O Ζορντάν Μπαρντελά είναι η προφανής επιλογή για να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας το 2027, εάν η Μαρίν Λεπέν τελικά δεν τα καταφέρει. Σε δύο χρόνια, ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της Εθνικής Συσπείρωσης θα είναι μόλις 31 ετών και θα έχει σημειώσει την πιο ιλιγγιώδη πορεία στη γαλλική πολιτική σκηνή. Γεννημένος στο υποβαθμισμένο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού, ο Μπαρντελά δεν έχει ασκήσει ποτέ κάποιο επάγγελμα εκτός πολιτικής και δεν διαθέτει ακαδημαϊκές αποσκευές εκτός από το απολυτήριό του. Ομως ήταν επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Εθνικής Συσπείρωσης τις δύο φορές που ήρθε πρώτο κόμμα (με 23,34% το 2019 και 31,37% το 2024) και ήταν επικεφαλής ως υποψήφιος πρωθυπουργός στις περσινές βουλευτικές εκλογές.
Οπως γράφει η «Liberation», η Μαρίν Λεπέν χρειάστηκε τουλάχιστον δύο προεδρικές εκλογές ώστε να εδραιωθεί στο γαλλικό πολιτικό τοπίο. Ο Μπαρντελά έχει δύο χρόνια να κάνει κάτι παρόμοιο – κάτι που ούτε η ηλικία του ούτε η ιδιοσυγκρασία του επιτρέπουν. Και να το κάνει όλο αυτό, ξεφεύγοντας από τη βαριά σκιά της Λεπέν που παραμένει η ηγετική φυσιογνωμία της γαλλικής Ακροδεξιάς.
Επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης εδώ και τρία χρόνια, ο 29χρονος Μπαρντελά δεν έχει αφήσει το στίγμα του, το οποίο στην πραγματικότητα περιορίζεται στη χρήση των κοινωνικών δικτύων, την επίδειξη της σωματικής του ρώμης με καλοραμμένα κοστούμια και κλείσιμο του ματιού στη δεξιά φιλελεύθερη αστική τάξη, υπενθυμίζοντας ότι εκείνος δεν είναι η Λεπέν, αναφέρει η εφημερίδα.
«Αυτή τη στιγμή, κανείς στο κόμμα δεν εξετάζει άλλη λύση από τον Μπαρντελά», σημειώνει η «Monde». «Εχει καλό όνομα μετά την επιτυχία του στις ευρωεκλογές, διατηρεί σταθερά το κόμμα στην πρώτη θέση και η δημοτικότητά του φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αν ο πρώην αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Σεμπαστιάν Τσενού, πίστευε για λίγο ότι θα μπορούσε να τον αμφισβητήσει ώστε να γίνει εκείνος το Νο2, μπήκε γρήγορα στη θέση του. Ο Μπαρντελά έδειξε ότι μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε εσωκομματικό ανταγωνισμό».
Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που θεωρούν πως ο νεαρός πολιτικός δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας προεδρικής υποψηφιότητας. Οπως, παρατηρεί ο Κλεμέν Γκιγιού, εκείνο που δεν έχει καταφέρει ακόμα ο Μπαρντελά είναι να μετατρέψει την Εθνική Συσπείρωση σε κόμμα εξουσίας. Οταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος που συνίδρυσε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν το 1972, ο Μπαρντελά «είχε στόχο όχι μόνο να υποστηρίξει την προσπάθεια της Μαρίν Λεπέν να κερδίσει το μέγαρο των Ηλυσίων αλλά και να εδραιώσει τη θέση του κόμματος ως εναλλακτική για την εξουσία. Κάτι που δεν έχει κατορθώσει ακόμα».
Εκπαίδευση στελεχών και ακτιβιστών, ενίσχυση του οργανογράμματος, δόμηση ομοσπονδιών, στρατολόγηση ταλέντων, προώθηση συζητήσεων και διεργασιών που πιθανόν να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα: δύο χρόνια μετά την εκλογή του ως πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης, ο Μπαρντελά δεν έχει ολοκληρώσει κανένα από τα έργα που ξεκίνησε ο ίδιος. Σε αντίθεση με τον οδικό χάρτη που συνέταξε η Μαρίν Λεπέν, ο διάδοχός της διαιωνίζει τον συγκεντρωτισμό.
Οι επικριτές του παραπονιούνται ότι η προεδρία Μπαρντέλα αφορά λιγότερο τη συλλογική ενδυνάμωση και περισσότερο την προσωπική προβολή. Αν και η περιοδεία που κάνει σε όλη τη Γαλλία για την προώθηση του βιβλίου του «Ce que je cherche» συνεχίζεται τέσσερις μήνες μετά τη δημοσίευσή του, η «μόνιμη εκστρατεία» που υποσχέθηκε στην αρχή της περασμένης σεζόν, ενόψει μιας νέας διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης, εξαντλήθηκε γρήγορα. Η Εθνική Συσπείρωση, δεσμεύθηκε, θα πραγματοποιεί δημόσια συνεδρίαση κάθε μήνα. Τίποτα τέτοιο δεν έγινε τους τελευταίους μήνες.
Πηγή: tanea.gr