Εριουργία Άνω Πατήσια: Τέσσερις πυρκαγιές σε μικρό χρονικό διάστημα – Τι λέει ο Δήμος Αθηναίων

Εριουργία Άνω Πατήσια: Τέσσερις πυρκαγιές σε μικρό χρονικό διάστημα - Τι λέει ο Δήμος Αθηναίων

Ανακοίνωση για τη φωτιά που ξέσπασε στην Εριουργία, στα Άνω Πατήσια, εξέδωσε ο Δήμος Αθηναίων. Όπως αναφέρει, «ευτυχώς η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο ιστορικό κτίριο της Εριουργίας στα Άνω Πατήσια αντιμετωπίστηκε πριν απειληθούν οι κάτοικοι και τα σπίτια της περιοχής. Χάρη στη μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και την ουσιαστική συμβολή του Δήμου Αθηναίων με προσωπικό και υδροφόρες».

«Όμως, η εγκατάλειψη και ο μη καθαρισμός του χώρου από τις δημόσιες εταιρείες ΕΑΣ και ΚΤΥΠ, στις οποίες ανήκει το κτίριο, έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση 4 ως τώρα πυρκαγιών σε μικρό χρονικό διάστημα και τη δημιουργία έντονης ανησυχίας και ανασφάλειας στην περιοχή. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί. Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο των προβλεπομένων στον κανονισμό καθαρότητας και στην κείμενη νομοθεσία, θα εξαντλήσει κάθε μέσο με σκοπό τη συμμόρφωση των ιδιοκτητών της Εριουργίας για τον ευπρεπισμό και καθαρισμό του χώρου, αλλά και την αναζήτηση τυχόν ευθυνών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ήδη έχουμε ζητήσει, με επιστολή, από το υπουργείο Οικονομικών να περιέλθει το μέρος που ανήκει στα ΕΑΣ στον δήμο και σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ να καταλήξουμε σε οριστική λύση για την ανάπλαση και αναγέννηση του χώρου, προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής», καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων.

Καταγγελίες κατοίκων

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ομάδα στο Facebook, «Ριζούπολη-Γειτονιά Ξανά», πυρκαγιά μεγάλης έκτασης είχε σημειωθεί ξανά στον ίδιο χώρο πριν από περίπου 10 ημέρες.

Όπως καταγγέλλει η ομάδα ο χώρος του εργοστασίου έχει μετατραπεί σε χωματερή και σκουπιδότοπο. «Άχρηστα αντικείμενα και πολύ εύφλεκτα υλικά (ξύλα, χαρτόνια, ξύλινες οικοσκευές, πλαστικά, φελιζόλ, μπουκάλια με αδιευκρίνιστα “λάδια” κ.λπ.), σωριασμένα στους βρώμικους και αχανείς χώρους του πρώην εργοστασίου, αποτελούν υγειονομική βόμβα και δυνητική εστία νέων αναφλέξεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Το κτίριο έχει ιδιοκτήτη. Ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο ανήκουν και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Η Ελληνική Εριουργία, που είναι θυγατρική (κατά 93% σχεδόν) της ΕΑΣ, ζητά να τροποποιηθεί ο χαρακτηρισμός του οικοπέδου από «κοινόχρηστος χώρος πρασίνου» σε οικοδομήσιμος, με εξωφρενικούς συντελεστές τσιμεντοποίησης.

Αλλά, εκτός από τις κερδοσκοπικές αυτές βλέψεις, μήπως η ιδιοκτήτρια εταιρεία έχει και κάποιες υποχρεώσεις; Ποιος είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη του χώρου; Ποιος υποχρεούται να τον καθαρίζει και ποιος λογοδοτεί για τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο 20 στρεμμάτων;

Ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται ώστε να πιέσει τους ιδιοκτήτες να επιληφθούν;

Η Περιφέρεια δεν ενδιαφέρεται να στείλει ένα κλιμάκιο της Υγειονομικής Υπηρεσίας;

Η Πολιτική Προστασία δεν ενδιαφέρεται να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει το κτίριο μπουρλότο;

Η Πυροσβεστική δεν θα συντάξει καμιά Έκθεση Επικινδυνότητας;

Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ενδιαφέρεται για την καταστροφή ενός κτιρίου που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς;

Πού είναι το Κράτος; Πού είναι η Πολιτεία;

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι παραμένουμε στη λογική του «πάμε κι όπου βγει»…

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ