλεσμένους ομιλητές αντίστοιχα τους: Γιώργο Ρόρρη- ζωγράφο, Μιχάλη Καμάκα –σκηνοθέτη-, Άρη Αντιβάχη- παραγωγό και Λευτέρη Ασημακόπουλο- διευθυντή φωτογραφίας.

Το πορτρέτο: Ο Γιώργος Ρόρρης ζωγραφίζει τον Ευάγγελο Αβέρωφ
Στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται η παράλληλη αφήγηση δράσης των δύο βασικών πρωταγωνιστών του. Όχημα της καταγραφής ορίζεται η δημιουργία πορτρέτου του πολιτικού και ευεργέτη Ευάγγελου Αβέρωφ από τον ζωγράφο Γιώργο
Ρόρρη. Ο ζωγράφος ξεναγεί βήμα βήμα τον θεατή στη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσει. Ο τρόπος εργασίας του είναι ιδιάζων, μιας και ο εικονιζόμενος του πορτρέτου έχει εκδημήσει (Ευάγγελος Αβέρωφ: 1910 – 1990). Το ατελιέ, ως
κεντρικός χώρος δράσης του ντοκιμαντέρ, συνοδεύεται δημιουργικά με ακούσματα, περιγραφές, μνήμες και εικόνες από τη ζωή και τους οικείους του Ευάγγελου Αβέρωφ.
ΑΡΜΑΝΟΙ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τη διαδρομή των Βλάχων στην Ελλάδα από τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι σήμερα, με αναφορές σε γνωστά και άγνωστα σημεία της. Προβάλει την τεράστια συμβολή τους στους εθνικούς αγώνες, στην οικοδόμηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και σε σημαντικές στιγμές του ελληνισμού.
Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί ένα οδοιπορικό σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία και περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων με ιστορικούς, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες, δίνοντας απαντήσεις μεταξύ άλλων και στο ερώτημα, πώς με το πέρασμα του χρόνου η λέξη Βλάχος μετατράπηκε σε κάτι υποτιμητικό.
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr