«Είμαι μαχήτρια, δεν πρόκειται να αφήσω τον εαυτό μου να αποκλειστεί έτσι», διακήρυξε η Μαρίν Λεπέν από τη συχνότητα του τηλεοπτικού δικτύου TF1, λίγες ώρες μετά την πρωτόδικη καταδίκη της για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την οποία δείχνει να αλλάζει άρδην το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία.
«Θα ζητήσω να ληφθεί η απόφαση για την έφεση» πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2027, υπογράμμισε για τον άμεσης ισχύος πενταετή εκλογικό αποκλεισμό της, «επιτρέποντάς μου να εξετάσω μια υποψηφιότητα» για το Ελιζέ.
Το Εφετείο του Παρισιού ανακοίνωσε «θα εξετάσει τον φάκελο» εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων και θα είναι σε θέση να εκδώσει την απόφασή του «το καλοκαίρι του 2026».
Στο μεσοδιάστημα, η ρητορική της Λεπέν περί «πολιτικής απόφασης» και «βίαιης επίθεσης στη δημοκρατία» έχει αρχίσει να θυμίζει αρκετά εκείνη του Αμερικανού νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στις δίκες του κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ.
Τόσο, ώστε πολλοί τώρα να αναρωτιούνται στη Γαλλία εάν η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς θα ακολουθήσει πλήρως το «εγχειρίδιο» του τραμπισμού, με τις «πλάτες» της Ουάσιγκτον και Ευρωπαίων ακροδεξιών εταίρων.
Ήδη η ίδια καταγγέλλει «πολιτικοποίηση» της Δικαιοσύνης και η συστημικά «κανονικοποιημένη» ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση -μετεξέλιξη του Εθνικού Μετώπου, που πήρε «προίκα» από τον αντισημίτη πατέρα της, του έκανε επικοινωνιακό «λίφτινγκ» και σήμερα είναι το μεγαλύτερο μεμονωμένο κόμμα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση- καλεί σε «ειρηνικές κινητοποιήσεις».
Προφανώς η 56χρονη θυγατέρα του Ζαν Μαρί Λεπέν έχει πολλά στο πίσω μέρος του μυαλού της και σίγουρα δεν είναι η παραδοχή της ενοχής της και το πρώιμο τέλος της πολιτικής καριέρας της.
Πολλώ μάλλον όταν, έπειτα από τρεις ατυχείς διεκδικήσεις, θεωρούνταν φαβορί για τη διαδοχή του απερχόμενου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν το 2027 και κεντρική περσόνα της ακροδεξιάς επέλασης στην Ευρώπη.
Πρώτο στη λίστα της δεν φαίνεται να είναι -τουλάχιστον όχι ακόμη- το λεγόμενο «Plan B», με το πέρασμα της «σκυτάλης» μιας προεδρικής υποψηφιότητας στον νεαρό, δημοφιλή, πλην πολιτικά άπειρο «εκλεκτό» της, Ζορντάν Μπαρντελά.
«Είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για το κίνημα, το λέω εδώ και πολύ καιρό, όμως ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αυτό το περιουσιακό στοιχείο νωρίτερα από όσο χρειάζεται», είπε η Λεπέν στο TF1 για τον 29χρονο Μπαρντελά, πρόεδρο εδώ και χρόνια της λεπενικής ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης.
Μιλώντας στην εφημερίδα Le Figaro λίγες ημέρες πριν από την καταδίκη της, η Λεπέν άφησε να εννοηθεί ότι τον προόριζε για προεδρικό υποψήφιο το 2032.
Προσώρας, αν και οδήγησε το κόμμα του στην καλύτερη επίδοση στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου, παραμένει αντιμέτωπος με πολιτικά φιλόδοξους εσωκομματικούς αμφισβητίες και ένα δικαστικό πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ για την Εθνική Συσπείρωση, εκ των οποίων το ένα άμεσα πληρωτέο.
Και τώρα;
Τώρα στη Γαλλία αρχίζει ένας νέος πολυμετωπικός πόλεμος πολιτικής φθοράς, με τη λεπενική ακροδεξιά να παίζει το «χαρτί» του θύματος των ελίτ και του κατεστημένου, ενόσω θα επιχειρεί να «χαλυδώσει» την εκλογική της βάση.
Η Μαρίν Λεπέν παραμένει άλλωστε εκλεγμένη πρόεδρος της σημερινής κοινοβουλευτικής ομάδας της Εθνικής Συσπείρωσης, που κρατά σε πολιτική «ομηρία» τη μακρονική κυβέρνηση μειοψηφίας, επιβάλλει μέρος της ακροδεξιάς ατζέντας στη Δεξιά και «αλιεύει» ψήφους διαμαρτυρίας και της εργατικής τάξης.
Εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι δεν μπορούν να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές μέχρι τον Ιούνιο -ενδεχόμενο στο οποίο η Λεπέν δεν θα μπορούσε να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα- η λεπενική ακροδεξιά θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει άμεσα νέα πολιτική κρίση, με πρόταση δυσπιστίας κατά της σημερινής κυβέρνησης υπό τον Φρανσουά Μπαϊρού -ήδη τέταρτης στη Γαλλία εδώ και ένα χρόνο- εν μέσω μιας γεωπολιτικά δύσκολης συγκυρίας για την Ευρώπη, ένεκα του ουκρανικού.
Αναμένεται να πλαγιοκοπήσει ανελέητα τον σημερινό πρωθυπουργό της Γαλλίας για το γεγονός ότι βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με κατηγορίες για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων από πολιτικούς του κεντρώου κόμματός του MoDem, σε μια υπόθεση που εκδικάστηκε το 2024, ο Μπαϊρού απαλλάχθηκε ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων, αλλά ο εισαγγελέας του Παρισιού άσκησε έφεση κατά της απόφασης, επιμένοντας στην ενοχή του. Δικάσιμος δεν έχει ακόμη οριστεί.
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα με ανάλογες κατηγορίες για την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν, χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Ίσως όχι τυχαία, ο Μπαϊρού εξέφρασε «προβληματισμό» για τον εκλογικό αποκλεισμό της Λεπέν -προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός και εκτός του μακρονικού στρατοπέδου- και ο Μελανσόν σχολίασε ότι «η απόφαση για την απομάκρυνση ενός εκλεγμένου αξιωματούχου θα πρέπει να ληφθεί από τον λαό».
Τούτων λεχθέντων, οι προεδρικές εκλογές του 2027 -εφόσον γίνουν τότε και με τους υφιστάμενους συνταγματικούς όρους- φαντάζουν ήδη μακρινές, η κούρσα για το Ελιζέ είναι ορθάνοιχτη και το πολιτικό τοπίο της Γαλλίας ρευστό και νεφελώδες, με χαρακτηριστικά δηλητηριώδους πόλωσης και ορατά τα σημάδια για την Πέμπτη Δημοκρατία της μιας όλο και πιο βαθιάς κρίσης, από την οποία παραμένει ακόμη άγνωστο ποιος τελικά θα βγει τελικά ο νικητής.
Πηγή: in.gr